...

Ontmoet De Top 7 Terughoudende Honden Van Nederland!

Woefy
Chinese gekuifde naakthond (3)
Ontdek de top 7 terughoudende hondenrassen die bekend staan om hun voorzichtige en gereserveerde karakter. Leer meer over hun eigenschappen, temperament en hoe je het beste met deze honden kunt omgaan. Ontdek welk terughoudend ras het beste bij jou en je levensstijl past.

4.6/5 – (30 votes)

De top 7 terughoudende honden

Wat zijn terughoudende honden?🐾

Terughoudende honden zijn honden die van nature wat voorzichtiger en gereserveerder zijn in hun gedrag. Ze kunnen wat terughoudend zijn naar vreemden toe en hebben meer tijd nodig om vertrouwen op te bouwen. Dit kan zich uiten in het vermijden van direct oogcontact, het terugtrekken bij onbekende situaties of het tonen van lichaamstaal zoals het naar achteren trekken van de oren of het staan met de staart tussen de poten. Deze terughoudendheid wordt beoordeeld op basis van de reacties van de hond in verschillende situaties en kan variëren afhankelijk van de genetische aanleg en de socialisatie-ervaringen van de hond. Het is belangrijk om geduldig en respectvol met een terughoudende hond om te gaan, zodat hij zich veilig en op zijn gemak voelt.
Greyhound

De top 7 terughoudende honden

7.

De Greyhound

Greyhound

De Greyhound is een hondenras dat bekend staat om zijn terughoudendheid. Deze trouwe viervoeter heeft een unieke persoonlijkheid die hem onderscheidt van andere hondenrassen.

De Greyhound is van nature een rustige en gereserveerde hond. Hij heeft de neiging om wat afstandelijk te zijn ten opzichte van vreemden en nieuwe situaties. Dit betekent echter niet dat hij niet liefdevol en aanhankelijk kan zijn naar zijn baasje. Integendeel, eenmaal hij je vertrouwt, zal hij je als zijn beste vriend beschouwen en je onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit tonen.

Er zijn verschillende redenen waarom de Greyhound als terughoudend wordt beschouwd. Ten eerste heeft dit ras een sterk jachtinstinct, wat betekent dat hij snel afgeleid kan worden door bewegende objecten. Dit kan ervoor zorgen dat hij wat voorzichtig is in nieuwe omgevingen en situaties. Daarnaast heeft de Greyhound een gevoelige aard en kan hij overweldigd raken door te veel prikkels. Dit kan ervoor zorgen dat hij zich terugtrekt en wat afstand houdt.

Als je een Greyhound als huisdier overweegt, is het belangrijk om te begrijpen dat hij wat tijd nodig kan hebben om aan nieuwe mensen en omgevingen te wennen. Het is essentieel om geduldig en begripvol te zijn en hem de ruimte te geven die hij nodig heeft. Door hem op een rustige en geleidelijke manier te introduceren aan nieuwe situaties en mensen, zal hij langzaam zijn vertrouwen opbouwen en zich meer op zijn gemak voelen.

Hoewel de Greyhound terughoudend kan zijn, betekent dit niet dat hij niet geschikt is als huisdier. Integendeel, met de juiste begeleiding en training kan hij een geweldige metgezel zijn. Hij is intelligent, loyaal en heeft een rustig karakter

Whippet (3)

De top 7 terughoudende honden

6.

De Whippet

Whippet

De Whippet is een hondenras dat bekend staat om zijn terughoudende karakter. Deze hond is van nature voorzichtig en kan wat tijd nodig hebben om vertrouwen op te bouwen. Dit maakt hem de perfecte keuze voor mensen die op zoek zijn naar een hond die wat meer tijd en geduld nodig heeft.

De terughoudendheid van de Whippet komt voort uit zijn gevoelige aard en zijn behoefte aan een veilige omgeving. Deze hond kan wat gereserveerd zijn tegenover vreemden en nieuwe situaties, maar met de juiste begeleiding en socialisatie kan hij leren om zich meer op zijn gemak te voelen. Het is belangrijk om de Whippet de tijd te geven om te wennen aan nieuwe mensen en omgevingen, zodat hij zich veilig en vertrouwd kan voelen.

 • De Whippet kan terughoudend zijn in nieuwe situaties, maar met de juiste begeleiding kan hij leren om zich meer op zijn gemak te voelen.
 • Deze hond heeft een gevoelige aard en heeft behoefte aan een veilige omgeving.
 • De Whippet kan wat gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar met geduld en socialisatie kan hij leren om zich meer open te stellen.

  Als je op zoek bent naar een hond die wat meer tijd en geduld nodig heeft, dan is de Whippet een fantastische keuze. Met zijn terughoudende karakter en gevoelige aard zal hij een trouwe viervoeter zijn die je steun en liefde nodig heeft. Zorg ervoor dat je hem de tijd geeft om te wennen aan nieuwe situaties en mensen, en je zult een toffe vriend voor het leven hebben.

