...

Poitevin - Woefy's Complete Gids

Poitevin dog (3)
Woefy

Woefy beantwoordt je vragen

24-05 |  

4.7/5 – (26 votes)

Het karakter van een Poitevin

Sociaal & Omgang
58%
Speels & Beweging
62%
Rustig in huis
71%
Waaks
91%
Geschikt in een appartement
61%
Gezinshond
73%
Verzorging Vacht
49%

Vliegensvlugge navigatie:

Poitevin dog (1)

Poitevin karakter en kenmerken

Omschrijving van een Poitevin

Als je op zoek bent naar een loyale en energieke metgezel, dan kan de Poitevin hond een fantastische keuze zijn.

Deze imposante viervoeter, afkomstig uit Frankrijk, heeft een bijzonder karakter dat veel mensen aantrekt.

Een Poitevin heeft een trouw hart en een intelligent brein, maar vergis je niet, het is geen hond voor iedereen.

De Poitevin, een groot hondenras, meet in hoogte tussen de 60 en 70 centimeter. Ze hebben een indrukwekkend gestalte met een gewicht tussen 30 en 35 kilogram.

Het is niet alleen hun formaat dat de aandacht trekt; het is ook hun prachtige korte, dichte vacht. Je kunt Poitevin honden vinden in tricolor (zwart, wit, tan), leisteengrijs en wolfachtig grijs. Hun vacht heeft geen dubbele laag, wat betekent dat ze minder verharen dan sommige andere rassen.

Nu, wat betreft hun karakter, is de Poitevin een mix van onafhankelijkheid, intelligentie, sociale vaardigheden en onuitputtelijke energie.

Ze zijn intelligent, maar tegelijkertijd onafhankelijk, wat betekent dat ze graag hun eigen beslissingen nemen. Ze zijn sociale wezens, die genieten van het gezelschap van andere honden en mensen, maar hebben tegelijkertijd voldoende ruimte nodig om hun energie kwijt te kunnen.

Een Poitevin is niet per definitie een typische familiehond. Ze hebben een baasje nodig die zowel actief als ervaren is in de omgang met honden.

Ze hebben namelijk veel beweging en mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen en mogelijk destructief gedrag gaan vertonen.

Ondanks hun grootte en energie, kunnen ze met de juiste training en socialisatie uitstekend overweg met kinderen en andere huisdieren.

Bij het verwelkomen van een Poitevin in je gezin, moet je rekening houden met hun levensverwachting van 10 tot 12 jaar.

Gedurende deze tijd zal je buddy veel liefde en toewijding nodig hebben, en in ruil daarvoor krijg je een fantastische en loyale vriend.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Poitevin een hond is die zowel fysieke uitdagingen als mentale stimulatie nodig heeft.

Dit betekent dat ze het beste passen bij een actieve levensstijl, en baasjes die het leuk vinden om samen te werken met hun hond en te genieten van het buitenleven.

In het kort, de Poitevin is een indrukwekkende hond, vol energie en intelligentie.

Met de juiste aanpak, training en zorg, kan dit ras een uiterst loyale en voldoening gevende viervoetige vriend worden. 

Als je klaar bent voor het avontuur, dan kan de Poitevin een ongelooflijk toffe metgezel voor je zijn!

Poitevin verzorging

Verzorging van een Poitevin

De Poitevin hond is een fantastisch ras dat specifieke verzorging nodig heeft om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig blijft. Hier zijn enkele belangrijke punten waar je aan moet denken bij de verzorging van een Poitevin hond:

 1. Vachtverzorging: De Poitevin heeft een korte en dichte vacht die regelmatig geborsteld moet worden om losse haren en vuil te verwijderen. Dit helpt ook bij het behouden van een gezonde vacht en het verminderen van klitten. Ondanks de korte vacht kan een periodiek bezoek aan een trimsalon nuttig zijn om de vacht in optimale conditie te houden.

 2. Uitlaten en beweging: De Poitevin is een energiek ras en heeft dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig. Maak dagelijkse wandelingen met je trouwe viervoeter en bied hem de mogelijkheid om te rennen en te spelen in een veilige omgeving, zoals een omheinde tuin of een hondvriendelijk park. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van de conditie en het voorkomen van overtollige energie.

 3. Gezonde voeding: Zorg voor een evenwichtige en voedzame voeding voor je Poitevin hond. Kies voor hoogwaardig hondenvoer dat specifiek is afgestemd op zijn leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Raadpleeg indien nodig een dierenarts voor voedingsadvies en volg de aanbevolen hoeveelheden om overgewicht te voorkomen.

 4. Dierenartsbezoeken: Plan regelmatige controles bij de dierenarts om de gezondheid van je Poitevin in de gaten te houden. Vaccinaties, ontworming en vlooien- en tekenpreventie zijn belangrijke aspecten van de gezondheidszorg van je hond. Daarnaast is het essentieel om zijn gebit regelmatig te laten controleren en eventueel te laten reinigen.

 5. Nagelverzorging: Vergeet niet om de nagels van je Poitevin hond af en toe te knippen. Te lange nagels kunnen ongemak veroorzaken tijdens het lopen en problemen met de voeten veroorzaken. Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt of vraag advies aan een professionele trimmer of dierenarts om letsel te voorkomen.

