...

Schillerstövare - Woefy's Complete Gids

Schillerstövare (2)
Woefy

Woefy beantwoordt je vragen

30-05 |  

4.7/5 – (26 votes)

Het karakter van een Schillerstövare

Sociaal & Omgang
81%
Speels & Beweging
63%
Rustig in huis
71%
Waaks
86%
Geschikt in een appartement
25%
Gezinshond
82%
Verzorging Vacht
49%

Vliegensvlugge navigatie:

Schillerstövare (3)

Schillerstövare karakter en kenmerken

Omschrijving van een Schillerstövare

Ben je aan het overwegen om een trouwe viervoeter aan je gezin toe te voegen? Wat dacht je van een Schillerstövare, een indrukwekkende en energieke hond uit Zweden?

Dit ras kan een toffe nieuwe vriend zijn voor zowel nieuwe als ervaren hondenbezitters.

Hier is wat je moet weten over het karakter en de kenmerken van deze geweldige hond.

De Schillerstövare is een actieve en moedige hond. Dit ras staat bekend om zijn ontembare energie en behoefte aan veel lichaamsbeweging, wat het een perfecte buddy maakt voor actieve baasjes die houden van buitenactiviteiten.

Ze blinken uit in gehoorzaamheid en behendigheid, wat getuigt van hun indrukwekkende intelligentie en leervermogen.

Met een gewicht van 20-25 kg en een hoogte van 50-60 cm is de Schillerstövare een middelgrote tot grote hond. Ze hebben een korte, harde en dichte vacht, voornamelijk in zwart en tan kleuren. 

Hoewel ze geen dubbele vacht hebben, zijn ze toch behoorlijk weerbestendig en kunnen ze zich aanpassen aan verschillende klimaten.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is de Schillerstövare ondanks zijn grootte ook best geschikt als familiehond. Ze zijn bekend om hun vriendelijkheid en kunnen prima omgaan met kinderen.

Ondertussen zijn ze ook waakzaam en moedig, waardoor ze een uitstekende waakhond zijn. Toch is het belangrijk om ze vroeg te socialiseren om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen in verschillende situaties.

Bij het kiezen van een Schillerstövare als je trouwe viervoeter, is het belangrijk om te weten dat ze veel beweging nodig hebben. 

Ze zijn energiek en houden van rennen en spelen. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd hebt om ze de lichaamsbeweging te geven die ze nodig hebben. 

Daarnaast leven ze gemiddeld 12-14 jaar, een mooie tijd om een diepe en betekenisvolle band met je nieuwe vriend op te bouwen.

Bij het adopteren van een Schillerstövare, of welke hond dan ook, is het cruciaal om te bedenken of je de tijd, energie en middelen hebt om voor hen te zorgen. Bedenk of je levensstijl en woonomstandigheden passen bij hun behoeften. 

Als je een actieve levensstijl hebt en op zoek bent naar een intelligente en energieke hond, dan zou de Schillerstövare weleens de perfecte match voor jou kunnen zijn.

Ontdek hier meer over deze fantastische hond en wellicht is de Schillerstövare binnenkort jouw nieuwe, trouwe viervoeter!

Schillerstövare verzorging

Verzorging van een Schillerstövare

Schillerstövare is een hondenras dat enige verzorging en aandacht nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden bij de verzorging van een Schillerstövare:

 1. Vachtverzorging: De vacht van een Schillerstövare heeft regelmatig onderhoud nodig. Hoewel ze geen overdreven hoge vachtverzorgingseisen hebben, is het belangrijk om ze regelmatig te borstelen om losse haren en eventuele klitten te verwijderen. Dit helpt ook bij het behouden van een gezonde vacht en het verminderen van haarverlies in huis.

 2. Baden: Hoewel Schillerstövares over het algemeen geen frequente baden nodig hebben, kan het af en toe wassen met hondenshampoo helpen om hun vacht schoon en fris te houden. Zorg ervoor dat je een hondenshampoo gebruikt die speciaal is geformuleerd voor hun vachttype en gevoelige huid.

 3. Nagelverzorging: Het is belangrijk om regelmatig de nagels van je Schillerstövare te knippen. Te lange nagels kunnen ongemak veroorzaken tijdens het lopen en kunnen zelfs problemen met de voeten veroorzaken. Zorg ervoor dat je een geschikte nagelknipper voor honden gebruikt en wees voorzichtig om niet te ver te knippen, omdat dit de gevoelige nagelriem kan beschadigen.

 4. Oorverzorging: Controleer regelmatig de oren van je Schillerstövare op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of een onaangename geur. Reinig de oren indien nodig met een zachte doek en een speciale oorreiniger voor honden. Zorg ervoor dat je de oren droog houdt om schimmel- en bacteriegroei te voorkomen.

 5. Gebitsverzorging: Net als bij andere hondenrassen is het belangrijk om de tanden van een Schillerstövare regelmatig te poetsen om tandplak en tandsteen te voorkomen. Gebruik een hondentandenborstel en tandpasta die speciaal is ontworpen voor honden. Daarnaast kunnen kauwspeeltjes en tandreinigende traktaties helpen bij het behoud van een gezond gebit.

 6. Lichaamsbeweging: Schillerstövares zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben om energie kwijt te raken. Zorg voor dagelijkse wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie om hun fysieke en mentale welzijn te bevorderen. Ze genieten van activiteiten zoals speuren, rennen en spelen met interactief speelgoed.

 7. Sociale interactie: Schillerstövares zijn sociale honden en hebben behoefte aan voldoende sociale interactie en gezelschap. Zorg ervoor dat je voldoende tijd doorbrengt met je Schillerstövare, speel met ze, train ze en geef ze genoeg aandacht. Ze gedijen goed als onderdeel van het gezin en kunnen moeilijkheden ondervinden als ze te lang alleen worden gelaten.

 8. Regelmatige dierenartscontroles: Breng je Schillerstövare regelmatig naar de dierenarts voor preventieve zorg, vaccinaties en gezondheidscontroles. De dierenarts kan eventuele gezondheidsproblemen tijdig opsporen en behandelen, en je voorzien van advies over de specifieke zorgbehoeften van je hond.

 9. Gezonde voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de behoeften van je Schillerstövare. Hoogwaardige hondenvoeding, afgemeten porties en voldoende water zijn essentieel voor hun gezondheid en welzijn. Overleg met je dierenarts over het beste voedingsplan voor je Schillerstövare.

 10. Training en socialisatie: Het is belangrijk om je Schillerstövare op jonge leeftijd te trainen en te socialiseren. Positieve trainingsmethoden, zoals beloning en lof, werken goed bij dit ras. Socialisatie met verschillende mensen, dieren en situaties helpt bij het creëren van een goed afgeronde en evenwichtige hond.

