...

Basiscommando's zit - Woefy's Puppy Cursus

Basiscommando zit

Voordelen:

Woefy

Woefy maakt jou een echte expert

Welkom op Woefy’s puppy cursus over puppytraining! Als trotse eigenaar van een nieuwe puppy is het belangrijk om te beginnen met de basiscommando’s. Een van de eerste commando’s die je puppy moet leren is “zit”. Dit commando is essentieel voor gehoorzaamheid en veiligheid. In deze sectie zullen we je stap voor stap begeleiden bij het aanleren van het commando “zit” aan je puppy.

Met onze tips en technieken zal je puppy binnen de kortste keren zitten als een pro! Begin vandaag nog met de training en geniet van de resultaten.

5/5 – (1 vote)

Moeilijksheidsgraad:
40%

 

Leuke hond

Vliegensvlugge navigatie

Basiscommando's zit

Wat is het Basiscommando 'Zit' bij Puppy Training?Wat is Basiscommando ‘Zit’
Het basiscommando ‘Zit’ is wellicht een van de meest gebruikte commando’s in honden training. Zoals de naam al aangeeft, betekent het dat je verwacht dat je hond zittend gaat zitten.

Het lijkt misschien een kleine, eenvoudige actie, maar het heeft talloze voordelen. Het kan je helpen invloed uit te oefenen op het gedrag van je hond en respect te tonen. Bovendien, als je met succes verschillende basiscommando’s kunt leren, zoals ‘zit’, kun je uiteindelijk meer gecompliceerde trucs en instructies introduceren.

Hoe werkt het?
Bij het trainen met dit commando laat je jouw hond in feite eerst ergens staan en vervolgens beveel je hem of haar om te gaan zitten. Dit doe je meestal met een duidelijke maar kalme stem, waarbij je het woord ‘zit’ gebruikt. Daarbij wijs je naar de grond of maak je een beweging met jouw hand die dit ondersteunt.

Rust en consistentie zijn hierbij de sleutelwoorden. Als jij rustig blijft en consequent dezelfde bewegingen en geluiden maakt, zal jouw hond sneller begrijpen wat er wordt verwacht. Het aanleren van dit commando kan best even duren, afhankelijk van het ras en temperament van jouw hond.

Belangrijk om te onthouden
Het is belangrijk om niet te vergeten dat geduld en begrip essentieel zijn bij hondentraining. Dus, ook al lijkt jouw hond het basiscommando ‘Zit’ niet direct te pakken, blijf kalm en probeer het later opnieuw.

Zorg er ook voor dat je jouw pup altijd beloont als hij of zij goed reageert op jouw commando. Dit kan een traktatie, een aai over de kop of een positieve verbale bevestiging zijn. Op deze manier leert je hond dat zitten op commando iets goeds oplevert!

Basiscommando's zit

Stappenplan voor het trainen van je puppy

Stap 1: Creëer een stabiele en rustige omgeving
Je puppy moet zich op zijn gemak voelen in zijn nieuwe omgeving. Zorg ervoor dat hij een plek heeft om te slapen, te eten en naar het toilet te gaan.
Stap 2: Maak kennis met het commando ‘zit’
Het eerste basiscommando dat je jouw puppy wilt leren is ‘zit’. Dit commando is de basis voor veel andere commando’s en kan helpen bij gedragsproblemen.
Stap 3: Gebruik lekkernijen als beloning
Honden werken graag voor beloningen. Gebruik kleine, zachte lekkernijen om je puppy aan te moedigen om te luisteren.
Stap 4: Voer het commando ‘zit’ in
Houd de lekkernij boven de neus van je puppy, beweeg deze langzaam naar achteren tot hij zit. Zodra hij zit, geef je hem de lekkernij en zeg je duidelijk ‘zit’.
Stap 5: Oefening baart kunst
Herhaal bovenstaande stap meerdere keren per dag, maar houd de trainingssessies kort. Een paar minuten per keer is genoeg.
Stap 6: Wees geduldig en consequent
Wees geduldig en blijf positief. Frustratie kan de training alleen maar belemmeren. Wees consequent in je commando’s en beloningen om verwarring bij je puppy te voorkomen.
Stap 7: Breid de training uit
Zodra je puppy het commando ‘zit’consistently begrijpt, kun je overgaan tot het aanleren van andere basiscommando’s zoals ‘blijf’, ‘lig’ en ‘kom’.

Basiscommando's zit

Wanneer moet je het basiscommando 'zit' leren?