 6. Oorhygiëne: Controleer regelmatig de oren van je Poitevin op tekenen van irritatie, infectie of overtollig oorsmeer. Reinig de oren indien nodig met een zachte doek of een speciale oorreiniger die geschikt is voor honden. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, omdat deze het oor kunnen beschadigen.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Poitevin hond de verzorging krijgt die hij nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Vergeet niet om ook veel liefde, aandacht en leuke activiteiten met je trouwe viervoeter te delen om jullie band te versterken.

Honden verzorging
Poitevin dog (3)

Poitevin opvoeding

De opvoeding van een Poitevin

Het opvoeden en trainen van een Poitevin hond vereist geduld, consistentie en positieve versterking. Deze vriendelijke en energieke honden kunnen goed reageren op een training die gebaseerd is op beloning en positieve bekrachtiging. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden bij het opvoeden van een Poitevin hond:

 1. Vroege socialisatie: Begin op jonge leeftijd met de socialisatie van je Poitevin pup. Introduceer hem geleidelijk aan verschillende mensen, dieren, geluiden en situaties. Dit helpt hem om zelfverzekerd en goed aangepast te worden. Neem hem mee naar drukke plaatsen, laat hem wennen aan andere honden en stimuleer positieve interacties.

 2. Basistraining: Leer je Poitevin hond de basiscommando’s zoals zit, lig, kom en hier. Begin met korte trainingsessies die leuk en interactief zijn. Beloon hem met lof, lekkernijen en speeltijd wanneer hij gewenst gedrag vertoont. Blijf consequent en herhaal de oefeningen regelmatig om de vaardigheden van je hond te versterken.

 3. Zindelijkheidstraining: Poitevin honden zijn over het algemeen intelligent en kunnen snel begrijpen waar ze hun behoefte moeten doen. Maak gebruik van positieve versterking en beloon je hond wanneer hij buiten plast en poept. Creëer een regelmatig schema voor uitlaatbeurten en geef hem voldoende kansen om zijn behoefte te doen. Wees geduldig en geef hem de tijd om te leren.

 4. Omgaan met sloopgedrag: Zoals veel hondenrassen kunnen Poitevins destructief gedrag vertonen als ze zich vervelen of ondergestimuleerd zijn. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, mentale stimulatie en speelgoed om te voorkomen dat je hond gaat kauwen op verboden voorwerpen. Leer hem wat wel en niet zijn speelgoed is en beloon hem wanneer hij met zijn eigen speelgoed speelt.

 5. Blafbeheersing: Poitevins hebben de neiging om vocaal te zijn en kunnen blaffen als reactie op verschillende prikkels. Het is belangrijk om je hond te leren wanneer blaffen wel en niet gepast is. Gebruik positieve versterking en beloon hem wanneer hij stil is op commando. Geef hem alternatieve activiteiten om zijn aandacht af te leiden en te voorkomen dat hij onnodig blaft.

 6. Geduld en consistentie: Bij het opvoeden en trainen van een Poitevin hond is geduld en consistentie essentieel. Herhaal oefeningen regelmatig, wees duidelijk in je commando’s en beloon gewenst gedrag consequent. Vermijd harde correcties of negatieve versterking, omdat dit het vertrouwen van je hond kan schaden.

Onthoud dat elke hond uniek is en zijn eigen tempo heeft bij het leren en ontwikkelen. Het is belangrijk om te blijven werken aan de band met je Poitevin hond en positieve trainingsmethoden te gebruiken om hem te begeleiden naar een gehoorzame en goed aangepaste volwassen hond.

Poitevin ziektes en kwaaltjes

Gezondheid Poitevin

De Poitevin hond staat bekend om zijn goede gezondheid en heeft over het algemeen geen ernstige erfelijke gezondheidsproblemen. Ze hebben echter wel enkele potentiële kwaaltjes en aandoeningen waar je op moet letten. Hier is een lijstje van mogelijke gezondheidsproblemen bij de Poitevin hond:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Regelmatige controle en röntgenfoto’s van de heupen kunnen helpen om vroegtijdig heupdysplasie te detecteren.

 2. Elleboogdysplasie: Elleboogdysplasie verwijst naar verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht, waaronder losse fragmenten kraakbeen of bot, gewrichtsontsteking en groeistoornissen. Dit kan leiden tot kreupelheid en gewrichtsproblemen bij de Poitevin hond.

 3. Oorinfecties: Poitevins hebben hangende oren, wat kan leiden tot een verhoogd risico op oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen om infecties te voorkomen.

 4. Huidproblemen: Sommige Poitevins kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen zoals allergieën, huidinfecties en hotspots. Een goede vachtverzorging, regelmatig baden en het voorkomen van contact met allergenen kunnen helpen om de huid van je Poitevin gezond te houden.

 5. Bloat (maagtorsie): Hoewel niet specifiek voor de Poitevin hond, kan bloat een ernstige en levensbedreigende aandoening zijn. Het wordt gekenmerkt door een ophoping van gas en mogelijk draaien van de maag. Symptomen zijn onder andere een opgezwollen buik, onrust, braken en moeite met ademhalen. Onmiddellijke veterinaire hulp is vereist bij verdenking van bloat.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle Poitevins deze gezondheidsproblemen zullen ervaren. Veel hangt af van de individuele genetische aanleg, levensstijl en verzorging. Het is altijd aan te raden om regelmatige controles bij de dierenarts te laten uitvoeren en eventuele zorgen of symptomen met hen te bespreken.