Onthoud dat elke hond individuele behoeften kan hebben, dus pas de verzorging aan op basis van de specifieke eigenschappen en persoonlijkheid van je Schillerstövare. Regelmatige aandacht, liefde en zorg zullen bijdragen aan een gelukkige en gezonde levensstijl voor je trouwe viervoeter.

Honden verzorging
Schillerstövare (1)

Schillerstövare opvoeding

De opvoeding van een Schillerstövare

Het opvoeden en trainen van een Schillerstövare vereist geduld, consistentie en positieve versterking. Hier zijn enkele specifieke tips en informatie om je te helpen bij het opvoeden van een Schillerstövare:

 1. Begin met socialisatie: Socialisatie is een essentieel onderdeel van de opvoeding van elke hond, inclusief de Schillerstövare. Start vroeg met het introduceren van je pup aan verschillende mensen, andere dieren en verschillende omgevingen. Dit helpt bij het ontwikkelen van een zelfverzekerde en goed aangepaste hond.

 2. Zindelijkheidstraining: Schillerstövares staan bekend om hun intelligentie en leergierigheid, waardoor zindelijkheidstraining over het algemeen vrij goed verloopt. Maak gebruik van positieve bekrachtigingstechnieken, zoals beloningen en lof, wanneer je hond buiten zijn behoefte doet. Stel een regelmatig schema op voor toiletbezoeken en wees geduldig tijdens het trainingsproces.

 3. Gehoorzaamheidstraining: Een goed opgevoede Schillerstövare is gehoorzaam en reageert goed op commando’s. Begin met basiscommando’s zoals zit, lig en hier komen. Beloon je hond met traktaties en lof wanneer hij gewenst gedrag vertoont. Blijf consequent en herhaal de training regelmatig voor de beste resultaten.

 4. Voorkom sloopgedrag: Schillerstövares zijn energieke honden die mentale en fysieke stimulatie nodig hebben. Zorg voor voldoende beweging, speeltijd en uitdagingen om verveling te voorkomen. Bied ook geschikt kauwspeelgoed aan om te voorkomen dat je Schillerstövare ongewenst kauwt op meubels of andere items in huis.

 5. Beheers blaffen: Schillerstövares kunnen neigen naar overmatig blaffen als ze zich vervelen of gestrest zijn. Leer je hond om op commando te stoppen met blaffen door het commando “Stil” of “Genoeg” te gebruiken. Beloon stil gedrag met lof en beloningen.

 6. Bied voldoende lichaamsbeweging: Schillerstövares zijn atletische honden die behoefte hebben aan regelmatige lichaamsbeweging. Lange wandelingen, spelen in de tuin of rennen in een omheind gebied zijn geweldige manieren om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. Zorg ervoor dat je hond voldoende gelegenheid heeft om zijn energie kwijt te raken.

 7. Wees consequent en geduldig: Consistentie is essentieel bij het opvoeden van een Schillerstövare. Gebruik dezelfde commando’s, regels en beloningsmethoden om verwarring te voorkomen. Wees geduldig en geef je hond de tijd om te leren en te groeien.

 8. Positieve bekrachtiging: Schillerstövares reageren goed op positieve bekrachtiging, zoals lof, traktaties en speeltijd. Gebruik deze beloningen om gewenst gedrag te versterken en moedig je hond aan om goed te presteren tijdens de training.

 9. Blijf leren en groeien: Hondentraining is een doorlopend proces. Blijf leren over het gedrag en de behoeften van je Schillerstövare en blijf nieuwe trainingsmethoden en technieken verkennen. Houd je trainingssessies interessant en leuk voor zowel jou als je hond.

Houd er rekening mee dat elke hond uniek is en zijn eigen tempo heeft bij het leren en ontwikkelen. Geef je Schillerstövare de tijd en aandacht die hij nodig heeft om te gedijen en bouw een sterke band op met je trouwe viervoeter.

Schillerstövare ziektes en kwaaltjes

Gezondheid Schillerstövare

De gezondheid van een Schillerstövare is over het algemeen goed, maar zoals bij elk hondenras zijn er bepaalde ziektes en kwaaltjes waar ze gevoelig voor kunnen zijn. Hier is een lijstje met enkele van de veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Schillerstövares:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed gevormd is, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Heupdysplasie kan erfelijk zijn en kan optreden bij Schillerstövares. Regelmatige heupbeoordelingen door een dierenarts en het fokken met geteste ouders kunnen helpen om dit probleem te verminderen.

 2. Elleboogdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de botstructuren in het ellebooggewricht niet goed samenkomen, wat kan leiden tot kreupelheid, pijn en artritis. Elleboogdysplasie kan ook erfelijk zijn en preventieve maatregelen, zoals het fokken met geteste ouders, kunnen helpen om het risico te verminderen.

 3. Oogaandoeningen: Schillerstövares kunnen vatbaar zijn voor bepaalde oogaandoeningen, zoals progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. PRA is een erfelijke aandoening die leidt tot progressief verlies van het gezichtsvermogen, terwijl cataract troebelheid van de ooglens veroorzaakt. Regelmatige oogonderzoeken door een dierenarts kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van deze aandoeningen.

 4. Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende schildklierhormonen produceert. Symptomen kunnen zijn gewichtstoename, lusteloosheid, haarverlies en huidproblemen. Een juiste diagnose en behandeling met medicatie kunnen de symptomen beheersen.

 5. Epilepsie: Epilepsie is een neurologische aandoening die zich manifesteert als aanvallen bij honden. Het kan erfelijk zijn en sommige Schillerstövares kunnen er gevoelig voor zijn. Medicatie kan worden voorgeschreven om de frequentie en ernst van de aanvallen te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle Schillerstövares deze gezondheidsproblemen ontwikkelen, en veel hangt af van genetica, omgevingsfactoren en de algehele gezondheidszorg die aan de hond wordt geboden. Regelmatige controles bij de dierenarts, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede algemene verzorging kunnen bijdragen aan het behoud van de gezondheid en het welzijn van een Schillerstövare. Als je overweegt om een Schillerstövare aan te schaffen, is het ook belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die zich inzet voor het fokken van gezonde honden.

Schillerstövare geschiedenis

De oorsprong van een Schillerstövare

Een trouwe viervoeter is niet alleen een vriend en een metgezel, maar ook een fascinerend stukje geschiedenis, en de Schillerstövare is daar geen uitzondering op.

