...

Aanraken en hanteren (bijvoorbeeld voor dierenartsbezoeken)- Woefy's Puppy Cursus

Dierenarts

Voordelen:

Woefy

Woefy maakt jou een echte expert

Welkom op Woefy’s puppy cursus over het aanraken en hanteren van puppies! Als eigenaar van een jonge hond is het belangrijk om te weten hoe je je puppy op de juiste manier kunt aanraken en hanteren.

Of het nu gaat om dagelijkse verzorging of bezoekjes aan de dierenarts, het is essentieel om je puppy comfortabel te laten voelen tijdens deze situaties. In deze sectie delen we handige tips en technieken om het aanraken en hanteren van je puppy stressvrij en positief te maken. Leer hoe je een vertrouwensband opbouwt met je puppy en zorg ervoor dat hij gezond en gelukkig blijft!

5/5 – (1 vote)

Moeilijksheidsgraad:
39%

 

Leuke hond

Vliegensvlugge navigatie

Aanraken en hanteren (bijvoorbeeld voor dierenartsbezoeken)

Wat is aanraken en hanteren?Aanraken en Hanteren van je Puppy

Het aanraken en hanteren van je puppy is een belangrijk onderdeel van het opvoedingsproces, vooral als voorbereiding op dierenartsbezoeken. Je wilt natuurlijk dat je puppy zich comfortabel voelt in verschillende situaties, en dierenartsbezoekjes zijn zeker geen uitzondering.

Dit proces begint eigenlijk meteen nadat je je nieuwe pup in huis hebt gehaald. Het is belangrijk om je puppy te laten wennen aan verschillende soorten aanrakingen. Zo zal hij makkelijker omgaan met situaties waarin hij aangeraakt wordt, zoals tijdens het borstelen, baden, trimmen of bij de dierenarts.

Begin bijvoorbeeld met korte sessies waarbij je zachtjes de pootjes, oren en mond van je puppy aanraakt. Doe dit elke dag een paar minuten. Beloon hem na afloop met wat lekkers of een spelletje om het als een positieve ervaring te laten implanteren.

De Dierenarts en Je Puppy

Om dierenartsbezoeken gemakkelijker te maken, is het belangrijk dat deze bezoekjes ook positief worden benaderd. Neem bijvoorbeeld wat lekkers mee naar de afspraak zodat jij je hond kunt belonen na het onderzoek.

Wanneer jij rustig blijft tijdens een dierenartsafspraak zal dit ook helpen om je puppy op zijn gemak te stellen. Honden pikken namelijk veel op van de emoties van hun baasje. Mocht je pup bang zijn, wees dan geruststellend en ondersteunend in plaats van hem te straffen.

Een goede aanpak is om de afspraken bij de dierenarts langzaam te introduceren. Begin met snelle bezoekjes waarin er niet veel gebeurt, zodat je puppy kan wennen aan de nieuwe omgeving, geuren en mensen. Dat zal helpen om angst voor toekomstige bezoeken te verminderen.

Oefening Baart Kunst

Het kan even duren voordat je puppy gewend is aan het aanraken en hanteren, maar geduld en consistentie zullen uiteindelijk vruchten afwerpen. Blijf oefenen in korte sessies terwijl je puppy groeit en zich ontwikkelt. Binnenkort wordt een trip naar de dierenarts gewoon onderdeel van jullie routine.

Aanraken en hanteren (bijvoorbeeld voor dierenartsbezoeken)

Stappenplan voor het wennen van je pup aan fysieke interactie en dierenartsbezoeken

Stap 1: Begin met eenvoudige aanrakingen

 • Laat de pup wennen aan zachte aaien over zijn hoofd en lichaam. Dit helpt hem te wennen aan de fysieke interactie en bereidt hem voor op toekomstige hanteringen.

 • Let tijdens het aaien op de reactie van je pup. Als hij ongemakkelijk lijkt, vertraag dan of stop even en probeer het later opnieuw.

 • Stap 2: Introduceer geleidelijk meer intensieve aanrakingen

 • Nadat de pup zich comfortabel voelt met eenvoudige aanrakingen, kun je beginnen met zachte knijpbewegingen. Maak ze eerst heel zacht en maak ze geleidelijk wat harder.

 • Blijf altijd letten op hoe de puppy reageert tijdens dit proces en pas indien nodig je techniek aan.

 • Stap 3: Betrek verschillende delen van het lichaam van de pup

 • Bij deze stap ga je andere delen van het lichaam van de hond betrekken, zoals zijn poten, oren en staart. Het doel is om hem comfortabel te maken met het feit dat deze gebieden worden aangeraakt.

 • Zorg ervoor dat je dit proces langzaam en voorzichtig uitvoert om stress bij je hond te voorkomen.

 • Stap 4: Simuleer dierenartsbezoeken

 • Je kunt je hond nu voorbereiden op dierenartsbezoeken door behandelingen na te bootsen. Dit kan bestaan ​​uit het aanraken van een thermometer tegen de achterste van je pup, het in zijn mond kijken of zelfs een ritje naar de dierenartspraktijk voor een vriendelijke begroeting.