Poitevin geschiedenis

De oorsprong van een Poitevin

De geschiedenis van de Poitevin hond, ook bekend als de Haut-Poitou hond, begint in het westen van Frankrijk, waar deze trouwe viervoeter zijn oorsprong heeft.

Het is een ras dat zijn wortels in de middeleeuwen heeft, wat het zowel intrigerend als indrukwekkend maakt.

De Poitevin hond is ontstaan uit een mix van verschillende rassen, die door de markies van Larrye in de 17e eeuw werden gefokt met het doel een superieure jachthond te creëren.

De honden die hij gebruikte waren voornamelijk Franse witte honden, bekend om hun uitstekende geurzin, maar ook de Engelse Southern Hound, die bekend stond om zijn uithoudingsvermogen, werd in de mix opgenomen.

Toch kende het ras een tegenslag in de 18e eeuw. Het was de Franse Revolutie die de adel ten val bracht, en daarmee ook bijna het Poitevin ras.

Het aantal Poitevin honden daalde dramatisch tijdens deze periode, maar gelukkig, enkele gepassioneerde hondenliefhebbers wisten te voorkomen dat het ras volledig uitstierf.

In de 19e eeuw begon het Poitevin ras aan een heropleving. Ondertussen werd de Poitevin hond opnieuw populair in de jachtwereld, dankzij zijn snelheid, behendigheid en uitstekende reukvermogen.

Dit was het tijdperk van de ‘grote meutes’, waarbij honden in grote groepen werden ingezet voor de jacht op herten en wolven. De Poitevin, met zijn indrukwekkende jachtvaardigheden en charmante uiterlijk, was een van de sterren van deze meutes.

De jaren 1900 brachten echter opnieuw problemen voor dit prachtige ras. Twee wereldoorlogen hadden een enorme impact op de Poitevin populatie, die opnieuw een drastische daling kende.

Maar ondanks deze tegenslagen, weigerden de toegewijde baasjes van de Poitevin honden op te geven. Ze bleven vasthouden aan hun doel om dit waardevolle ras in stand te houden.

Vandaag de dag is de Poitevin nog steeds een zeldzaam ras, vooral buiten Frankrijk. Ondanks hun zeldzaamheid, blijft de Poitevin een geliefde hond bij vele baasjes. De Poitevin blijft een favoriet bij jachtliefhebbers, maar wordt ook steeds vaker gezien als een trouwe vriend en metgezel voor het gezin.

Het is ongelooflijk hoe de Poitevin hond, ondanks alle uitdagingen door de eeuwen heen, heeft overleefd en blijft floreren.

Het ras heeft zich aangepast aan veranderende tijden en omstandigheden, maar heeft zijn essentiële kwaliteiten en karakter behouden.

Dus of je nu een ervaren hondenbaasje bent of een nieuwe hondenliefhebber die op zoek is naar een toffe buddy, de Poitevin hond heeft zeker iets te bieden.

Met zijn indrukwekkende geschiedenis, zijn krachtige jachtvaardigheden en zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, is de Poitevin hond een fantastische keuze voor elke hondenliefhebber.

Poitevin

Woefy beantwoordt je overige vragen:

Woefy

Het is geweldig dat je eraan denkt om een Poitevin aan je gezin toe te voegen! Een hond kan zeker veel vreugde en geluk brengen. Maar voordat je je laat meeslepen door die schattige puppyogen, is het belangrijk om te begrijpen wat de financiële verantwoordelijkheid is die bij het hebben van een hond komt kijken. 

Geen zorgen, we zijn hier om je te helpen de kosten van het hebben van een hond te doorgronden!

 • Aanschafprijs

Bij Poitevin van een gerenommeerde fokker kan je rekenen op een prijs tussen de € 1000 en € 2500, terwijl je voor een asielhond meestal minder betaalt (€150 – €350). 

 •  Eerste kosten

Bij de aanschaf van een pup zijn er enkele initiële kosten waar je rekening mee moet houden. Denk aan de kosten voor een bench, riem, halsband, voerbakken, speeltjes en een hondenbed. Misschien moet je ook investeren in een hek om je tuin veilig te maken voor je nieuwe viervoeter.

 • Medische kosten

Net zoals mensen, hebben honden ook regelmatig medische zorg nodig. Dit omvat vaccinaties, ontworming, preventie tegen vlooien en teken en jaarlijkse controlebezoeken aan de dierenarts. Vergeet ook het belangrijke onderwerp van gebitsverzorging niet! Onvoorziene medische kosten zoals ziektes of verwondingen kunnen natuurlijk ook optreden.

 • Voedselkosten

Voedsel is natuurlijk een terugkerende uitgave. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van je hond en het type voer dat je kiest. Vergeet ook de lekkere traktaties niet!

 • Verzorgingskosten

Sommige honden hebben regelmatige trimbeurten nodig, terwijl andere met een eenvoudige borstelbeurt tevreden zijn. Verzorgingsproducten zoals hondenshampoo, nagelknippers en oorcleaners zijn ook dingen om in je budget op te nemen.

 • Kosten voor training en socialisatie

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je hond om hem goed te socialiseren en trainen. Dit kan betekenen dat je investeert in puppylessen of een professionele hondentrainer.

 • Overige kosten

Denk ook aan kosten zoals hondenbelasting, verzekering, kosten voor een hondenuitlaatservice of opvang tijdens vakanties.