 • Saluki (2)

  De top 7 terughoudende honden

  5.

  De Saluki

  Saluki

  De Saluki, ook wel bekend als de Perzische windhond, is een prachtig en elegant hondenras. Deze trouwe viervoeter staat bekend om zijn terughoudende karakter. Maar waarom is de Saluki de terughoudende hond? Hier zijn drie punten die dit kenmerk van de Saluki illustreren:

 • 1. Beschermend: De Saluki heeft van nature een beschermend instinct. Hij is voorzichtig en waakzaam, en zal niet zomaar iedereen in zijn leven toelaten. Dit maakt hem een uitstekende waakhond en een betrouwbare metgezel voor zijn baasje.
 • 2. Onafhankelijk: De Saluki is een zelfstandige hond die graag zijn eigen beslissingen neemt. Hij heeft een sterk gevoel van eigenwaarde en kan soms wat afstandelijk zijn ten opzichte van vreemden. Dit betekent echter niet dat hij niet van gezelschap houdt. Hij heeft gewoon wat tijd nodig om je te leren kennen en vertrouwen te winnen.
 • 3. Gevoelig: De Saluki is een gevoelige hond die subtiel reageert op zijn omgeving. Hij kan overweldigd raken door harde geluiden, drukke plaatsen of onverwachte veranderingen. Daarom heeft hij een rustige en kalme omgeving nodig waarin hij zich veilig en op zijn gemak voelt.
 • Amerikaanse akita (2)

  De top 7 terughoudende honden

  4.

  De Akita Inu

  Akita Inu

  De Akita Inu is een hondenras dat bekend staat om zijn terughoudendheid. Deze trouwe viervoeter heeft een natuurlijke neiging om wat afstand te houden en zich niet zomaar open te stellen voor vreemden. Dit maakt hem de perfecte keuze voor mensen die op zoek zijn naar een beschermende en waakzame hond.

  De Akita Inu heeft verschillende eigenschappen die hem tot een terughoudende hond maken:

 • 1. Beschermend: De Akita Inu is van nature beschermend en zal zijn baasje en territorium met zijn leven verdedigen. Hij is altijd alert en waakzaam, wat hem een uitstekende keuze maakt voor mensen die op zoek zijn naar een hond die hen en hun eigendommen beschermt.
 • 2. Onafhankelijk: Deze hond heeft een sterk karakter en is onafhankelijk van aard. Hij heeft de neiging om zijn eigen beslissingen te nemen en kan soms wat eigenwijs zijn. Dit maakt hem niet de meest gehoorzame hond, maar wel een hond die zijn eigen grenzen kent en niet zomaar met iedereen meegaat.
 • 3. Voorzichtig met vreemden: De Akita Inu is van nature wat terughoudend tegenover vreemden. Hij zal niet zomaar iedereen vertrouwen en heeft wat tijd nodig om iemand te leren kennen. Dit maakt hem een goede waakhond, maar kan ook betekenen dat hij niet direct vrienden zal worden met iedereen die hij ontmoet.
 • Als je op zoek bent naar een hond die beschermend, onafhankelijk en voorzichtig is met vreemden, dan is de Akita Inu de perfecte keuze voor jou. Met zijn unieke karakter en trouwe aard zal hij een fantastische metgezel zijn voor jou en je gezin.

  Basenji (2)

  De top 7 terughoudende honden

  3.

  De Basenji

  Basenji

  De Basenji is een hondenras dat bekend staat om zijn terughoudendheid. Deze hond heeft een uniek karakter en gedrag dat hem onderscheidt van andere rassen. Ondanks zijn terughoudendheid is de Basenji een fantastische metgezel voor de juiste persoon.

  De Basenji is van nature voorzichtig en gereserveerd tegenover vreemden. Hij heeft tijd nodig om nieuwe mensen te leren kennen en vertrouwen op te bouwen. Dit betekent echter niet dat hij niet liefdevol en aanhankelijk kan zijn naar zijn baasje. Zodra hij je vertrouwt, zal hij je trouwe viervoet zijn en je onvoorwaardelijke liefde tonen.

 • De Basenji is terughoudend vanwege zijn natuurlijke instinct om op zijn hoede te zijn voor het onbekende.
 • Deze hond heeft tijd nodig om nieuwe situaties te observeren en te beoordelen voordat hij zich op zijn gemak voelt.
 • De Basenji kan wat afstandelijk zijn ten opzichte van vreemden, maar dit betekent niet dat hij agressief is. Hij is gewoon voorzichtig en wil ervoor zorgen dat hij zich veilig voelt.

  Als je op zoek bent naar een hond die wat terughoudendheid heeft, maar tegelijkertijd liefdevol en loyaal is, dan is de Basenji een uitstekende keuze. Met geduld, begrip en positieve trainingstechnieken kun je een sterke band met deze hond opbouwen en samen een geweldige tijd beleven.

