...

Stoppen met happen en bijten- Woefy's Puppy Cursus

puppy bijten

Voordelen:

Woefy

Woefy maakt jou een echte expert

Welkom op Woefy’s puppy cursus over het stoppen met happen en bijten bij puppy’s! Als trotse puppy-eigenaar weet je vast wel hoe schattig en speels deze kleine viervoeters kunnen zijn. Echter, het is ook belangrijk om te leren hoe je het bijtgedrag van je puppy kunt controleren. In deze sectie delen we handige tips en technieken om je puppy te helpen stoppen met happen en bijten.

Van het begrijpen van de oorzaken achter dit gedrag tot het aanleren van alternatieve manieren om te spelen, we hebben alles wat je nodig hebt om een gelukkige en gehoorzame puppy te krijgen.

5/5 – (1 vote)

Moeilijksheidsgraad:
40%

 

Leuke hond

Vliegensvlugge navigatie

Stoppen met happen en bijten

Wat is stoppen met happen en bijten in de context van puppy training?

Wat is stoppen met happen en bijten?
Als je net een nieuwe puppy hebt, dan weet je dat deze kleine rakkers de wereld vooral verkennen met hun tandjes. Ze kauwen, bijten en happen naar alles wat ze maar kunnen vinden. Maar wat als dit gedrag te ver gaat? Wat als jouw schattige puppy stelselmatig je handen, voeten of meubels blijft zien als hapklare brokken?

Stoppen met happen en bijten is essentieel in de opvoeding van elke pup. Het is een leerproces waarbij jij, als baasje, jouw hond leert dat het niet oké is om in mensen of objecten te happen of bijten.

Hoe gebeurt dit?
Het proces van het afleren van bijten en happen begint met een aantal eenvoudige stappen. Ten eerste moet je altijd consequent zijn. Laat je puppy weten dat het gedrag niet acceptabel is door een luidruchtige afkeuring (zoals “AU!”) te maken elke keer dat hij/zij hapt of bijt.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat jouw puppy genoeg veilige alternatieven zoals kauwspeeltjes heeft om op te kauwen. Vervang bijvoorbeeld je vinger door een speeltje wanneer jouw pup probeert erin te bijten.

Het belangrijkste om in gedachten te houden tijdens dit proces is dat geduld nodig is – puppies hebben tijd nodig om nieuwe dingen te leren, dus geef niet op na een paar dagen! Wees geduldig, blijf positief en blijf consequent om ervoor te zorgen dat je hond leert dat bijten en happen niet acceptabel is.

Waarom is dit belangrijk?
Het afleren van bijten en happen bij je puppy is essentieel voor de veiligheid van zowel jou als je hond. Honden die hap- en bijtgedrag niet hebben afgeleerd kunnen uiteindelijk andere huisdieren of zelfs mensen verwonden, wat kan leiden tot ernstige gevolgen.

Daarnaast toont een goed getrainde hond respect naar zijn baasje en anderen – een waardevolle eigenschap voor elke viervoeter!

Stoppen met happen en bijten

Stappenplan: Stoppen met bijten en happen - Een gids voor het afleren van bijtgedrag bij puppy's

Stappenplan: Stoppen met happen en bijten

  1. Zorg voor voldoende kauwspeeltjes

  2. Kauwen is een natuurlijk gedrag bij puppy’s en helpt om tandpijn en verveling te verminderen. Zorg daarom voor voldoende en geschikte kauwspeeltjes waar je puppy op kan bijten in plaats van op jouw handen of voeten.

  3. Biedt alternatieven aan

  4. Als je merkt dat je puppy wilt gaan bijten, biedt dan een speeltje of kauwbot aan. Zo leert de hond dat hij op zijn speelgoed mag bijten, maar niet op mensen.

  5. Gebruik afleiding

  6. Puppy’s hebben een korte aandachtsspanne en zijn gemakkelijk af te leiden. Als je merkt dat je puppy in een bijterige bui is, probeer dan zijn aandacht te verleggen naar iets anders.

  7. Leer de ‘laat los’ commando

  8. Een belangrijk onderdeel van het trainingsproces is om je puppy het ‘laat los’ commando te leren. Dit kan helpen om gevaarlijke situaties te voorkomen wanneer je hond iets in zijn mond heeft wat hij niet zou moeten hebben.