Gemiddeld genomen kunnen de maandelijkse kosten van het hebben van een hond, inclusief voedsel, medische zorg, verzekering en andere kosten variëren tussen €50 en €150 (excl. hondenbelasting) per maand, afhankelijk van de specifieke behoeften van je Poitevin.

Het kopen van een Poitevin is een grote en belangrijke beslissing. Honden brengen veel vreugde en gezelschap in ons leven, maar ze hebben ook veel zorg en aandacht nodig. Voordat je een hond koopt, zijn er enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor deze verantwoordelijkheid en dat je de juiste hond kiest voor jouw levensstijl en situatie. 

Laten we eens kijken naar enkele van deze punten.

 • De juiste hond voor jou

Het is belangrijk om een hond te kiezen die past bij jouw levensstijl en omgeving. Grote, energieke honden hebben bijvoorbeeld veel ruimte en lichaamsbeweging nodig, dus ze zijn misschien niet geschikt voor een klein appartement. Onderzoek de verschillende rassen en hun behoeften goed. Denk ook na over de leeftijd van de hond. Puppy’s zijn onweerstaanbaar schattig, maar ze hebben veel training en socialisatie nodig. Een volwassen hond kan een minder intensieve optie zijn.

 • Verantwoordelijke fokkers

Als je besluit een hond te kopen bij een fokker, zorg er dan voor dat je een verantwoordelijke fokker kiest. Een goede fokker zal de gezondheid van de ouders controleren, de puppy’s in huis opvoeden en socialiseren, en je inzicht geven in het temperament en de gezondheid van de pup. Wees voorzichtig met online advertenties of fokkers die niet bereid zijn je hun fok faciliteit te laten zien.

 • Adoptie is een optie

Vergeet niet dat er veel honden in dierenasielen zijn die een liefdevol huis nodig hebben. Adoptie kan een geweldige optie zijn en je geeft een hond een tweede kans op een gelukkig leven.

 • Financiële verantwoordelijkheid

Het hebben van een hond brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Naast de initiële kosten van de aankoop van de hond, zijn er de lopende kosten voor voeding, verzorging, vaccinaties, dierenartsbezoeken, dierenbelasting en mogelijk verzekeringen. Zorg ervoor dat je financieel klaar bent voor deze verantwoordelijkheid.

 • Tijd en toewijding

Honden hebben veel tijd en aandacht nodig. Ze moeten worden getraind, gesocialiseerd en dagelijks worden uitgelaten. Ze hebben ook veel liefde en gezelschap nodig. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om aan de behoeften van een hond te voldoen.

Een leven lang verantwoordelijkheid

Tot slot, vergeet niet dat honden een levenslange verbintenis zijn. Honden kunnen 10 tot 15 jaar of langer leven, en ze zullen gedurende hun hele leven op jouw zorg en gezelschap vertrouwen.

Het hebben van een hond is een geweldige ervaring. Ze brengen zoveel vreugde, liefde en plezier in ons leven. Maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Door goed na te denken

Wat fijn dat je klaar bent om je leven te verrijken met een hond! Maar waar vind je jouw perfecte viervoeter? Er zijn verschillende plaatsen waar je een hond kunt kopen, maar elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Laten we ze eens bekijken.

 • Bij een erkende fokker

Een erkende fokker is een geweldige plek om een hond te kopen als je op zoek bent naar een specifiek ras. Deze fokkers hebben meestal jarenlange ervaring met hun rassen en zorgen ervoor dat hun honden gezond en goed gesocialiseerd zijn. Ze kunnen je ook veel informatie geven over de persoonlijkheid, verzorging en gezondheidsproblemen van het ras. Zorg ervoor dat je een verantwoordelijke fokker kiest. Een goede fokker zal graag vragen beantwoorden en je laten zien waar de honden leven.

Tip van de dag: Vraag het aan een vereniging of club

Je kunt ook advies vragen aan hondenverenigingen of clubs. Zij hebben vaak een netwerk van betrouwbare fokkers en kunnen je helpen bij het vinden van de juiste hond voor jou. Bovendien kunnen zij je informeren over specifieke raskenmerken, trainingstips en nog veel meer.

 • In een asiel of bij een reddingsorganisatie

Er zijn veel honden in asielen en reddingsorganisaties die op zoek zijn naar een nieuw thuis. Deze honden kunnen een beetje extra liefde en zorg nodig hebben, maar het kan ongelooflijk lonend zijn om een hond een tweede kans te geven. Bovendien krijg je bij deze optie vaak de mogelijkheid om een volwassen hond te adopteren, wat betekent dat je misschien een aantal van de uitdagingen van de puppytijd kunt vermijden.

 • Online platforms

Er zijn ook verschillende online platforms, zoals Puppyplaats.nl, waar mensen hun honden te koop aanbieden. Hoewel dit een handige optie kan zijn, moet je wel voorzichtig zijn. Het is belangrijk om te weten dat niet alle verkopers betrouwbaar zijn. Doe altijd grondig onderzoek naar de verkoper en stel veel vragen voordat je een hond koopt.

 • Dierenwinkels

Hoewel sommige dierenwinkels honden verkopen, wordt dit over het algemeen niet aanbevolen. De omstandigheden in dierenwinkels zijn vaak niet ideaal voor honden, en de pups komen soms uit puppyfabrieken, waar de gezondheid en het welzijn van de dieren niet altijd voorop staan.

