...

Tandverzorging en kauwen- Woefy's Puppy Cursus

tand verzorging puppy

Voordelen:

Woefy

Woefy maakt jou een echte expert

Welkom op Woefy’s puppy cursus over tandverzorging en kauwen bij puppy’s! Als trotse puppy-eigenaar is het belangrijk om te weten hoe je de tanden van je pup gezond kunt houden. In deze sectie delen we handige tips en adviezen om tandproblemen te voorkomen en het kauwgedrag van je puppy te stimuleren.

Ontdek welke kauwspeeltjes het beste zijn voor je pup en leer meer over de verschillende stadia van het wisselen van tanden. Met onze informatie en begeleiding kun je ervoor zorgen dat je puppy een stralende glimlach behoudt!

5/5 – (1 vote)

Moeilijksheidsgraad:
40%

 

Leuke hond

Vliegensvlugge navigatie

Tandverzorging en kauwen

Wat is tandverzorging bij puppy's

Tandverzorging bij Puppy’s:
Tandverzorging is cruciaal vanaf de puppytijd om ervoor te zorgen dat je hond een gezond gebit behoudt gedurende zijn hele leven. Hier zijn enkele aspecten van tandverzorging voor puppy’s:

1. Tanden Wisselen:
Net als bij mensen, wisselen puppy’s hun melktanden voor permanente tanden. Dit proces begint meestal rond de leeftijd van 3 tot 6 maanden. Tijdens deze periode kan je puppy wat ongemak ervaren en zal hij mogelijk meer kauwen.

2. Tanden Poetsen:
Het is aanbevolen om het poetsen van de tanden van je puppy te introduceren als een regelmatig onderdeel van zijn verzorgingsroutine vanaf jonge leeftijd. Gebruik een hondentandpasta en een zachte borstel en maak het poetsen een positieve ervaring voor je puppy.

3. Kauwspeeltjes en Snacks:
Bied je puppy veilige kauwspeeltjes en dental snacks aan die zijn ontworpen om tandplak en tandsteen te helpen verminderen. Zorg ervoor dat de speeltjes en snacks geschikt zijn voor de grootte en het kauwvermogen van je puppy.

4. Regelmatige Dierenartscontroles:
Laat het gebit van je puppy regelmatig controleren door je dierenarts om ervoor te zorgen dat er geen tekenen van tandheelkundige problemen zijn. Je dierenarts kan ook aanbevelingen doen voor verdere tandverzorging.

5. Gezonde Voeding:
Een gezonde, evenwichtige voeding kan ook bijdragen aan de tandgezondheid van je puppy. Er zijn bepaalde hondenvoeders beschikbaar die speciaal zijn geformuleerd om de tandgezondheid te ondersteunen.

6. Vermijd Harde Objecten:
Vermijd je puppy te laten kauwen op harde objecten zoals botten of stenen, aangezien deze zijn tanden kunnen beschadigen.

7. Professionele Gebitsreiniging:
In sommige gevallen kan je dierenarts een professionele gebitsreiniging aanbevelen. Dit is vooral belangrijk als er tekenen zijn van tandheelkundige ziekte.

Tandverzorging is een essentieel onderdeel van de algehele gezondheid en het welzijn van je puppy, en door goede tandheelkundige gewoonten te introduceren vanaf een jonge leeftijd, kan je helpen om je puppy een leven lang van een gezond gebit te voorzien.

Tandverzorging en kauwen

Stappenplan voor het verzorgen van het gebit van je puppy

Stap 1: Introductie tot Tanden Poetsen
Begin met het introduceren van je puppy aan het idee van tanden poetsen op een leeftijd van ongeveer 8 tot 12 weken. Je kunt dit doen door zachtjes met je vinger langs hun tandvlees en tanden te wrijven. Doe dit dagelijks totdat ze comfortabel zijn met het gevoel.