Deze toffe hond heeft een interessant en indrukwekkend verleden dat de moeite waard is om te verkennen.

Laten we eens kijken naar de geschiedenis van dit bijzondere ras.

De Schillerstövare vindt zijn oorsprong in het schilderachtige landschap van Zweden. Het ras dankt zijn naam aan de Zweedse boer en hondenliefhebber Per Schiller, die in de 19e eeuw een baasje was met een passie voor jachthonden.

In een poging om een robuuste en betrouwbare jachthond te creëren, begon Schiller verschillende rassen te kruisen, waaronder de Duitse Hound en de Harrier, om te komen tot de Schillerstövare zoals we die nu kennen.

Het ras werd voor het eerst officieel erkend in 1886, en werd vervolgens populair in heel Zweden.

Het oorspronkelijke doel van de Schillerstövare was om te dienen als een werkhond, met name voor de jacht. Deze honden hebben een uitstekend uithoudingsvermogen en een krachtige reukzin, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor het volgen van wild.

Ondertussen zijn ze ook ontzettend snel, waardoor ze in staat zijn om hun prooi snel in te halen. Hun intelligentie en vasthoudendheid maken ze tot een favoriet onder de jagers.

Toch is de Schillerstövare meer dan alleen een werkhond. In de loop der jaren hebben deze viervoeters ook aan populariteit gewonnen als gezinshonden.

Hoewel ze nog steeds hun jachtdrive behouden, zijn ze ook toffe, trouwe en affectieve vrienden. Ze staan bekend om hun vriendelijkheid, hun rustige aard en hun vermogen om goed met kinderen om te gaan.

Ze hebben een sterke band met hun baasjes en zijn graag actief betrokken bij gezinsactiviteiten.

Door de jaren heen heeft de Schillerstövare zijn status als een populair en gerespecteerd ras behouden, zowel in zijn thuisland Zweden als daarbuiten.

Ze worden zowel gewaardeerd om hun vaardigheden als jachthonden als om hun warme en vriendelijke persoonlijkheid, waardoor ze zowel een nuttige werkhond als een geliefd huisdier zijn.

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat, net zoals met elk ras, een Schillerstövare specifieke zorg en aandacht nodig heeft.

Als je overweegt om een Schillerstövare aan je gezin toe te voegen, zorg er dan voor dat je bereid bent om te voldoen aan zijn behoeften op het gebied van beweging, training en gezelschap. Deze trouwe viervoeter zal het zeker waard zijn!

Schillerstövare

Woefy beantwoordt je overige vragen:

Woefy

Het is geweldig dat je eraan denkt om een Schillerstövare aan je gezin toe te voegen! Een hond kan zeker veel vreugde en geluk brengen. Maar voordat je je laat meeslepen door die schattige puppyogen, is het belangrijk om te begrijpen wat de financiële verantwoordelijkheid is die bij het hebben van een hond komt kijken. 

Geen zorgen, we zijn hier om je te helpen de kosten van het hebben van een hond te doorgronden!

 • Aanschafprijs: Bij Schillerstövare van een gerenommeerde fokker kan je rekenen op een prijs tussen de € 1200 en € 1500, terwijl je voor een asielhond meestal minder betaalt (€150 – €350). 
 •  Eerste kosten: Bij de aanschaf van een pup zijn er enkele initiële kosten waar je rekening mee moet houden. Denk aan de kosten voor een bench, riem, halsband, voerbakken, speeltjes en een hondenbed. Misschien moet je ook investeren in een hek om je tuin veilig te maken voor je nieuwe viervoeter.
 • Medische kosten: Net zoals mensen, hebben honden ook regelmatig medische zorg nodig. Dit omvat vaccinaties, ontworming, preventie tegen vlooien en teken en jaarlijkse controlebezoeken aan de dierenarts. Vergeet ook het belangrijke onderwerp van gebitsverzorging niet! Onvoorziene medische kosten zoals ziektes of verwondingen kunnen natuurlijk ook optreden.
 • Voedselkosten: Voedsel is natuurlijk een terugkerende uitgave. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van je hond en het type voer dat je kiest. Vergeet ook de lekkere traktaties niet!
 • Verzorgingskosten: Sommige honden hebben regelmatige trimbeurten nodig, terwijl andere met een eenvoudige borstelbeurt tevreden zijn. Verzorgingsproducten zoals hondenshampoo, nagelknippers en oorcleaners zijn ook dingen om in je budget op te nemen.
 • Kosten voor training en socialisatie: Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je hond om hem goed te socialiseren en trainen. Dit kan betekenen dat je investeert in puppylessen of een professionele hondentrainer.
 • Overige kosten: Denk ook aan kosten zoals hondenbelasting, verzekering, kosten voor een hondenuitlaatservice of opvang tijdens vakanties.

Gemiddeld genomen kunnen de maandelijkse kosten van het hebben van een hond, inclusief voedsel, medische zorg, verzekering en andere kosten variëren tussen €50 en €150 (excl. hondenbelasting) per maand, afhankelijk van de specifieke behoeften van je Schillerstövare.

Het kopen van een Schillerstövare is een grote en belangrijke beslissing. Honden brengen veel vreugde en gezelschap in ons leven, maar ze hebben ook veel zorg en aandacht nodig. 

Voordat je een hond koopt, zijn er enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor deze verantwoordelijkheid en dat je de juiste hond kiest voor jouw levensstijl en situatie.

Laten we eens kijken naar enkele van deze punten.

 

 • De juiste hond voor jou: Het is belangrijk om een hond te kiezen die past bij jouw levensstijl en omgeving. Grote, energieke honden hebben bijvoorbeeld veel ruimte en lichaamsbeweging nodig, dus ze zijn misschien niet geschikt voor een klein appartement. Onderzoek de verschillende rassen en hun behoeften goed. Denk ook na over de leeftijd van de hond. Puppy’s zijn onweerstaanbaar schattig, maar ze hebben veel training en socialisatie nodig. Een volwassen hond kan een minder intensieve optie zijn.
 • Verantwoordelijke fokkers: Als je besluit een hond te kopen bij een fokker, zorg er dan voor dat je een verantwoordelijke fokker kiest. Een goede fokker zal de gezondheid van de ouders controleren, de puppy’s in huis opvoeden en socialiseren, en je inzicht geven in het temperament en de gezondheid van de pup. Wees voorzichtig met online advertenties of fokkers die niet bereid zijn je hun fok faciliteit te laten zien.
 • Adoptie is een optie: Vergeet niet dat er veel honden in dierenasielen zijn die een liefdevol huis nodig hebben. Adoptie kan een geweldige optie zijn en je geeft een hond een tweede kans op een gelukkig leven.
 • Financiële verantwoordelijkheid: Het hebben van een hond brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Naast de initiële kosten van de aankoop van de hond, zijn er de lopende kosten voor voeding, verzorging, vaccinaties, dierenartsbezoeken, dierenbelasting en mogelijk verzekeringen. Zorg ervoor dat je financieel klaar bent voor deze verantwoordelijkheid.
 • Tijd en toewijding: Honden hebben veel tijd en aandacht nodig. Ze moeten worden getraind, gesocialiseerd en dagelijks worden uitgelaten. Ze hebben ook veel liefde en gezelschap nodig. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om aan de behoeften van een hond te voldoen.
 • Een leven lang verantwoordelijkheid: Tot slot, vergeet niet dat honden een levenslange verbintenis zijn. Honden kunnen 10 tot 15 jaar of langer leven, en ze zullen gedurende hun hele leven op jouw zorg en gezelschap vertrouwen.

