...

Leer alles over de Pumi!

Pumi dogg2
Woefy

Woefy beantwoordt je vragen

13-02 |

3/5 – (2 votes)

Ben jij benieuwd naar de Hongaarse Pumi?

In dit artikel ontdek je alles over deze super herders en jachthond. 

Super handig voor (aankomende) baasjes en als je gewoon je horizon wilt verbreden. 

Dus waar wacht je nog op? Veel lees plezier!

Het karakter van een Pumi

Sociaal & Omgang
68%
Speels & Beweging
92%
Rustig in huis
61%
Waaks
85%
Geschikt in de stad
51%
Gezinshond
65%
Verzorging Vacht
34%

Vliegensvlugge navigatie:

Een Pumi wordt gemiddeld tussen de 12 en 13 jaar oud.

Het is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals voeding, leefomgeving en gezondheid.

Als je je hond goed verzorgt, kan hij of zij soms langer leven dan het gemiddelde.

 

De prijs van een Pumi kan variëren. De aanschafprijs ligt rond de 1000 tot 2500 euro.

Zoals bij alle honden is het belangrijk om te onthouden dat de aanschafprijs slechts een klein deel is van de totale kosten.

Zodra je een Pumi koopt moet je ook rekening houden met de kosten voor voedsel, verzorging, medische kosten en opleiding.

Als je serieus overweegt om een Pumi aan te schaffen, is het verstandig om na te denken over je financiële middelen en of je in staat bent om deze kosten op te brengen.

Als je van plan bent een pup te kopen zonder stamboom, kijk dan alsjeblieft goed uit en lees dit artikel goed.

Doordat je weet waar je op moet letten kun je voorkomen dat je je pup bij een broodfokker koopt. De prijs van een pup zonder stamboom zijn enkele honderden euro’s.

Tip: Het is belangrijk om te onthouden dat honden niet alleen geld kosten om te kopen, maar ook om voor te zorgen. Zorg ervoor dat je de tijd en het geld hebt om goed voor een hond te zorgen voordat je er een koopt.

Het is belangrijk om je Pumi voldoende beweging te geven.

Een gouden regel is om 4 of 5 keer per dag naar buiten te gaan met je hond en ga 1 keer lekker lang wandelen.

Zorg ervoor dat je de wandeling afwisselend maakt met rustige stukken en actieve momenten zoals rennen en spelletjes doen.

Zo blijft het leuk voor jouw en je hond!

Er zijn verschillende kleuren Pumi’s. 

De Kleuren zijn: Zwart, Roestbruin, Zandkleurig, Zilver, Grijs, Grizzle

Sommige Pumi’s hebben een combinatie van twee of meer kleuren. Er wordt ook gezegd dat sommige Pumi’s een blauwe tint hebben.

Er zijn verschillende manieren om een Pumi te kopen. Hieronder staan enkele opties:

Fokkers: Je kunt op zoek gaan naar een erkende fokker van Pumi. Zij kunnen je informeren over de ouderdieren, het ras en eventuele aandoeningen waar het ras gevoelig voor is.

Hondenbeurzen of shows: Hondenbeurzen en shows zijn een goede plek om verschillende rassen te ontmoeten en te zien of ze bij je passen.

Hondenopvang: Hondenopvangen zijn ook een goede plek om een Pumi te vinden. Veel honden die in opvang zitten, zijn op zoek naar een nieuwe thuis en het is een mooie manier om een hond te helpen en tegelijkertijd een nieuwe vriend te krijgen.

Online: Er zijn verschillende websites waar je een Pumi kunt vinden, bijvoorbeeld op de website van de rasvereniging. Hier vind je fokkers die puppies beschikbaar hebben en je kunt contact met hen opnemen.

Als je in contact wilt komen met erkende fokker zou ik je willen adviseren om ten rade te gaan bij de officiële Pumi Club. Als je in contact wilt komen met erkende fokker zou ik je willen adviseren om ten rade te gaan bij de officiële Pumi Vereniging.

Tip: Pas op met tweedehands websites. Deze worden vaak gebruikt door broodfokkers. Verderop in dit artikel laten we je zien waar deze aan kunt herkennen.