Stap 2: Gebruik van een Puppy Tandenborstel
Zodra je puppy comfortabel is, introduceer dan een puppy tandenborstel. Zorg ervoor dat de borstel zachte borstelharen heeft om irritatie te voorkomen. Borstel zachtjes en spreek geruststellend tegen je puppy om hem op zijn gemak te stellen.

Stap 3: Gebruik van Hondentandpasta
Gebruik een hondentandpasta die veilig is voor puppy’s. Breng een kleine hoeveelheid aan op de tandenborstel en borstel zachtjes in een cirkelvormige beweging. Zorg ervoor dat je alle tanden bereikt, inclusief de achterste kiezen.

Stap 4: Beloningen en Positieve Versterking
Beloon je puppy met lof, aaitjes of een kleine traktatie na elke poetsbeurt om een positieve associatie te creëren met het tanden poetsen.

Stap 5: Dagelijkse Routine
Maak van tanden poetsen een dagelijkse routine. Consistentie is de sleutel tot het behoud van een gezond gebit.

Stap 6: Veilige Kauwspeeltjes
Bied je puppy veilige kauwspeeltjes en dental snacks aan die helpen bij het verminderen van tandplak en het masseren van het tandvlees.

Stap 7: Regelmatige Dierenartscontroles
Laat het gebit van je puppy regelmatig controleren door een dierenarts, idealiter elke 6 tot 12 maanden. Je dierenarts kan ook aanbevelingen doen voor verdere tandverzorging en professionele gebitsreinigingen indien nodig.

Stap 8: Gezonde Voeding
Voer je puppy een gebalanceerd dieet dat is geformuleerd om de tandgezondheid te ondersteunen. Er zijn bepaalde hondenvoeders op de markt die kunnen helpen bij het verminderen van tandsteen en tandplak.

Stap 9: Monitoring
Houd het gebit van je puppy in de gaten op tekenen van problemen zoals slechte adem, rood of gezwollen tandvlees, of losse tanden. Als je iets ongewoons opmerkt, neem dan contact op met je dierenarts.

Door het volgen van deze stappen, kun je helpen om een goede mondhygiëne voor je puppy te bevorderen en problemen op de lange termijn te voorkomen.

Tandverzorging en kauwen

Wanneer moet je de tanden van puppy gaan verzorgen?

Het introduceren van tandverzorging en kauwgewoonten bij puppy’s moet zo vroeg mogelijk beginnen om een gezond gebit en goede mondhygiëne te bevorderen. Idealiter zou je moeten beginnen met het introduceren van tandverzorging zodra je je puppy mee naar huis neemt, wat meestal rond de leeftijd van 8 tot 12 weken is. In deze beginfase kun je je puppy laten wennen aan het gevoel van een tandenborstel en tandpasta die speciaal is ontworpen voor honden.

Tijdens het wisselen van de tanden, wat meestal begint rond de leeftijd van 3 tot 6 maanden, zullen puppy’s de natuurlijke drang hebben om te kauwen als een manier om verlichting te zoeken van het ongemak. Dit is een uitstekend moment om veilige kauwspeeltjes te introduceren die helpen bij het verlichten van tandvleespijn en tegelijkertijd helpen bij het schoonmaken van de tanden.

Consistent

e tandverzorging, inclusief dagelijks poetsen, moet een routine worden zodra de permanente tanden doorkomen, wat meestal gebeurt rond de leeftijd van 6 maanden. Regelmatige dierenartscontroles om de tandgezondheid te beoordelen moeten ook rond deze tijd beginnen en doorgaan gedurende het hele leven van je hond.

Het aanleren van goede kauwgewoonten en tandverzorgingspraktijken vanaf een jonge leeftijd zal niet alleen helpen om de tanden en het tandvlees van je puppy gezond te houden, maar het zal ook bijdragen aan een levenslange gewoonte van goede mondhygiëne.

Tandverzorging en kauwen

Waar je op moet letten bij de tanden van puppy?