Het hebben van een hond is een geweldige ervaring. Ze brengen zoveel vreugde, liefde en plezier in ons leven. Maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Door goed na te denken

Wat fijn dat je klaar bent om je leven te verrijken met een hond! Maar waar vind je jouw perfecte viervoeter? Er zijn verschillende plaatsen waar je een hond kunt kopen, maar elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Laten we ze eens bekijken.

 • Bij een erkende fokker: Een erkende fokker is een geweldige plek om een hond te kopen als je op zoek bent naar een specifiek ras. Deze fokkers hebben meestal jarenlange ervaring met hun rassen en zorgen ervoor dat hun honden gezond en goed gesocialiseerd zijn. Ze kunnen je ook veel informatie geven over de persoonlijkheid, verzorging en gezondheidsproblemen van het ras. Zorg ervoor dat je een verantwoordelijke fokker kiest. Een goede fokker zal graag vragen beantwoorden en je laten zien waar de honden leven.

Tip van de dag: Vraag het aan een vereniging of club

Je kunt ook advies vragen aan hondenverenigingen of clubs. Zij hebben vaak een netwerk van betrouwbare fokkers en kunnen je helpen bij het vinden van de juiste hond voor jou. Bovendien kunnen zij je informeren over specifieke raskenmerken, trainingstips en nog veel meer.

 • In een asiel of bij een reddingsorganisatie: Er zijn veel honden in asielen en reddingsorganisaties die op zoek zijn naar een nieuw thuis. Deze honden kunnen een beetje extra liefde en zorg nodig hebben, maar het kan ongelooflijk lonend zijn om een hond een tweede kans te geven. Bovendien krijg je bij deze optie vaak de mogelijkheid om een volwassen hond te adopteren, wat betekent dat je misschien een aantal van de uitdagingen van de puppytijd kunt vermijden.
 • Online platforms: Er zijn ook verschillende online platforms, zoals Puppyplaats.nl, waar mensen hun honden te koop aanbieden. Hoewel dit een handige optie kan zijn, moet je wel voorzichtig zijn. Het is belangrijk om te weten dat niet alle verkopers betrouwbaar zijn. Doe altijd grondig onderzoek naar de verkoper en stel veel vragen voordat je een hond koopt.
 • Dierenwinkels: Hoewel sommige dierenwinkels honden verkopen, wordt dit over het algemeen niet aanbevolen. De omstandigheden in dierenwinkels zijn vaak niet ideaal voor honden, en de pups komen soms uit puppyfabrieken, waar de gezondheid en het welzijn van de dieren niet altijd voorop staan.

Onthoud dat de aanschaf van een hond een grote verantwoordelijkheid is. Je neemt een beslissing die de komende jaren je leven zal beïnvloeden.

Neem de tijd om je te verdiepen in de verschillende rassen en hun behoeften. Maak een weloverwogen keuze over waar je je hond koopt en zorg ervoor dat je klaar bent om je nieuwe huisgenoot een liefdevol en zorgzaam thuis te bieden.

Het aanschaffen van een Schillerstövare pup is een opwindend vooruitzicht, maar het is essentieel om zorgvuldig te zijn bij het kiezen van de juiste fokker. Hieronder volgen enkele cruciale punten die je in overweging moet nemen om ervoor te zorgen dat je de gezondste en gelukkigste pup mogelijk krijgt.

Bij de aankoop van een pup is voorzichtigheid geboden. Gebruik deze punten als gids om de best mogelijke keuze voor jou en je toekomstige viervoeter te maken.

Het herkennen van een broodfokker kan lastig zijn, omdat ze vaak proberen zich voor te doen als legitieme fokkers. Hier zijn enkele belangrijke signalen die kunnen wijzen op een broodfokker:

 • Overmatig beschikbare puppy’s: Broodfokkers hebben vaak meerdere rassen en veel beschikbare puppy’s op elk moment. Ze geven er meestal de voorkeur aan om snel veel puppy’s te verkopen in plaats van zich te richten op de zorg voor de honden.
 • Geen zorgvuldige selectie van kopers: Een broodfokker lijkt vaak weinig interesse te tonen in wie hun puppy’s koopt. Ze stellen geen vragen over jouw geschiktheid als eigenaar en geven de voorkeur aan snelle verkoop zonder te controleren of de pup goed terechtkomt.

 • Geen gezondheidsgaranties of gezondheidscertificaten: Broodfokkers hechten vaak geen belang aan de gezondheid van hun puppy’s en bieden geen gezondheidsgaranties aan. Ze zullen niet in staat zijn om gezondheidscertificaten van de ouders of de puppy te verstrekken.

 • Beperkte kennis van het ras: Broodfokkers hebben vaak beperkte kennis van het ras dat ze fokken. Ze kunnen geen gedetailleerde informatie geven over de specifieke eigenschappen, gezondheidsrisico’s of gedragskenmerken van het ras.

 • Ongepaste omstandigheden: De fok faciliteiten van een broodfokker zijn vaak onhygiënisch en overbevolkt. De honden hebben meestal weinig tot geen sociale interactie en krijgen geen juiste verzorging en aandacht.

 • Geen bezoek aan de fok locatie: Een broodfokker zal vaak niet toestaan dat potentiële kopers de fok locatie bezoeken. Ze willen voorkomen dat de slechte omstandigheden en praktijken worden ontdekt.

 • Geen nazorg of ondersteuning: Een betrouwbare fokker zal na de verkoop contact houden en ondersteuning bieden aan de nieuwe eigenaar. Broodfokkers zullen weinig tot geen nazorg bieden en zich niet interesseren voor het welzijn van de puppy na de verkoop.