Het is mogelijk om je Pumi alleen te laten, maar het is belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen voordat je dit besluit. Pumi’s zijn sociale honden en houden ervan om tijd door te brengen met hun baasjes en eventuele andere huisdieren. Als je regelmatig langere tijd weg bent van huis, kan het vervelend voor je Pumi zijn om alleen te zijn.

Het is belangrijk om te overwegen of je Pumi voldoende uitlaatmogelijkheden heeft en of er voldoende speelgoed en vermaak is om hen bezig te houden. Als je besluit om je Pumi alleen te laten, is het raadzaam om hen voor te bereiden door hen geleidelijk aan te wennen aan langere tijden alleen thuis.

In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om hulp van een hondensitter of een opvangservice in te schakelen om ervoor te zorgen dat je Pumi de juiste zorg en aandacht krijgt.

Om samen te vatten, het is mogelijk om je Pumi alleen te laten, maar het is belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat ze comfortabel en vermaakt zijn.

Let er wel op dat je jouw Pumi nooit langer dan 6 uur alleen laat. 

Honden zijn geweldige dieren, en de Pumi is geen uitzondering.

Deze hond heeft net als alle andere rassen verzorging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Je moet je Pumi regelmatig borstelen om haar vacht in goede conditie te houden.

Ook moet je ervoor zorgen dat hij genoeg beweging krijgt door hem dagelijks meerdere wandelingen te geven.

Verder hebben ze ook eten en water nodig, evenals liefde en aandacht van jou!

De Pumi is een hondenras met een dikke, gekrulde vacht van gemiddelde lengte die bestaat uit een harde bovenvacht en een zachte ondervacht.

De vacht kan verschillende tinten grijs, wit of fawn hebben en is het meest voorkomend in grijze kleur.

Puppy’s beginnen meestal grijs te worden als ze zes tot acht weken oud zijn en de schaduw wordt geleidelijk lichter.

Andere geaccepteerde kleuren zijn zwart, wit en fawn met een donkerder masker.

De vacht moet om de paar weken gekamd en om de twee tot vier maanden geschoren worden om in goede conditie te blijven en het ras vertoont weinig tot geen verharing.

De Pumi is een vierkante, lichte hond met een lange, smalle kop en een snuit die 45% van de lengte van het hoofd is. De oren zijn hoog aangezet en worden half rechtop gedragen, de bewegingen zijn levendig en energiek. Mannetjes staan ​​41 tot 47 cm hoog bij de schoft en wegen 10 tot 15 kg, vrouwtjes zijn 38 tot 44 cm en wegen 8 tot 13 kg.

In het algemeen wordt de Pumi beschreven als waakzaam en levendig.

Hoogte: Vrouwelijk: 38–44 cm, Mannelijk: 41–47 cm
 
Gewicht: Vrouwelijk: 8–13 kg, Mannelijk: 10–15 kg

Een Pumi is volwassen wanneer hij of zij ongeveer twee jaar oud is.

Honden van deze leeftijd hebben hun volwassen gedrag en karakter al ontwikkeld.

Ook hebben ze een goede balans tussen speelsheid en rustigheid bereikt. 

pumi 3

Pumi karakter

Waarom een Pumi?

De Pumi is een levendige, intelligente en speelse hond. Ze zijn beschermend voor hun eigen familie en goed met kinderen en andere dieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn. 

Ze hebben de intelligentie van een herdershond en de alertheid van een terriër, dus ze moeten bezig gehouden worden met activiteiten zoals hoeden, training, joggen, enzovoort. 

Sommige natuurlijke gedragingen, zoals blaffen, graven en waakzaamheid, kunnen problemen opleveren als ze niet goed worden beheerd. 

Pumi’s zijn oorspronkelijk gefokt als herdershond en kunnen vocaal zijn. Omdat ze beschermend zijn voor hun familie, krijgen ze soms de bijnaam “clown” vanwege hun speelse karakter en pluizige oren.

Ze hebben ook een aantrekkelijk uiterlijk en kunnen gemakkelijk worden getraind. Bovendien zijn ze goed gezelschap voor mensen van alle leeftijden. 

Pumi’s hebben een geweldige persoonlijkheid die je nergens anders vindt. Ze zijn energiek, maar rustig als ze thuis zijn; ze houden van spelletjes en activiteit buitenshuis, maar ook van knuffelmomentjes binnenshuis. 