 • Tandwisseling:

 • Tussen de leeftijd van 3 en 6 maanden beginnen puppy’s hun melktanden te verliezen en krijgen ze hun permanente tanden. Let op tekenen van tandwisseling zoals losse tanden of bloed op hun speelgoed.

 • Tandplak en Tandsteen:

 • Inspecteer de tanden van je puppy regelmatig op tekenen van tandplak (een gelige laag) of tandsteen (een hardere, bruinachtige laag) die zich op de tanden kan ophopen en kan leiden tot tandvleesaandoeningen.

 • Rood of Gezwollen Tandvlees:

 • Dit kunnen tekenen zijn van tandvleesontsteking. Als het tandvlees van je puppy rood, gezwollen of bloedend is, is het tijd om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

 • Slechte Adem:

 • Hoewel een lichte hondenadem normaal is, kan een sterke, stinkende adem een teken zijn van tandheelkundige problemen of andere gezondheidsproblemen.

 • Veranderd Kauwgedrag:

 • Als je puppy moeite heeft met kauwen of plotseling stopt met kauwen aan een kant, kan dit wijzen op mondproblemen.

 • Losse Tanden:

 • Buiten de tandwisselingsperiode moeten de tanden van je puppy stevig zijn. Losse tanden kunnen een teken zijn van een tandheelkundig probleem.

 • Verkleurde Tanden:

 • Let op verkleurde tanden, wat een teken kan zijn van tandbederf of andere mondgezondheidsproblemen.

 • Abnormale Groei of Positie van Tanden:

 • De tanden van je puppy moeten goed uitgelijnd zijn en geen tekenen van abnormale groei of positie vertonen. Als je iets ongewoons opmerkt, is het goed om dit te laten controleren door een dierenarts.

 • Reactie op Tandinspectie:

 • Als je puppy pijn lijkt te hebben of zich terugtrekt wanneer je zijn mond inspecteert, kan dit een teken zijn van mondproblemen.

  Door regelmatige inspecties en goede mondverzorgingsgewoonten kun je ervoor zorgen dat het gebit van je puppy gezond blijft en mogelijke problemen vroeg identificeren.

  Tandverzorging en kauwen

  Het schema voor de dagelijkse gebitsverzorging van je puppy

  Snuffelhond


  Dag Ochtend activiteit Middag activiteit Avond activiteit
  Maandag Introductie van tandenborstel en tandpasta aan puppy Oefening: kauwen op een zachte speeltje Hergebruik van de tandenborstel na avondmaal
  Dinsdag Gebitscontrole en oppervlakkige veeg met vingerdoekje Oefening: kauwen op een harder speeltje Zachtjes borstelen van buitenste tanden na avondmaal
  Woensdag Zachtjes poetsen van binnenste tanden in de ochtend Oefening: kauwen op speciale reinigingsspeeltjes Poetsen van alle tanden na het avondeten
  Donderdag Regelmatige gebitscontrole in de ochtend Oefening: spelen met tandheelkundig touw om tandvleesmassage te bevorderen Volledige gebitsverzorgingsroutine in de avond na avondmaal.
  Vrijdag Ochtendtandenborstel sessie Oefening: kauwen op dentale sticks om tandplak te verwijderen. Volledige gebitsverzorgingsroutine in de avond na het avondmaal .
  Zaterdag Oppervlakkige veeg in de ochtend met een vingerdoekje. Oefening: kauwen op natuurlijk en veilig hout voor tandreiniging. Zachte borstel van buiten- en binnentanden na avondmaal .
  Zondag Licht poetsen van tanden in de ochtend. Oefening: Spelen met dental chew toys om gezonde kauwgewoonten te bevorderen.. Volledige gebitsverzorgingsroutine in de avond na het avondmaal .

  Bekijk alle puppy artikelen

  Meer fantastische artikelen over puppy of honden training

  Woefy