 • Let op de leefomstandigheden: De weerstand van Schillerstövare pups is nog in ontwikkeling, dus een schone en gezonde leefomgeving is cruciaal. Kijk naar de algehele netheid en hoe de pups en andere honden eruit zien en zich gedragen.

 • De Schillerstövare pups worden te vroeg uit het nest gehaald: Een pup mag het nest pas verlaten na 8 tot 9 weken. Als de fokker de pups eerder wil laten gaan, is dit een waarschuwingssignaal.

 • De moederhond is afwezig: De aanwezigheid van de moeder tijdens de eerste 7 weken van de pup is van vitaal belang. Als de moeder afwezig is, kan dit een teken zijn dat je te maken hebt met een broodfokker.

 • De fokker geeft ongewone instructies of vertoont ongepast gedrag: De communicatie en het gedrag van de fokker kunnen veel onthullen over hun betrokkenheid en zorg voor hun honden. Neem de tijd om hun instructies en houding te beoordelen.

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je een pup aanschaft. Bezoek de fokker persoonlijk, stel vragen, bekijk de omgeving en observeer het gedrag van de honden. 

Als iets niet goed aanvoelt of als je twijfels hebt, is het beter om verder te zoeken naar een betrouwbare fokker die het welzijn van hun honden op de eerste plaats zet.

Laten we het hebben over een van de belangrijkste aspecten van het hebben van een hond: het uitlaten.

Of je nu een nieuwe hondenbezitter bent, een ervaren hondenbaasje, of iemand die gewoon overweegt om een viervoeter in huis te nemen, dit is informatie die je zeker moet weten!

Het uitlaten van je hond, hoe vaak en hoe lang, hangt af van verschillende factoren zoals het ras, de leeftijd en de gezondheid van je hond.

Maar er is één ding waar we het allemaal over eens kunnen zijn: je hond uitlaten is niet alleen noodzakelijk, maar het is ook een geweldige manier om een band met je harige vriend op te bouwen en om samen wat frisse lucht en beweging te krijgen.

 • Puppy’s: Puppy’s hebben bijvoorbeeld veel energie maar nog niet veel uithoudingsvermogen. Voor hen zijn korte, frequente wandelingen van ongeveer vijf tot tien minuten, drie of vier keer per dag, ideaal. Zo kunnen ze hun energie kwijt zonder dat ze oververmoeid raken.
 • Volwassen honden: Volwassen honden daarentegen hebben langere wandelingen nodig. Afhankelijk van hun ras en grootte kan dat variëren van een uur tot twee uur per dag, verdeeld over twee tot vier wandelingen. En vergeet niet, honden houden van routine, dus probeer elke dag ongeveer op dezelfde tijden te wandelen.
 • Oudere honden: Oudere honden kunnen minder energiek zijn en mogelijk wat minder beweging nodig hebben, maar ze hebben nog steeds dagelijkse wandelingen nodig. Het tempo en de duur van deze wandelingen kunnen echter afhangen van hun gezondheid en uithoudingsvermogen.
 • Verschillende rassen: Verschillende rassen hebben verschillende behoeften. Een jonge, energieke Border Collie heeft bijvoorbeeld veel meer beweging nodig dan een oudere Basset Hound. Rassen zoals de Beagle, Labrador Retriever en de Boxer staan bekend om hun energieniveau en hebben minimaal een twee uur per dag beweging nodig met intensieve beweging. Aan de andere kant hebben rassen zoals de Bulldog, Shih Tzu en de Mopshond minder beweging nodig en kunnen ze het vaak al goed doen met een paar kortere wandelingen per dag. Voor deze honden is het natuurlijk net zo belangrijk om te bewegen als voor elke andere hond. Dus verwaarloos het uitlaten niet.

En hier is een bonus tip: Wandelen hoeft niet altijd alleen maar “wandelen” te zijn. Probeer wat spelelementen toe te voegen, zoals een bal of een frisbee, of train je hond om nieuwe commando’s te leren tijdens de wandeling.

Dit maakt het uitlaten niet alleen leuker, maar zorgt ook voor een mentale stimulatie voor je hond.

Maar onthoud, elke hond is uniek en kan andere behoeften hebben. Het is altijd een goed idee om de signalen van je hond te leren lezen en eventueel de dierenarts om advies te vragen als je twijfelt over de beste wandelroutine voor je hond. Het allerbelangrijkste is dat je geniet van die speciale tijd buiten met je harige vriend!

Het uitlaten van je hond is meer dan alleen een noodzaak – het is een kans om te genieten van de buitenlucht, de band met je hond te versterken en te zorgen voor zijn of haar fysieke en mentale welzijn.

Dus, pak die riem en ga op avontuur met je beste vriend!

Een vraag die we vaak horen van hondenbezitters, zowel nieuwe als ervaren, is: “Hoe lang kan ik mijn hond alleen thuis laten?” Het antwoord is: het hangt ervan af. Maar maak je geen zorgen, we gaan dit samen uitzoeken!

De tijd die een hond alleen kan doorbrengen varieert op basis van een aantal factoren, zoals leeftijd, ras en opleiding. Laten we elk van deze aspecten eens nader bekijken.

 • Leeftijd: Over het algemeen kunnen puppies niet lang alleen zijn. Ze moeten regelmatig worden gevoed en hebben vaak hulp nodig bij hun zindelijkheidstraining. Het is een goede regel om het aantal maanden van de leeftijd van je puppy gelijk te stellen aan het aantal uren dat ze alleen kunnen zijn. Dus als je puppy bijvoorbeeld 3 maanden oud is, kan hij waarschijnlijk ongeveer 3 uur alleen zijn.

Volwassen honden kunnen langer alleen zijn. Normaal geproken kan een volwassen hond tot 6 uur per dag alleen zijn, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het individu. Het is belangrijk te onthouden dat hoewel ze misschien fysiek in staat zijn om zo lang alleen te zijn, dit niet betekent dat het ideaal is voor hun mentale welzijn.

 • Ras: Sommige hondenrassen zijn onafhankelijker dan andere. Rassen die gefokt zijn om nauw samen te werken met mensen, zoals Border Collies of Retrievers, kunnen het moeilijker vinden om alleen te zijn dan rassen die gefokt zijn om zelfstandiger te werken, zoals sommige Terriërs.
 • Training: Met de juiste training kunnen honden leren om zich comfortabel en veilig te voelen wanneer ze alleen zijn. Het is belangrijk om je hond van jongs af aan te laten wennen aan alleen zijn. Begin met korte periodes en breid deze geleidelijk uit naarmate je hond zich comfortabeler voelt.