Onthoud dat de aanschaf van een hond een grote verantwoordelijkheid is. Je neemt een beslissing die de komende jaren je leven zal beïnvloeden. Neem de tijd om je te verdiepen in de verschillende rassen en hun behoeften. Maak een weloverwogen keuze over waar je je hond koopt en zorg ervoor dat je klaar bent om je nieuwe huisgenoot een liefdevol en zorgzaam thuis te bieden. Veel plezier met je nieuwe vriend!

Het aanschaffen van een Poitevin pup is een opwindend vooruitzicht, maar het is essentieel om zorgvuldig te zijn bij het kiezen van de juiste fokker. Hieronder volgen enkele cruciale punten die je in overweging moet nemen om ervoor te zorgen dat je de gezondste en gelukkigste pup mogelijk krijgt.

Bij de aankoop van een pup is voorzichtigheid geboden. Gebruik deze punten als gids om de best mogelijke keuze voor jou en je toekomstige viervoeter te maken.

Het herkennen van een broodfokker kan lastig zijn, omdat ze vaak proberen zich voor te doen als legitieme fokkers. Hier zijn enkele belangrijke signalen die kunnen wijzen op een broodfokker:

 • Overmatig beschikbare puppy’s: Broodfokkers hebben vaak meerdere rassen en veel beschikbare puppy’s op elk moment. Ze geven er meestal de voorkeur aan om snel veel puppy’s te verkopen in plaats van zich te richten op de zorg voor de honden.
 • Geen zorgvuldige selectie van kopers: Een broodfokker lijkt vaak weinig interesse te tonen in wie hun puppy’s koopt. Ze stellen geen vragen over jouw geschiktheid als eigenaar en geven de voorkeur aan snelle verkoop zonder te controleren of de pup goed terechtkomt.

 • Geen gezondheidsgaranties of gezondheidscertificaten: Broodfokkers hechten vaak geen belang aan de gezondheid van hun puppy’s en bieden geen gezondheidsgaranties aan. Ze zullen niet in staat zijn om gezondheidscertificaten van de ouders of de puppy te verstrekken.

 • Beperkte kennis van het ras: Broodfokkers hebben vaak beperkte kennis van het ras dat ze fokken. Ze kunnen geen gedetailleerde informatie geven over de specifieke eigenschappen, gezondheidsrisico’s of gedragskenmerken van het ras.

 • Ongepaste omstandigheden: De fok faciliteiten van een broodfokker zijn vaak onhygiënisch en overbevolkt. De honden hebben meestal weinig tot geen sociale interactie en krijgen geen juiste verzorging en aandacht.

 • Geen bezoek aan de fok locatie: Een broodfokker zal vaak niet toestaan dat potentiële kopers de fok locatie bezoeken. Ze willen voorkomen dat de slechte omstandigheden en praktijken worden ontdekt.

 • Geen nazorg of ondersteuning: Een betrouwbare fokker zal na de verkoop contact houden en ondersteuning bieden aan de nieuwe eigenaar. Broodfokkers zullen weinig tot geen nazorg bieden en zich niet interesseren voor het welzijn van de puppy na de verkoop.

 • Let op de leefomstandigheden: De weerstand van Poitevin pups is nog in ontwikkeling, dus een schone en gezonde leefomgeving is cruciaal. Kijk naar de algehele netheid en hoe de pups en andere honden eruit zien en zich gedragen.

 • De Poitevin pups worden te vroeg uit het nest gehaald: Een pup mag het nest pas verlaten na 8 tot 9 weken. Als de fokker de pups eerder wil laten gaan, is dit een waarschuwingssignaal.

 • De moederhond is afwezig: De aanwezigheid van de moeder tijdens de eerste 7 weken van de pup is van vitaal belang. Als de moeder afwezig is, kan dit een teken zijn dat je te maken hebt met een broodfokker.

 • De fokker geeft ongewone instructies of vertoont ongepast gedrag: De communicatie en het gedrag van de fokker kunnen veel onthullen over hun betrokkenheid en zorg voor hun honden. Neem de tijd om hun instructies en houding te beoordelen.

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je een pup aanschaft. Bezoek de fokker persoonlijk, stel vragen, bekijk de omgeving en observeer het gedrag van de honden. Als iets niet goed aanvoelt of als je twijfels hebt, is het beter om verder te zoeken naar een betrouwbare fokker die het welzijn van hun honden op de eerste plaats zet.

Laten we het hebben over een van de belangrijkste aspecten van het hebben van een hond: het uitlaten. Of je nu een nieuwe hondenbezitter bent, een ervaren hondenbaasje, of iemand die gewoon overweegt om een viervoeter in huis te nemen, dit is informatie die je zeker moet weten!

Het uitlaten van je hond, hoe vaak en hoe lang, hangt af van verschillende factoren zoals het ras, de leeftijd en de gezondheid van je hond. Maar er is één ding waar we het allemaal over eens kunnen zijn: je hond uitlaten is niet alleen noodzakelijk, maar het is ook een geweldige manier om een band met je harige vriend op te bouwen en om samen wat frisse lucht en beweging te krijgen.