Is de Pumi een familiehond?

De Pumi is een uitstekende familiehond. Ze zijn lief, energiek en intelligent. Hun temperament is evenwichtig en stabiel, waardoor ze ideaal zijn voor families met kinderen of andere huisdieren. 

Een Pumi is een energieke, intelligente en speelse hond. Ze zijn erg actief en hebben veel beweging nodig om gelukkig te blijven. Ze zijn ook heel slim en leren snel nieuwe dingen. 

Pumis zijn trouw aan hun baasjes, maar ze kunnen ook wat onafhankelijkheid waarderen. Ze hebben een sterk instinct voor jagen en kunnen goed met andere dieren samenwerken. Ze hebben veel aandacht nodig en houden van gezelschap. Ze kunnen goed met kinderen omgaan en zijn geweldige speelkameraadjes. 

Ook als je op zoek bent naar een trouwe vriend, dan ben je bij de Pumi aan het juiste adres! Deze hond is erg sociaal en kan gemakkelijk worden getraind om te luisteren naar commando’s. Bovendien is de Pumi ook nog eens heel mooi om te zien! 

Houden Pumi van bewegen & spelletjes?

Pumi’s houden van bewegen en spelletjes. Ze zijn actief, energiek en hebben veel plezier in fysieke activiteiten. 

Pumi’s kunnen lange wandelingen maken, hardlopen of rennen met andere honden. Ook genieten ze van verschillende soorten spelletjes zoals frisbee, bal gooien of verstoppertje spelen. 

Beweging is belangrijk voor de gezondheid van je Pumi; het helpt om hun gedrag te reguleren en stress te verminderen. Door regelmatig met je Pumi te bewegen en spelletjes te doen, bouw je ook echt band op met hem!

Zijn Pumis aanhankelijk?

Pumi’s staan bekend om hun aanhankelijke herders karakter. Ze houden van knuffelen en spelen met hun baasjes, waardoor ze echt deel uitmaken van het gezin. 

Pumi’s zijn ook erg trouw en loyaal aan hun baasjes, wat betekent dat ze altijd bij je blijven als je hen nodig hebt. Ook zullen ze nooit weglopen of verlaten als er gevaar dreigt. Kortom, Pumi’s zijn absoluut aanhankelijk! 

Kan ik mijn Pumi alleen laten?

Het is mogelijk om je Pumi alleen te laten, maar het is belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen voordat je dit besluit. Pumi’s zijn sociale honden en houden ervan om tijd door te brengen met hun baasjes en eventuele andere huisdieren. Als je regelmatig langere tijd weg bent van huis, kan het vervelend voor je Pumi zijn om alleen te zijn.

Het is belangrijk om te overwegen of je Pumi voldoende uitlaatmogelijkheden heeft en of er voldoende speelgoed en vermaak is om hen bezig te houden. Als je besluit om je Pumi alleen te laten, is het raadzaam om hen voor te bereiden door hen geleidelijk aan te wennen aan langere tijden alleen thuis.

In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om hulp van een hondensitter of een opvangservice in te schakelen om ervoor te zorgen dat je Pumi de juiste zorg en aandacht krijgt.

Om samen te vatten, het is mogelijk om je Pumi alleen te laten, maar het is belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat ze comfortabel en vermaakt zijn.

Let er wel op dat je jouw Pumi nooit langer dan 6 uur alleen laat. 

Honden verzorging

Pumi verzorging

Wat voor verzorging heeft een Pumi nodig?

Een Pumi is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Hij moet dagelijks minstens 4 keer wandelen waarvan 1 keer een lange wandeling van minimaal een uur. 

Ook is regelmatige borstel- en kambeurten belangrijk om de vacht in goede conditie te houden. 

Verder is voeding van groot belang: geef je Pumi eiwitrijke, hoogwaardige voeding met vezelrijke ingrediënten.

Vergeet ook niet om hem regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controles en vaccinaties. Als je dit allemaal doet, zal jouw Pumi gezond blijven en gelukkig zijn!

Heeft de Pumi vacht verzorging nodig?

Een Pumi heeft een korte, dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden.

De vacht moet om de paar weken gekamd en om de twee tot vier maanden geschoren worden om in goede conditie te blijven en het ras vertoont weinig tot geen verharing.