Onthoud dat elke hond uniek is en dat wat voor de ene hond werkt, misschien niet voor de andere werkt.

Het is altijd het beste om de behoeften en het welzijn van je hond in het oog te houden. En vergeet niet, als je lange dagen werkt of vaak van huis bent, zijn er altijd opties zoals hondenuitlaatservices of hondenopvang om ervoor te zorgen dat je hond gezelschap en zorg krijgt als je er niet bent.

Dus, terwijl je geniet van het prachtige avontuur dat het hebben van een hond is, vergeet dan niet dat ze je nodig hebben, net zoveel als jij hen nodig hebt. Zorg voor hen, houd van hen, en je zult een vriend hebben voor het leven!

Als je een hond hebt, dan weet je dat jouw viervoeter een deel van je gezin is. Daarom is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig is. Maar hoe kun je ziektes en kwaaltjes bij honden voorkomen? Dat is een uitstekende vraag en we zijn hier om je te helpen met enkele praktische tips!

 • Regelmatige dierenartsbezoeken: Net zoals jij regelmatig een check-up bij de dokter nodig hebt, heeft ook je hond regelmatige bezoeken aan de dierenarts nodig. Deze bezoeken zijn essentieel om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Daarnaast kan je dierenarts je ook adviseren over de beste manieren om ziekten en kwalen te voorkomen.
 • Vaccinaties: Zorg ervoor dat je hond alle nodige vaccinaties krijgt. Vaccinaties beschermen je hond tegen een hele reeks potentieel gevaarlijke en zelfs dodelijke ziektes, zoals hondsdolheid, parvovirus en kennelhoest.
 • Gezonde voeding: Een goede voeding is essentieel voor de algehele gezondheid van je hond. Zorg ervoor dat je hond een gebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Een gezonde voeding kan helpen om ziektes te voorkomen en het immuunsysteem van je hond sterk te houden.
 • Voldoende lichaamsbeweging: Net als mensen hebben honden regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Lichaamsbeweging helpt om je hond op een gezond gewicht te houden, wat het risico op een aantal gezondheidsproblemen kan verminderen.
 • Tanden poetsen: Veel hondenbezitters vergeten het belang van de gebitsverzorging van hun huisdier. Tandproblemen kunnen leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen, zoals hartziekten. Maak er dus een gewoonte van om de tanden van je hond regelmatig te poetsen.
 • Parasietpreventie: Vlooien, teken en wormen kunnen een hele reeks gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. Praat met je dierenarts over de beste manieren om je hond te beschermen tegen deze parasieten.
 • Aandacht voor gedragsveranderingen: Als je hond zich anders gedraagt dan normaal, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Het is altijd een goed idee om je dierenarts te raadplegen als je veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond opmerkt.

Een hond hebben is een enorme verantwoordelijkheid, maar het is ook ongelooflijk lonend. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond zo lang mogelijk gezond en gelukkig blijft. En vergeet niet, het is altijd beter om ziektes te voorkomen dan te behandelen!

We houden allemaal zo veel van onze harige vrienden en willen dat ze altijd fit en gezond zijn. Maar maak je geen zorgen, hier zijn enkele belangrijke tekenen om op te letten om te herkennen of je hond ziek is.

 • Verandering in eetlust: Een plotselinge verandering in de eetlust van je hond kan een teken zijn dat er iets niet in orde is. Als je hond normaal gesproken een goede eter is en plotseling zijn neus ophaalt voor zijn eten, is het misschien tijd om de dierenarts te bellen.
 • Vermoeidheid of lusteloosheid: Iedereen kent de dagen wel dat je je gewoon niet lekker voelt. Honden hebben die ook. Als je hond meer slaapt dan normaal of gewoon niet zijn gebruikelijke energieke zelf is, kan dit een teken zijn dat hij zich niet lekker voelt.
 • Verandering in gedrag: Lijkt je hond nerveus, angstig of gewoon niet zichzelf? Gedragsveranderingen kunnen een indicatie zijn dat je hond ziek is. Let ook op plotselinge agressie of andere ongewone gedragingen.
 • Fysieke veranderingen: Rode ogen, een loopneus, hoesten, braken, diarree, of ongewone bultjes of plekken op de huid van je hond kunnen allemaal signalen zijn van ziekte. Check regelmatig je hond op dergelijke veranderingen.
 • Verandering in stoelgang: Het is niet het leukste klusje, maar let op de stoelgang van je hond. Diarree, constipatie, of bloed in de ontlasting kunnen duiden op gezondheidsproblemen.
 • Gewichtsveranderingen: Plotseling gewichtsverlies of -toename kan wijzen op een onderliggende gezondheidsprobleem. Hoewel kleine schommelingen normaal kunnen zijn, zijn grote, snelle veranderingen meestal een reden tot bezorgdheid.

Als je hond een of meerdere van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Maar vergeet niet, jij kent je hond het beste. Als je denkt dat er iets niet klopt, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Het hebben van een hond is een prachtige ervaring, gevuld met vreugde, liefde en soms een beetje zorgen. Maar vergeet niet, je bent niet alleen!

Er zijn altijd professionals klaar om je te helpen en ervoor te zorgen dat je harige vriend het allerbeste krijgt. Vertrouw op je instincten, je kent je hond beter dan wie dan ook!

Jazeker! Zoals bij alle honden, moeten ook de nagels van een Schillerstövare regelmatig worden geknipt. Het is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond en draagt bij aan hun algehele welzijn. Laten we eens kijken hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 • Waarom is het belangrijk? Lange nagels kunnen oncomfortabel of zelfs pijnlijk zijn voor je hond. Ze kunnen de manier waarop je hond loopt beïnvloeden en zelfs leiden tot problemen met de gewrichten. Bovendien kunnen lange nagels in de poot van je hond groeien, wat erg pijnlijk kan zijn en mogelijk een bezoek aan de dierenarts vereist.
 • Hoe vaak moet je de nagels knippen? De frequentie hangt af van hoe snel de nagels van je hond groeien. Sommige honden hebben hun nagels misschien maar eens in de paar maanden nodig, terwijl anderen ze misschien elke paar weken nodig hebben. Een goede vuistregel is om de nagels te knippen als je ze op de grond hoort tikken als je hond loopt.
 • Hoe doe je het? Het knippen van de nagels van je hond kan een beetje intimiderend zijn, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Maar met een beetje geduld en oefening, kun je het zelf doen. Je hebt een hondennagelknipper nodig, die je bij de meeste dierenwinkels kunt kopen. Zorg ervoor dat je niet in het “leven” van de nagel knipt, het roze gedeelte dat je bij sommige honden kunt zien. Dit kan pijnlijk zijn voor je hond en kan bloeden.
 •  Wat als je het niet zelf wilt doen? Geen probleem! Veel dierenartsen en hondentrimmers bieden deze dienst aan. De kosten kunnen variëren, dus het kan de moeite waard zijn om rond te shoppen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat het knippen van de nagels van je hond een routineonderdeel van de verzorging moet zijn.