 • Verschillende rassen hebben verschillende behoeften. Een jonge, energieke Border Collie heeft bijvoorbeeld veel meer beweging nodig dan een oudere Basset Hound. Rassen zoals de Beagle, Labrador Retriever en de Boxer staan bekend om hun energieniveau en hebben minimaal een uur per dag intensieve beweging nodig. Aan de andere kant hebben rassen zoals de Bulldog, Shih Tzu en de Mopshond minder beweging nodig en kunnen ze het vaak al goed doen met een paar kortere wandelingen per dag.
 • Puppy’s hebben bijvoorbeeld veel energie maar nog niet veel uithoudingsvermogen. Voor hen zijn korte, frequente wandelingen van ongeveer vijf tot tien minuten, drie of vier keer per dag, ideaal. Zo kunnen ze hun energie kwijt zonder dat ze oververmoeid raken.
 • Volwassen honden daarentegen hebben langere wandelingen nodig. Afhankelijk van hun ras en grootte kan dat variëren van een half uur tot twee uur per dag, verdeeld over twee tot vier wandelingen. En vergeet niet, honden houden van routine, dus probeer elke dag ongeveer op dezelfde tijden te wandelen.
 • Oudere honden kunnen minder energiek zijn en mogelijk wat minder beweging nodig hebben, maar ze hebben nog steeds dagelijkse wandelingen nodig. Het tempo en de duur van deze wandelingen kunnen echter afhangen van hun gezondheid en uithoudingsvermogen.

En hier is een bonus tip voor jou: wandelen hoeft niet altijd alleen maar “wandelen” te zijn. Probeer wat spelelementen toe te voegen, zoals een bal of een frisbee, of train je hond om nieuwe commando’s te leren tijdens de wandeling. Dit maakt het uitlaten niet alleen leuker, maar zorgt ook voor een mentale stimulatie voor je hond.

Maar onthoud, elke hond is uniek en kan andere behoeften hebben. Het is altijd een goed idee om de signalen van je hond te leren lezen en eventueel de dierenarts om advies te vragen als je twijfelt over de beste wandelroutine voor je hond. Het allerbelangrijkste is dat je geniet van die speciale tijd buiten met je harige vriend!

Het uitlaten van je hond is meer dan alleen een noodzaak – het is een kans om te genieten van de buitenlucht, de band met je hond te versterken en te zorgen voor zijn of haar fysieke en mentale welzijn. Dus, pak die riem en ga op avontuur met je beste vriend!

Een vraag die we vaak horen van hondenbezitters, zowel nieuwe als ervaren, is: “Hoe lang kan ik mijn hond alleen thuis laten?” Het antwoord is: het hangt ervan af. Maar maak je geen zorgen, we gaan dit samen uitzoeken!

De tijd die een hond alleen kan doorbrengen varieert op basis van een aantal factoren, zoals leeftijd, ras en opleiding. Laten we elk van deze aspecten eens nader bekijken.

 • Leeftijd: Over het algemeen kunnen puppies niet lang alleen zijn. Ze moeten regelmatig worden gevoed en hebben vaak hulp nodig bij hun zindelijkheidstraining. Het is een goede regel om het aantal maanden van de leeftijd van je puppy gelijk te stellen aan het aantal uren dat ze alleen kunnen zijn. Dus als je puppy bijvoorbeeld 3 maanden oud is, kan hij waarschijnlijk ongeveer 3 uur alleen zijn.

Volwassen honden kunnen langer alleen zijn. Normaal geproken kan een volwassen hond tot 6 uur per dag alleen zijn, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het individu. Het is belangrijk te onthouden dat hoewel ze misschien fysiek in staat zijn om zo lang alleen te zijn, dit niet betekent dat het ideaal is voor hun mentale welzijn.

 • Ras: Sommige hondenrassen zijn onafhankelijker dan andere. Rassen die gefokt zijn om nauw samen te werken met mensen, zoals Border Collies of Retrievers, kunnen het moeilijker vinden om alleen te zijn dan rassen die gefokt zijn om zelfstandiger te werken, zoals sommige Terriërs.

 

 • Training: Met de juiste training kunnen honden leren om zich comfortabel en veilig te voelen wanneer ze alleen zijn. Het is belangrijk om je hond van jongs af aan te laten wennen aan alleen zijn. Begin met korte periodes en breid deze geleidelijk uit naarmate je hond zich comfortabeler voelt.

Onthoud dat elke hond uniek is en dat wat voor de ene hond werkt, misschien niet voor de andere werkt. Het is altijd het beste om de behoeften en het welzijn van je hond in het oog te houden. En vergeet niet, als je lange dagen werkt of vaak van huis bent, zijn er altijd opties zoals hondenuitlaatservices of hondenopvang om ervoor te zorgen dat je hond gezelschap en zorg krijgt als je er niet bent.

Dus, terwijl je geniet van het prachtige avontuur dat het hebben van een hond is, vergeet dan niet dat ze je nodig hebben, net zoveel als jij hen nodig hebt. Zorg voor hen, houd van hen, en je zult een vriend hebben voor het leven!

Als je een hond hebt, dan weet je dat jouw viervoeter een deel van je gezin is. Daarom is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig is. Maar hoe kun je ziektes en kwaaltjes bij honden voorkomen? Dat is een uitstekende vraag en we zijn hier om je te helpen met enkele praktische tips!

 • Regelmatige dierenartsbezoeken

Net zoals jij regelmatig een check-up bij de dokter nodig hebt, heeft ook je hond regelmatige bezoeken aan de dierenarts nodig. Deze bezoeken zijn essentieel om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Daarnaast kan je dierenarts je ook adviseren over de beste manieren om ziekten en kwalen te voorkomen.