  9. Geduld en consistentie

  10. Het afleren van bijten neemt tijd in beslag. Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistent te blijven met de training. Herinner jezelf eraan dat je puppy nog steeds aan het leren is en dat dit soort gedrag normaal is voor zijn leeftijd.

Stoppen met happen en bijten

Wanneer is het juiste moment om te stoppen met happen en bijten?

Het is het beste om vanaf het begin dat je de puppy in huis haalt te werken aan het verminderen van happen en bijten. Puppy’s gebruiken hun mond om de wereld te verkennen, maar het is belangrijk om ze te leren dat bijten op mensen en dingen ongewenst is.

Tijdige Aanpak:
Hoe eerder je begint met het aanleren van gewenst gedrag, des te beter. Jonge puppy’s zijn meestal makkelijker te trainen dan oudere honden.

Consistentie:
Wees consistent in je reactie. Als de puppy bijt, geef dan altijd dezelfde respons om verwarring te voorkomen.

Alternatieven bieden:
Zorg voor geschikt kauwspeelgoed zodat de puppy een alternatief heeft voor het bijten op mensen of meubels.

Als het bijten en happen aanhoudt of als je je zorgen maakt over het gedrag van je hond, overweeg dan om een professionele hondentrainer te raadplegen.

Stoppen met happen en bijten

Waar je op moet letten bij het stoppen met happen en bijtenWaar moet je op letten bij: stoppen met happen en bijten?
Het is volkomen normaal dat puppy’s tijdens hun spel happen en bijten. Dat is tenslotte hoe ze leren communiceren en interactie hebben met de wereld om hen heen. Maar als ze dit blijven doen als ze ouder worden, kan het een ongepast en potentieel gevaarlijk gedrag worden. Hier zijn dingen waar je rekening mee moet houden om dit gedrag onder controle te krijgen:

Kies Speeltjes in Plaats van Handen
Als jouw pup graag op handen bijt, leid hem dan af door hem een speeltje of kauwstaaf te geven om op te kauwen. Dit leer jouw pup wat het juiste materiaal is om in te bijten.

Tijdige Socialisatie
Socialiseer jouw pup met andere honden en mensen. Dit kan hen helpen begrijpen dat mensen niet hetzelfde zijn als andere pups – we hebben geen jassen van bont of een dikke huid die beschermt tegen scherpe tanden!

Leer de Pup Zichzelf Beheersen
Jouw pup zal moeten leren om zijn eigen kracht te beheersen. Een manier om dit te doen is door hardop “auw!” te zeggen wanneer hij te hard bijt en vervolgens het spel stop te zetten. Jouw pup zal uiteindelijk leren dat als hij wil blijven spelen, hij niet zo hard mag bijten.

Beloon Goed Gedrag
Het belonen van je pup wanneer hij goed gedrag vertoont is een belangrijk aspect van de training. Wanneer jouw pup stopt met bijten wanneer je “nee” zegt of terugtrekt, geef hem dan veel lof en beloon hem eventueel met een kleine traktatie.Onthoud dat geduld en consistentie sleutelwoorden zijn bij het trainen van jouw kleine viervoeter om niet te happen of te bijten. Het is een proces, maar jij en jouw pup komen er wel!

Stoppen met happen en bijten

Het schema voor het trainen van je puppy: focus op het schema

Snuffelhond
Dagen van de Week Training Activiteit Tijd
Maandag Puppy bijtwerk stoppen spelletje 10:00 – 11:00 uur
Dinsdag Puppy kauwspeeltjes introductie 10:00 – 11:00 uur
Woensdag Afleidingstraining voor bijten 10:00 – 11:00 uur
Donderdag Rustige interactie oefeningen 10:00 – 11:00 uur
Vrijdag Bijt-inhibitie trainingssessies 10:00 – 11:00 uur
Zaterdag Aanmoedigen van interactie door gezamenlijke wandelingen of speeltijd in het park 10:00 – 11:00 uur
Zondag Vrije dag – Geen happen of bijten oefeningen

Bekijk alle puppy artikelen

Meer fantastische artikelen over puppy of honden training

Woefy