Het is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je hond, maar het is ook een geweldige manier om wat kwaliteitstijd met je harige vriend door te brengen.

En onthoud: als je ooit twijfelt, is het altijd het beste om een professional te raadplegen. Jij en je Schillerstövare zijn een team, en samen kunnen jullie alles aan!

Absoluut! Het schoonmaken van de oren van je Schillerstövare is een essentieel onderdeel van de algehele verzorging en gezondheid. Als hondeneigenaar is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je hond zich comfortabel en gezond voelt, en dat betekent ook het regelmatig controleren en reinigen van zijn oren. Laten we eens kijken hoe je dit het beste kunt doen.

 • Waarom is het belangrijk? Net als mensen kunnen honden oorsmeer opbouwen, wat kan leiden tot ongemak en, indien onbehandeld, tot infecties. Sommige honden, vooral degenen met hangende oren of honden die veel zwemmen, zijn vatbaarder voor oorproblemen. Het regelmatig schoonmaken van de oren van je hond kan helpen om deze problemen te voorkomen.
 • Hoe vaak moet je de oren schoonmaken? Dit hangt af van je hond. Over het algemeen is een keer per maand voldoende voor de meeste honden, maar honden die vatbaar zijn voor oorinfecties kunnen vaker schoonmaak nodig hebben. Het is altijd een goed idee om je dierenarts om advies te vragen.
 • Hoe maak je de oren schoon? Begin door een goede kwaliteit oorreiniger te kopen die speciaal voor honden is ontworpen. Zorg ervoor dat je hond ontspannen en comfortabel is, en beloon hem met traktaties en lof om ervoor te zorgen dat hij de ervaring als iets positiefs ziet. Druppel de oorreiniger in het oor van je hond, masseer zachtjes aan de basis van het oor, en veeg vervolgens de oorschelp schoon met een katoenen bolletje. Duw nooit een wattenstaafje of iets anders in de gehoorgang van je hond – dit kan schade veroorzaken!
 • Wat als je het moeilijk vindt? Als je je onzeker voelt over het schoonmaken van de oren van je hond, of als je hond tekenen van ongemak of pijn vertoont, aarzel dan niet om je dierenarts om hulp te vragen. Ze kunnen je laten zien hoe je de oren van je hond op de juiste manier schoonmaakt en je adviseren over hoe je eventuele problemen kunt aanpakken.

Het schoonmaken van de oren van je hond is een belangrijk onderdeel van het hebben van een hond, maar het hoeft geen zware taak te zijn.

Met wat geduld, oefening en heel veel liefde, kun jij en je viervoeter genieten van een gezond en gelukkig leven samen. Vergeet niet, de gezondheid van je hond is een teaminspanning, en jullie zijn het beste team!

Zeker weten! Het poetsen van de tanden van je hond is een belangrijke stap in de verzorging en het waarborgen van de gezondheid van je trouwe viervoeter. Net als bij mensen kunnen tandplak en tandsteen zich ophopen in de mond van je hond, wat kan leiden tot slechte adem, tandbederf en zelfs ernstige gezondheidsproblemen. Maar geen paniek, we zijn hier om je te helpen bij dit avontuur van hondentandverzorging. Laten we beginnen!

 • Waarom het belangrijk is? Het poetsen van de tanden van je hond helpt niet alleen om zijn adem fris te houden, maar het is ook essentieel voor zijn algehele gezondheid. Onbehandeld tandbederf en tandvleesontsteking kunnen bacteriën in de bloedbaan brengen die organen zoals het hart en de nieren kunnen aantasten.
 • Hoe vaak moet je de tanden poetsen? Idealiter zou je elke dag de tanden van je hond moeten poetsen, net als bij mensen. Maar we snappen het, het leven kan druk zijn! Probeer minstens een paar keer per week een poetsbeurt in te plannen.
 • Hoe poets je de tanden van je hond? Begin met het kiezen van de juiste tandpasta en tandenborstel voor je hond. Gebruik nooit menselijke tandpasta, deze bevat ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor je hond. Er zijn speciale hondentandpasta’s met smaken die honden lekker vinden, zoals kip of pindakaas.

Voor de tandenborstel kun je kiezen voor een vingertandenborstel of een hondentandenborstel met een lang handvat. Het hangt allemaal af van wat zowel jij als je hond het prettigst vinden.

Nu je de juiste tools hebt, is het tijd om te beginnen! Maak de tandenborstel nat en doe er wat tandpasta op. Til de lip van je hond op om zijn tanden te onthullen en poets zachtjes in cirkelvormige bewegingen, waarbij je je concentreert op het gebied waar de tand het tandvlees ontmoet. Vergeet niet om ook de achterste tanden te poetsen, waar tandsteen zich het meest ophoopt.

 • Wat als mijn hond niet wil dat ik zijn tanden poets? Veel honden zijn in het begin niet dol op tandenpoetsen. Het is een vreemde ervaring voor hen! Begin langzaam, laat je hond eerst de tandpasta proeven, en werk dan geleidelijk naar het poetsen van een paar tanden per keer. Geef hem veel lof en beloningen om van tandenpoetsen een positieve ervaring te maken.

Onthoud, net als bij elke andere hondenverzorgingsroutine, vraagt ook het tanden poetsen geduld en volharding. Maar de beloningen zijn enorm: een gezondere hond en minder bezoekjes aan de dierenarts.

Zoals altijd geldt: als je problemen of vragen hebt, neem dan contact op met je dierenarts.

Het kammen van je hond is essentieel voor een gezonde vacht en een goede verzorging. Of je nu een nieuwe hondenbezitter bent of al ervaring hebt, regelmatig kammen helpt om klitten te voorkomen en de band met je hond te versterken.

In deze FAQ delen we praktische tips en adviezen over hoe je je hond kunt kammen voor een gezonde en klitvrije vacht. Lees verder voor handige informatie en technieken om je hond te kammen.

Hoe kam je een hond? Praktische tips en adviezen Het kammen van je hond vergt aandacht en de juiste aanpak. Hier zijn enkele praktische tips en adviezen om je op weg te helpen:

 • Kies de juiste kam: Er zijn verschillende soorten kammen beschikbaar, afhankelijk van de vacht van je hond. Een grove kam werkt goed voor langharige rassen, terwijl een fijne kam handig is voor kortharige rassen. Voor klitten en klitten kun je een speciale ontklittingskam gebruiken.