 • Vaccinaties

Zorg ervoor dat je hond alle nodige vaccinaties krijgt. Vaccinaties beschermen je hond tegen een hele reeks potentieel gevaarlijke en zelfs dodelijke ziektes, zoals hondsdolheid, parvovirus en kennelhoest.

 • Gezonde voeding

Een goede voeding is essentieel voor de algehele gezondheid van je hond. Zorg ervoor dat je hond een gebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Een gezonde voeding kan helpen om ziektes te voorkomen en het immuunsysteem van je hond sterk te houden.

 • Voldoende lichaamsbeweging

Net als mensen hebben honden regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Lichaamsbeweging helpt om je hond op een gezond gewicht te houden, wat het risico op een aantal gezondheidsproblemen kan verminderen.

 • Tanden poetsen

Veel hondenbezitters vergeten het belang van de gebitsverzorging van hun huisdier. Tandproblemen kunnen leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen, zoals hartziekten. Maak er dus een gewoonte van om de tanden van je hond regelmatig te poetsen.

 • Parasietpreventie

Vlooien, teken en wormen kunnen een hele reeks gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. Praat met je dierenarts over de beste manieren om je hond te beschermen tegen deze parasieten.

 • Aandacht voor gedragsveranderingen

Als je hond zich anders gedraagt dan normaal, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Het is altijd een goed idee om je dierenarts te raadplegen als je veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond opmerkt.

Een hond hebben is een enorme verantwoordelijkheid, maar het is ook ongelooflijk lonend. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond zo lang mogelijk gezond en gelukkig blijft. En vergeet niet, het is altijd beter om ziektes te voorkomen dan te behandelen!

We houden allemaal zo veel van onze harige vrienden en willen dat ze altijd fit en gezond zijn. Maar maak je geen zorgen, hier zijn enkele belangrijke tekenen om op te letten om te herkennen of je hond ziek is.

 • Verandering in eetlust

Een plotselinge verandering in de eetlust van je hond kan een teken zijn dat er iets niet in orde is. Als je hond normaal gesproken een goede eter is en plotseling zijn neus ophaalt voor zijn eten, is het misschien tijd om de dierenarts te bellen.

 • Vermoeidheid of lusteloosheid

Iedereen kent de dagen wel dat je je gewoon niet lekker voelt. Honden hebben die ook. Als je hond meer slaapt dan normaal of gewoon niet zijn gebruikelijke energieke zelf is, kan dit een teken zijn dat hij zich niet lekker voelt.

 • Verandering in gedrag

Lijkt je hond nerveus, angstig of gewoon niet zichzelf? Gedragsveranderingen kunnen een indicatie zijn dat je hond ziek is. Let ook op plotselinge agressie of andere ongewone gedragingen.

 • Fysieke veranderingen

Rode ogen, een loopneus, hoesten, braken, diarree, of ongewone bultjes of plekken op de huid van je hond kunnen allemaal signalen zijn van ziekte. Check regelmatig je hond op dergelijke veranderingen.

 • Verandering in stoelgang

Het is niet het leukste klusje, maar let op de stoelgang van je hond. Diarree, constipatie, of bloed in de ontlasting kunnen duiden op gezondheidsproblemen.

 • Gewichtsveranderingen

Plotseling gewichtsverlies of -toename kan wijzen op een onderliggende gezondheidsprobleem. Hoewel kleine schommelingen normaal kunnen zijn, zijn grote, snelle veranderingen meestal een reden tot bezorgdheid.

Als je hond een of meerdere van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Maar vergeet niet, jij kent je hond het beste. Als je denkt dat er iets niet klopt, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Het hebben van een hond is een prachtige ervaring, gevuld met vreugde, liefde en soms een beetje zorgen. Maar vergeet niet, je bent niet alleen!

Er zijn altijd professionals klaar om je te helpen en ervoor te zorgen dat je harige vriend het allerbeste krijgt. Vertrouw op je instincten, je kent je hond beter dan wie dan ook!

Jazeker! Zoals bij alle honden, moeten ook de nagels van een Poitevin regelmatig worden geknipt. Het is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond en draagt bij aan hun algehele welzijn. Laten we eens kijken hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 • Waarom is het belangrijk?

Lange nagels kunnen oncomfortabel of zelfs pijnlijk zijn voor je hond. Ze kunnen de manier waarop je hond loopt beïnvloeden en zelfs leiden tot problemen met de gewrichten. Bovendien kunnen lange nagels in de poot van je hond groeien, wat erg pijnlijk kan zijn en mogelijk een bezoek aan de dierenarts vereist.

 • Hoe vaak moet je de nagels knippen?

De frequentie hangt af van hoe snel de nagels van je hond groeien. Sommige honden hebben hun nagels misschien maar eens in de paar maanden nodig, terwijl anderen ze misschien elke paar weken nodig hebben. Een goede vuistregel is om de nagels te knippen als je ze op de grond hoort tikken als je hond loopt.

 • Hoe doe je het?

Het knippen van de nagels van je hond kan een beetje intimiderend zijn, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Maar met een beetje geduld en oefening, kun je het zelf doen. Je hebt een hondennagelknipper nodig, die je bij de meeste dierenwinkels kunt kopen. Zorg ervoor dat je niet in het “leven” van de nagel knipt, het roze gedeelte dat je bij sommige honden kunt zien. Dit kan pijnlijk zijn voor je hond en kan bloeden.