Ook is het belangrijk om de oren schoon te maken met een zachte doek of wattenschijfje.

Verder is het aan te raden om je Pumi af en toe in bad te doen met een mild reinigingsmiddel dat speciaal bedoeld is voor hondenvacht.

Als je alle bovenstaande tips volgt, zal je Pumi er altijd stralend uitzien!

 

Hoe vaak moet een Pumi in bad of onder de douche?

Een Pumi heeft een korte, dikke vacht die weinig verzorging nodig heeft. Je hoeft je Pumi niet vaak in bad of douche te zetten.

Eén keer 4 tot 6 weken is meestal voldoende om de vacht schoon en gezond te houden.

Als je Pumi veel buitenspeelt, kan het nodig zijn om hem wat vaker te wassen. Zorg er dan wel voor dat je speciale shampoo gebruikt die speciaal gemaakt is voor honden met een kortharige jas.

wassen van je hond

Andere vragen:

Kammen is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je Pumi. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat jouw hond er gezond uitziet:

1. Begin met het borstelen van de vacht met een speciale borstel of kam speciaal gemaakt voor langharige honden zoals de Pumi. Dit helpt om losse haren te verwijderen en knopen op te lossen.

2. Gebruik daarna een föhn om het haar droog te maken, maar let erop dat je niet te warm wordt, omdat dit schadelijk kan zijn voor de huid van je hond.

3. Als laatste gebruik je een speciale kam of borstel om door het haar te gaan en eventuele knopen opnieuw los te maken voordat ze vastgeroest raken in de vacht van je Pumi.

Het wassen of douchen van je Pumi is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je hond. Hier zijn enkele stappen die jij kunt volgen om ervoor te zorgen dat je Pumi schoon en gezond blijft:

1. Kies de juiste shampoo voor je hond. Er bestaan speciale shampoos voor verschillende soorten huiden, dus let goed op welke het beste bij jouw Pumi past.

2. Zorg ervoor dat de ruimte waar je gaat wassen of douchen warm genoeg is voor je hond, maar niet te warm! Een badkuip of een grote emmer met lauwwarm water werkt prima.

3. Begin met het natmaken van de vacht door er lauwwarm water overheen te laten stromen, beginnend bij de nek en naar beneden toe werken tot aan de staartbasis. Gebruik hierbij geen harde straal uit eender welke slang; laat het water rustig over haar rug glijden om haar niet bang te maken of pijn te doen.

4. Breng nu wat shampoo aan op haar rug en masseer dit in met cirkelbewegingen totdat er schuim ontstaat; vergeet ook niet om tussen alle tenen door te gaan! Laat de shampoo even intrekken voordat je hem afspoelt met lauwwarm water (let erop dat ze geeneens shampoo in haar ogen krijgt). Spoel alles grondig af totdat al het schuim weg is voordat je stopt met spoelwater toevoeging.

5 . Als laatste kan je eventueel conditioner toepassenn als extra verzorging voor haar vacht; breng dit aan zoals beschreven bij punt 4 en spoel daarna grondig af met lauwwarm water..

Nu is jouw Pumi klaar om droog gemasseerd wordeen!

Ja, de oren van een Pumi kunnen extra aandacht nodig hebben om gezond te blijven.

Zoals bij alle honden, is het belangrijk om de oren van een Pumi regelmatig te inspecteren en eventueel te reinigen.

Als de oren van de hond vuil zijn, is het aan te raden om ze te reinigen met een vochtige doek of een oorreiniger speciaal voor honden.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de oren van je Pumi niet te vochtig worden, aangezien dit kan leiden tot oorontstekingen.

Als de oren van je Pumi rood of gezwollen zijn of als hij pijn lijkt te hebben bij het aanraken van zijn oren, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up. 

Ja, het is belangrijk om de tanden van een Pumi regelmatig te poetsen om ervoor te zorgen dat hij gezonde tanden en een gezonde mond heeft. 

Zoals bij alle honden is poetsen belangrijk. Als je dit verwaarloosd bij je Pumi kan het leiden tot tandplak, tandvleesontstekingen en andere mondproblemen

Om de tanden van je Pumi te poetsen, kan je een speciaal hondentandenborstel en hondentandpasta gebruiken.