 • Begin met borstelen: Voordat je begint met kammen, borstel je de vacht van je hond om klitten en losse haren te verwijderen. Dit maakt het kamproces gemakkelijker en voorkomt dat klitten erger worden tijdens het kammen.

 • Kam in de richting van de haargroei: Kam altijd in de richting van de haargroei om pijn of ongemak voor je hond te voorkomen. Begin bij de nek en werk geleidelijk naar achteren. Neem de tijd en wees geduldig, vooral als je hond gevoelig is.

 • Wees voorzichtig bij klitten: Als je een klit tegenkomt, probeer deze dan voorzichtig uit elkaar te halen met je vingers of een kam. Trek niet aan de klit, want dit kan pijnlijk zijn voor je hond en de vacht beschadigen. Een ontklittingspray kan helpen om klitten losser te maken.

 • Controleer op tekenen van huidproblemen: Terwijl je je hond kamt, let op eventuele tekenen van huidirritatie, roodheid of andere problemen. Als je iets ongewoons opmerkt, raadpleeg dan een dierenarts voor advies en behandeling.

 • Beloon je hond: Maak van het kammen een positieve ervaring voor je hond door hem te belonen met lof en traktaties. Dit helpt om een goede band op te bouwen en je hond te associëren met kammen als iets leuks.

Elke hond heeft verschillende behoeften als het gaat om kammen. Sommige rassen moeten dagelijks worden gekamd, terwijl anderen minder frequent kammen nodig hebben.

Volg de richtlijnen voor vachtverzorging specifiek voor jouw hond en raadpleeg een professionele hondentrimmer of dierenarts indien nodig

Ben je een trotse nieuwe hondenbezitter, een ervaren hondenliefhebber of iemand die op zoek is naar een hond? Dan wil je natuurlijk weten hoe je je harige vriendje op de juiste manier kunt wassen. 

In deze FAQ delen we praktische tips en adviezen voor het wassen van je hond, zodat hij fris, schoon en gelukkig blijft. Of je nu een pup hebt of een volwassen hond, deze handige informatie helpt je om je viervoeter op de beste manier te verzorgen.

Let op: Te vaak wassen van je hond kan de natuurlijke oliën op zijn huid en vacht verstoren, leiden tot huidirritatie en allergieën, de pH-balans verstoren, vachtproblemen veroorzaken en stressvol zijn voor je hond.

Voor honden die zijn gezegend met lang of krullend haar, adviseert Woefy om je viervoet eenmaal per vier tot zes weken in bad te doen. Indien je viervoeter kort haar heeft, zou een bad eens in de twee tot zes maanden voldoenden moeten zijn.

Uiteraard geldt er een uitzondering wanneer je hond vuil is of een onaangename geur verspreidt. In zulke situaties is een extra bad zeker aan te raden.

Wanneer je je hond gaat wassen, zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele praktische tips en adviezen om ervoor te zorgen dat het wassen van je hond een positieve ervaring wordt:

 • Kies de juiste locatie: Zoek een geschikte plek om je hond te wassen, bijvoorbeeld in de badkamer, in de tuin of in een speciale hondenwasruimte. Zorg ervoor dat de ruimte warm en comfortabel is, zodat je hond zich op zijn gemak voelt.

 • Gebruik hondvriendelijke shampoo: Gebruik altijd een shampoo die speciaal is ontwikkeld voor honden. Mensenshampoo kan de pH-balans van de huid van je hond verstoren en huidirritatie veroorzaken. Raadpleeg je dierenarts voor aanbevelingen als je niet zeker weet welke shampoo het beste is voor jouw hond.

 • Voorbereiding is belangrijk: Borstel je hond voor het wassen om klitten en losse haren te verwijderen. Dit maakt het wassen gemakkelijker en zorgt ervoor dat de shampoo beter zijn werk kan doen. Zorg er ook voor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt, zoals een handdoek, een washandje en eventueel een hondenspons.

 • Temperatuur van het water: Zorg ervoor dat het water een aangename temperatuur heeft, lauw tot warm, maar niet te heet. Test het water eerst met je eigen hand om te controleren of het niet te warm is voor je hond.

 • Positieve ervaring: Honden zijn gevoelig voor de manier waarop ze worden behandeld tijdens het wassen. Praat rustig en vriendelijk tegen je hond, geef hem af en toe een traktatie en zorg ervoor dat hij zich comfortabel voelt. Positieve bekrachtiging kan helpen om van het wassen een plezierige ervaring te maken.

 • Let op de ogen, oren en poten: Wees voorzichtig rond de ogen, oren en poten van je hond. Bescherm zijn ogen tegen water en shampoo en vermijd dat er water in de oren komt. Gebruik een vochtig washandje om het gezicht van je hond schoon te maken en wees voorzichtig bij het wassen van de poten.

 • Grondig afspoelen: Zorg ervoor dat je de shampoo grondig uitspoelt. Restjes shampoo kunnen de huid van je hond irriteren. Zorg ervoor dat er geen zeepachtig residu achterblijft. Spoel de vacht van je hond goed uit totdat het water helder is.

 • Droog je hond goed af: Gebruik een schone handdoek om je hond voorzichtig af te drogen. Begin met het drogen van de vacht en wrijf zachtjes om overtollig vocht te verwijderen. Vermijd ruw wrijven, want dit kan klitten veroorzaken. Als je hond het toelaat, kun je ook een föhn op een lage temperatuur gebruiken om hem verder te drogen.

 • Beloon je Schillerstövare: Na het wassen is het belangrijk om je hond te belonen voor zijn geduld en medewerking. Geef hem een traktatie, speel een spelletje of geef hem gewoon veel lof. Op deze manier zal je hond positieve associaties hebben met het baden en zal hij in de toekomst gemakkelijker meewerken.

Het wassen van je hond kan een positieve ervaring zijn als je rekening houdt met een paar belangrijke aspecten. Kies de juiste locatie, gebruik hondvriendelijke shampoo en bereid je goed voor.

Zorg ervoor dat het water een aangename temperatuur heeft en maak het wassen een positieve ervaring voor je hond. Wees voorzichtig rond de ogen, oren en poten en spoel de shampoo grondig uit. Droog je hond goed af en beloon hem voor zijn medewerking.

Met deze tips kun je je hond op een comfortabele en plezierige manier wassen, wat bijdraagt aan zijn algehele welzijn en een sterke band tussen jou en je hond bevordert.