 • Hou in gedachten dat elk bezoek aan de dierenarts een positieve ervaring moet zijn voor je puppy. Dus beloon hem altijd met lof en traktaties.

 • Aanraken en hanteren (bijvoorbeeld voor dierenartsbezoeken)

  Wanneer moet je je hond leren aanraken en hanteren?

  Beginnen met Aanraken en Hanteren:
  Het is ideaal om je puppy zo vroeg mogelijk te wennen aan aanraking en hantering, bij voorkeur vanaf de eerste dag dat je hem in huis haalt. Puppy’s zijn tussen de 8 en 12 weken het meest ontvankelijk voor socialisatie en nieuwe ervaringen.

  Aanraken en hanteren zijn belangrijk voor toekomstige situaties zoals dierenartsbezoeken, verzorging en interactie met mensen en andere dieren. Vroege, positieve ervaringen kunnen helpen om angst of weerstand op latere leeftijd te voorkomen.

  Begin met korte, positieve sessies en gebruik beloningen om je puppy te motiveren en gerust te stellen. Zo bouw je een vertrouwensband op die essentieel is voor een gezonde relatie tussen jou en je hond.

  Aanraken en hanteren (bijvoorbeeld voor dierenartsbezoeken)

  Waar je op moet letten bij het aanraken en hanteren van je puppy: Tips voor dierenartsbezoeken  Waar moet je op letten bij: Aanraken en hanteren (bijvoorbeeld voor dierenartsbezoeken)?
  Aanraken en hanteren zijn fundamentele aspecten van het verzorgen van een puppy. Of het nu gaat om dagelijkse zorg, spel of speciale situaties zoals dierenartsbezoeken, de manier waarop je je puppy vasthoudt en aanraakt kan een grote invloed hebben op zijn welzijn en hoe hij mensen in het algemeen ziet. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  Bouw Geduldig Vertrouwen Op
  De eerste stap bij het leren correct aanraken en hanteren is het opbouwen van vertrouwen met je puppy. Probeer nooit geforceerd te handelen of je puppy fysiek te dwingen tot iets wat hij eng vindt. In plaats daarvan, probeer rustig te blijven, geef hem positieve bekrachtiging zoals traktaties of lof wanneer hij zich goed gedraagt.

  Leer Goede Aanraakgewoontes
  Het is belangrijk om je pup van jongs af aan te leren zich comfortabel te voelen bij aanraken op alle delen van zijn lichaam. Dit geldt ook voor plekken die misschien gevoelig of oncomfortabel kunnen zijn, zoals de oren, poten, buik, staart en mond. Begin langzaam met korte sessies en gebruik altijd positieve bekrachtiging om goede ervaringen te stimuleren.

  Maak Hanteren Positief en Voorspelbaar
  Hanteren moet altijd zo zacht en geruststellend mogelijk gebeuren om stress of angst te voorkomen. Dit geldt met name voor situaties zoals dierenartsbezoeken die al een beetje stressvol kunnen zijn voor je pup. Probeer dezelfde aanpak en houding elke keer te gebruiken om voorspelbaarheid en vertrouwen op te bouwen.

  Laat je Puppy wennen aan Hulpmiddelen
  Vaak moeten er bij dierenartsafspraken verschillende hulpmiddelen worden gebruikt, zoals een stethoscoop, thermometer, of zelfs spuiten voor vaccinaties. Het kan behulpzaam zijn om thuis alvast met vergelijkbare objecten te oefenen zodat je puppy kan wennen aan hoe het voelt en klinkt.Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je geduldig, liefdevol en consistent bent tijdens de training van aanraken en hanteren. Door dit te doen zul je niet alleen helpen om stressvolle ervaringen zoals dierenartsbezoeken gemakkelijker te maken, maar ook een sterke en vertrouwde band met je puppy opbouwen.

  Aanraken en hanteren (bijvoorbeeld voor dierenartsbezoeken)

  Het Schema voor Puppy Training

  Snuffelhond
  Dag van de week Ochtend Training Middag Training Avond Training
  Maandag Aanraken van poten en oren Aanraken van mond en neus Herhalen van ochtend en middag oefeningen
  Dinsdag Aanraken van borst en buik Aanraken van staart en ruggengraat Herhalen van ochtend en middag oefeningen
  Woensdag Korte aanrakingen met medische instrumenten (speelgoedversie) Lange aanrakingen met medische instrumenten (speelgoedversie) Herhalen van ochtend en middag oefeningen
  Donderdag Kort optillen aan verschillende delen van het lichaam Lange lift op verschillende delen van het lichaam Herhalen ochtend- en middagoefeningen
  Vrijdag Positief koppel de aanraak- en handelingsoefening met speelgoed of lekkernij
  Zaterdag Langzame introductie van simuleren dierartsonderzoek Continuatie van het simuleren van dierenartsenonderzoek Herhalen ochtend- en middagoefeningen
  Zondag Algemene herziening en versterking van de weektraining

  Bekijk alle puppy artikelen

  Meer fantastische artikelen over puppy of honden training

  Woefy