Het is belangrijk om de tanden van de hond twee keer per week te poetsen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Als je niet zeker weet hoe je de tanden van je Pumi moet poetsen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele tandenreiniging te laten doen. 

Ja, het is belangrijk om de nagels van je Pumi af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.

Als de nagels van de hond te lang worden, kan dit leiden tot pijn en ongemak voor de hond en kan het ook leiden tot problemen met de voeten en de poten.

Om de nagels van je Pumi te knippen, kan je een speciale honden nagel knipper gebruiken of je kunt naar de dierenarts gaan voor een professionele nagel knip behandelingen.

Het is belangrijk om de nagels van de hond regelmatig te inspecteren en ze af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.

Als je niet zeker weet hoe je de nagels van je Pumi moet knippen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele nagel knip behandeling te laten doen. 

Hondje knows best

Pumi kopen

Waar moet ik aan denken als ik Pumi ga kopen?

Je gaat een Pumi kopen. Wat leuk! Natuurlijk kan je niet wachten totdat het moment daar is. Ondanks je enthousiasme moet je toch op een paar dingen letten. Je krijgt van Woefy enkele handige handvatten om een succesvolle aankoop te doen:
 
 1. Zoek een betrouwbare Pumi fokker of opvangcentrum: Het is belangrijk om te zoeken naar een betrouwbare fokker of opvangcentrum die gezonde en goed gefokte Pumi verkoopt. Neem de tijd om te onderzoeken verschillende opties en vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de honden, het fokbeleid en eventuele garanties of terugbetaalregelingen.

 2. Maak een budget: Denk na over hoeveel geld je wilt uitgeven aan je Pumi en hou rekening met kosten zoals voer, verzorging, opvoeding en eventuele medische kosten.

 3. Overweeg of de levensstijl van de Pumi bij je past: Denk na over hoe je Pumi zal passen bij je levensstijl. Houd rekening met zaken zoals hoeveel tijd je hebt om voor je hond te zorgen, hoeveel beweging hij nodig heeft en of je genoeg ruimte hebt in je huis of appartement.

 4. Vraag advies aan een dierenarts of een professioneel: Als je twijfelt over welke Pumi het beste bij je past, vraag dan advies aan een dierenarts of een professioneel die ervaring heeft met deze ras. Zij kunnen je helpen om een hond te kiezen die bij je past en je advies geven over hoe je voor je hond kunt zorgen.

Voldoe je aan alle eisen? En wil je jouw pup bij een fokker gaan kopen? Super!

Woefy helpt je in deze paragrafen om een onbetrouwbare fokker te herkennen.

Je weet na het lezen wanneer je een succesvolle aankoop kan doen en wanneer je het op een rennen moet zetten:

 

 

1. Let op de leefomgeving

Als eerste is het belangrijk om de leefomgeving goed te onderzoeken. De weerstand van de  Pumi puppy’s is nog niet optimaal, daarom is hygiëne erg belangrijk.

Je kunt je afvragen: 

 • Hoe ziet de omgeving eruit?
 • Zien de pups er goed en verzorgd uit?
 • En is de hygiëne in orde van zowel de pups als de andere honden die er rond lopen? 

 

Tip: Vraag de Pumi fokker of je ergens je handen kunt wassen. Doe hier een kleine inspectie.

 

 

2. De Pumi pups worden eerder uit het nest gehaald

De Pumi pup mag pas het nest verlaten na 8 a 9 weken.  Daarnaast is het erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

3. De moederhond is niet aanwezig

Het is erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de Pumi moeder niet aanwezig is kan dit een indicatie zijn voor een broodfokker. Let goed op!

Vraag open vragen en doe een onderzoek waarom de moeder niet aanwezig is. Vertrouw je het niet? Doe het dan niet. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

4. De fokker geeft afwijkende instructies en vertoont ongepast gedrag

Luister goed naar de instructies van de Pumi fokker. Hieruit kun je goed opmaken of de fokker hart voor de zaak heeft. Analyseer wat hij of zij zegt en maak in combinatie met de boven genoemde punten een conclusie.

pumi 5

Pumi ziektes en kwaaltjes

Waar kan je aan zien of je Pumi ziek is?