Het basiscommando ‘zit’ is een van de eerste en meest fundamentele commando’s die je je hond kunt leren. Het kan aangeleerd worden op verschillende leeftijden en stadia van het leven van de hond.

Voor Puppy’s

Puppy’s zijn zeer ontvankelijk voor nieuwe informatie, wat ze de ideale kandidaten maakt om het commando ‘zit’ te leren. Je kunt beginnen met deze training zodra de puppy ongeveer 8 weken oud is en zich comfortabel voelt in zijn nieuwe huis.

Voor Volwassen Honden

Het is nooit te laat om een volwassen hond nieuwe trucs te leren. Als je een volwassen hond hebt die het commando ‘zit’ nog niet kent, kun je beginnen met de training op elk moment, hoewel het mogelijk meer tijd en geduld kan vergen.

Na Adoptie

Als je een hond adopteert, is het goed om eerst een band op te bouwen en het dier tijd te geven om te acclimatiseren in zijn nieuwe omgeving. Daarna kun je beginnen met het aanleren van basiscommando’s zoals ‘zit’.

Belangrijkheid van Consistentie

Consistentie is de sleutel tot succes bij het aanleren van dit commando. Gebruik altijd dezelfde toon en hetzelfde commandowoord, en zorg voor onmiddellijke beloning zodra de hond het gewenste gedrag vertoont.

Basiscommando's zit

Waar je op moet letten bij het aanleren van het basiscommando 'zit' aan je puppyWaar moet je op letten bij het aanleren van het basiscommando ‘zit’ aan je puppy?
Laten we eerst eens kijken naar de stappen om je puppy te leren zitten. Maar voordat we beginnen, is het belangrijk om op een paar dingen te letten.

De juiste trainingsomgeving kiezen
Je wil niet dat er te veel afleidingen zijn wanneer je begint met trainen, anders zal je puppy moeite hebben zich op jou en de training te concentreren. Kies dus voor een rustige ruimte in huis, of als je buiten traint, een rustige plek in het park waar niet te veel andere honden of mensen zijn.

Zorg voor geschikte beloningen
Honden leren door positieve bekrachtiging – als ze iets goed doen en daarvoor beloond worden, zullen ze meer geneigd zijn om dat gedrag in de toekomst te herhalen. Zorg dus voor lekkere treats die je alleen gebruikt tijdens de trainingssessies. Deze snacks moeten klein genoeg zijn om snel opgegeten te worden zonder de training al te veel te onderbreken.

Wees geduldig en consequent
Het kan even duren voordat je puppy begrijpt wat je van hem vraagt, en dat is volkomen normaal. Blijf geduldig, blijf consequent met jouw commando’s en blijf positief. Als jij gefrustreerd raakt, zal je hond dat ook raken.

Gebruik een helder, eenduidig commando
Het is belangrijk dat je consistent bent in het gebruik van je commando’s. Als jij soms “zit”, soms “ga zitten” en dan weer “zitten” zegt, raakt je puppy in de war. Kies één commando en blijf daarbij.

Oefen regelmatig, maar niet te lang achter elkaar
Puppy’s hebben een korte spanningsboog, dus het is beter om meerdere korte trainingssessies per dag te houden in plaats van één lange sessie. Streef naar sessies van ongeveer vijf minuten op verschillende momenten gedurende de dag.

Bij het aanleren van basiscommando’s zoals ‘zit’ aan je puppy is het vooral belangrijk om geduldig, consequent en positief te zijn. Met de juiste instelling en techniek zal jouw kleine viervoeter snel deze essentiële vaardigheid onder de knie krijgen!

Basiscommando's zit

Het Schema voor het Trainen van het Commando 'Zit'

Snuffelhond
Dag van de Week Activiteit
Maandag Oefenen met het commando ‘zit’ in een rustige omgeving
Dinsdag Beloon de puppy elke keer dat hij op commando gaat zitten
Woensdag Oefen het commando ‘zit’ in verschillende delen van het huis
Donderdag Oefen het commando ‘zit’ terwijl je de puppy bij zijn naam noemt
Vrijdag Oefen het commando ‘zit’ met afleidingen in de omgeving, zoals andere mensen of dieren in de buurt
Zaterdag en Zondag Blijf oefenen en belonen voor consistentie, zelfs in nieuwe situaties en locaties.

Bekijk alle puppy artikelen

Meer fantastische artikelen over puppy of honden training

Woefy