  Dus, als je op zoek bent naar een hond die een beetje terughoudend is, maar toch een toffe metgezel kan zijn, overweeg dan zeker de Basenji. Hij zal je leven verrijken met zijn unieke persoonlijkheid en zorgzame karakter.

 • Chow Chow (2)

  De top 7 terughoudende honden

  2.

  De Chow Chow

  Chow Chow

  De Chow Chow is een hondenras dat bekend staat om zijn terughoudendheid. Deze trouwe viervoeter heeft een uniek uiterlijk met zijn dikke vacht en blauwe tong. Maar wat maakt de Chow Chow nu precies de terughoudende hond? Hier zijn drie punten die dit ras onderscheiden:

 • 1. Onafhankelijkheid: De Chow Chow staat bekend om zijn zelfstandigheid. Hij hecht zich sterk aan zijn baasje, maar kan ook prima alleen zijn. Dit maakt hem soms wat afstandelijk ten opzichte van vreemden. Hij neemt graag zijn eigen beslissingen en heeft een eigen willetje.
 • 2. Beschermend: De Chow Chow is van nature een beschermend ras. Hij zal zijn baasje en zijn territorium met zijn leven verdedigen. Dit kan resulteren in een zekere terughoudendheid naar vreemden toe. Hij zal eerst de kat uit de boom kijken voordat hij iemand volledig vertrouwt.
 • 3. Rustig karakter: De Chow Chow staat bekend om zijn kalme en rustige karakter. Hij is niet snel onder de indruk van nieuwe situaties of mensen. Dit kan ervoor zorgen dat hij wat afstandelijk overkomt. Hij observeert liever eerst voordat hij zich volledig openstelt.
 • Shiba (1)

  De top 7 terughoudende honden

  1.

  De Shiba Inu

  Shiba Inu

  De Shiba Inu is een hondenras dat bekend staat om zijn terughoudendheid. Deze trouwe viervoeter heeft een uniek karakter dat hem onderscheidt van andere hondenrassen. Ondanks zijn schattige uiterlijk en levendige persoonlijkheid, kan de Shiba Inu soms wat afstandelijk zijn. Dit maakt hem de perfecte keuze voor mensen die op zoek zijn naar een hond die niet te aanhankelijk is, maar toch een geweldige metgezel kan zijn.

  Er zijn verschillende redenen waarom de Shiba Inu als terughoudend wordt beschouwd. Ten eerste is dit ras van nature onafhankelijk en zelfstandig. Ze hebben een sterk gevoel van eigenwaarde en zijn niet altijd op zoek naar constante aandacht en genegenheid. Dit betekent echter niet dat ze niet van hun baasje houden. Integendeel, de Shiba Inu vormt een sterke band met zijn eigenaar en zal altijd loyaal en beschermend zijn.

  Een andere reden waarom de Shiba Inu als terughoudend wordt beschouwd, is hun natuurlijke instinct om hun territorium te beschermen. Ze zijn van nature waakzaam en alert, en zullen niet zomaar vreemden vertrouwen. Dit maakt hen uitstekende waakhonden, maar kan er ook voor zorgen dat ze wat afstandelijk zijn ten opzichte van mensen die ze niet kennen. Het is belangrijk om de Shiba Inu op jonge leeftijd goed te socialiseren, zodat ze leren omgaan met verschillende situaties en mensen.

  Daarnaast heeft de Shiba Inu een sterk jachtinstinct. Dit betekent dat ze soms de neiging hebben om hun eigen weg te gaan en niet altijd gehoorzaam zijn. Ze kunnen eigenwijs zijn en hun eigen beslissingen nemen. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich wat terughoudend opstellen ten opzichte van vreemden, omdat ze niet altijd weten wat ze kunnen verwachten.

  De top 7 terughoudende honden

  Tot slot...

  Woefy
  Terughoudende honden kunnen verschillende redenen hebben om zich op die manier te gedragen. Het kan te maken hebben met hun genetische aanleg, ervaringen uit het verleden of hun persoonlijkheid. Deze honden hebben vaak meer tijd en geduld nodig om vertrouwen op te bouwen en zich op hun gemak te voelen in nieuwe situaties. Het is belangrijk om terughoudende honden met respect en begrip te behandelen, en hen de ruimte te geven die ze nodig hebben om zich op hun eigen tempo aan te passen. Het is essentieel om terughoudende honden niet te dwingen tot interactie of hen te overweldigen met te veel prikkels. Het is beter om hen geleidelijk aan nieuwe ervaringen te laten wennen, door middel van positieve versterking en beloningen. Het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een veilige omgeving zijn cruciaal voor terughoudende honden om zich comfortabel te voelen en hun gedrag te kunnen veranderen.Het is belangrijk om te beseffen dat terughoudendheid geen teken is van agressie, maar eerder van onzekerheid. Met geduld, begrip en de juiste aanpak kunnen terughoudende honden leren om meer zelfvertrouwen te krijgen en zich beter aan te passen aan nieuwe situaties. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om de behoeften van hun terughoudende hond te begrijpen en hen te ondersteunen bij hun ontwikkeling.