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien of je  Pumi ziek is. Als je opmerkt dat je hond één of meer van de volgende dingen doet, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up:

 1. Veranderingen in eetlust: Als je  Pumi plotseling geen eetlust heeft of als hij meer of minder eet dan normaal, kan dit een teken zijn dat hij ziek is.

 2. Veranderingen in energieniveau: Als je  Pumi plotseling heel moe is of als hij veel meer energie heeft dan normaal, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.

 3. Veranderingen in gedrag: Als je  Pumi plotseling anders gedraagt, zoals minder aanhankelijk zijn of meer tijd alleen willen doorbrengen, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.

 4. Fysieke tekenen: Als je  Pumi bijvoorbeeld braakt, diarree heeft, koorts heeft of andere fysieke tekenen van ziekte vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.

Dit zijn enkele tekenen waaraan je kunt zien of je Pumi ziek is.

Als je opmerkt dat je Pumi één of meer van deze tekenen vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up.

Wat voor ziektes of kwaaltjes kan de Pumi krijgen?

De Pumi is een sterk en gezond ras. Toch kan het voorkomen dat deze hond kwaaltjes of ziektes oploopt. De meest voorkomende zijn allergische reacties, infecties van de luchtwegen, schildklierproblemen en gewrichtsaandoeningen zoals artrose. 

Ook kan er sprake zijn van verhoogde bloeddruk, epilepsie en oogaandoeningen zoals glaucoom. 

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te controleren op wormen en andere parasieten die je hond kunnen besmetten. Om ervoor te zorgen dat je Pumi gezond blijft, is het aan te raden om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor een check-up.

Andere vragen:

Er zijn een aantal manieren waarop je de meeste ziektes bij een Pumi kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips om te volgen:

 1. Een gezond dieet: Het is belangrijk om je  Pumi een gezond en gebalanceerd dieet te geven om ervoor te zorgen dat hij alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven. Kies voor hoogwaardig hondenvoer en vermijd het geven van snoepjes of ander voedsel dat niet geschikt is voor honden.

 2. Maak regelmatig afspraken bij de dierenarts: Het is belangrijk om regelmatig afspraken te maken bij de dierenarts voor check-ups en om eventuele problemen op te sporen voordat ze erger worden. Laat je hond ook regelmatig vaccineren om ervoor te zorgen dat hij beschermd is tegen bepaalde ziektes.

 3. Zorg voor voldoende beweging: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je  Pumi voldoende beweging krijgt om gezond te blijven. Plan dagelijkse wandelingen of speelperioden in om ervoor te zorgen dat hij voldoende uitlaat.

 4. Zorg voor hygiëne: Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je  Pumi voldoende hygiëne heeft door zijn vacht regelmatig te wassen en te borstelen, zijn tanden te poetsen en zijn nagels te knippen.

Dit zijn enkele manieren waarop je de meeste ziektes bij een Pumi kunt voorkomen. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond blijft.

Pumi karakter

Waar komt een Pumi vandaan?

De Pumi is een unieke en leuke hondenras met een rijke geschiedenis. Het komt oorspronkelijk uit Hongarije en werd gefokt om schapen te bewaken en te drijven. Deze slimme honden waren perfect voor deze taak vanwege hun atletische en werkwillige aard.

In de 19e eeuw werd de Pumi steeds meer gezien als gezelschaps- en vermaakhond, en werd hij nog steeds gebruikt als herdershond. Het ras werd in de 20e eeuw ook populair in andere landen, waaronder Duitsland en Zwitserland.

Vandaag de dag zijn Pumi’s nog steeds geliefde gezelschaps- en vermaakhonden. Ze zijn actieve, speelse en intelligente honden die graag bij hun baasjes zijn. Pumi’s zijn ook uitstekende huisdieren, omdat ze goed met kinderen overweg kunnen en zich snel aanpassen aan nieuwe omgevingen.

In feite zijn Pumi’s veelzijdige honden die geschikt zijn voor allerlei activiteiten, van wandelen en hardlopen tot gehoorzaamheidstraining en agility-training. Ze zijn ook sociale honden die graag contact maken met andere honden en mensen.

In het kort: de Pumi is een leuke en slimme hond met een rijke geschiedenis als herdershond. Vandaag de dag zijn ze nog steeds geliefde gezelschaps- en vermaakhonden die graag bij hun baasjes zijn en zich snel aanpassen aan nieuwe omgevingen.