 •  Wat als je het niet zelf wilt doen?

Geen probleem! Veel dierenartsen en hondentrimmers bieden deze dienst aan. De kosten kunnen variëren, dus het kan de moeite waard zijn om rond te shoppen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat het knippen van de nagels van je hond een routineonderdeel van de verzorging moet zijn. Het is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je hond, maar het is ook een geweldige manier om wat kwaliteitstijd met je harige vriend door te brengen. En onthoud: als je ooit twijfelt, is het altijd het beste om een professional te raadplegen. Jij en je Poitevin zijn een team, en samen kunnen jullie alles aan!

Absoluut! Het schoonmaken van de oren van je Poitevin is een essentieel onderdeel van de algehele verzorging en gezondheid. Als hondeneigenaar is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je hond zich comfortabel en gezond voelt, en dat betekent ook het regelmatig controleren en reinigen van zijn oren. Laten we eens kijken hoe je dit het beste kunt doen.

 • Waarom is het belangrijk?

Net als mensen kunnen honden oorsmeer opbouwen, wat kan leiden tot ongemak en, indien onbehandeld, tot infecties. Sommige honden, vooral degenen met hangende oren of honden die veel zwemmen, zijn vatbaarder voor oorproblemen. Het regelmatig schoonmaken van de oren van je hond kan helpen om deze problemen te voorkomen.

 • Hoe vaak moet je de oren schoonmaken?

Dit hangt af van je hond. Over het algemeen is een keer per maand voldoende voor de meeste honden, maar honden die vatbaar zijn voor oorinfecties kunnen vaker schoonmaak nodig hebben. Het is altijd een goed idee om je dierenarts om advies te vragen.

 • Hoe maak je de oren schoon?

Begin door een goede kwaliteit oorreiniger te kopen die speciaal voor honden is ontworpen. Zorg ervoor dat je hond ontspannen en comfortabel is, en beloon hem met traktaties en lof om ervoor te zorgen dat hij de ervaring als iets positiefs ziet. Druppel de oorreiniger in het oor van je hond, masseer zachtjes aan de basis van het oor, en veeg vervolgens de oorschelp schoon met een katoenen bolletje. Duw nooit een wattenstaafje of iets anders in de gehoorgang van je hond – dit kan schade veroorzaken!

 • Wat als je het moeilijk vindt?

Als je je onzeker voelt over het schoonmaken van de oren van je hond, of als je hond tekenen van ongemak of pijn vertoont, aarzel dan niet om je dierenarts om hulp te vragen. Ze kunnen je laten zien hoe je de oren van je hond op de juiste manier schoonmaakt en je adviseren over hoe je eventuele problemen kunt aanpakken.

Het schoonmaken van de oren van je hond is een belangrijk onderdeel van het hebben van een hond, maar het hoeft geen zware taak te zijn. Met wat geduld, oefening en heel veel liefde, kun jij en je viervoeter genieten van een gezond en gelukkig leven samen. Vergeet niet, de gezondheid van je hond is een teaminspanning, en jullie zijn het beste team!

Zeker weten! Het poetsen van de tanden van je hond is een belangrijke stap in de verzorging en het waarborgen van de gezondheid van je trouwe viervoeter. Net als bij mensen kunnen tandplak en tandsteen zich ophopen in de mond van je hond, wat kan leiden tot slechte adem, tandbederf en zelfs ernstige gezondheidsproblemen. Maar geen paniek, we zijn hier om je te helpen bij dit avontuur van hondentandverzorging. Laten we beginnen!

 • Waarom het belangrijk is

Het poetsen van de tanden van je hond helpt niet alleen om zijn adem fris te houden, maar het is ook essentieel voor zijn algehele gezondheid. Onbehandeld tandbederf en tandvleesontsteking kunnen bacteriën in de bloedbaan brengen die organen zoals het hart en de nieren kunnen aantasten.

 • Hoe vaak moet je de tanden poetsen?

Idealiter zou je elke dag de tanden van je hond moeten poetsen, net als bij mensen. Maar we snappen het, het leven kan druk zijn! Probeer minstens een paar keer per week een poetsbeurt in te plannen.

 • Hoe poets je de tanden van je hond?

Begin met het kiezen van de juiste tandpasta en tandenborstel voor je hond. Gebruik nooit menselijke tandpasta, deze bevat ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor je hond. Er zijn speciale hondentandpasta’s met smaken die honden lekker vinden, zoals kip of pindakaas.

Voor de tandenborstel kun je kiezen voor een vingertandenborstel of een hondentandenborstel met een lang handvat. Het hangt allemaal af van wat zowel jij als je hond het prettigst vinden.

Nu je de juiste tools hebt, is het tijd om te beginnen! Maak de tandenborstel nat en doe er wat tandpasta op. Til de lip van je hond op om zijn tanden te onthullen en poets zachtjes in cirkelvormige bewegingen, waarbij je je concentreert op het gebied waar de tand het tandvlees ontmoet. Vergeet niet om ook de achterste tanden te poetsen, waar tandsteen zich het meest ophoopt.

 • Wat als mijn hond niet wil dat ik zijn tanden poets?

Veel honden zijn in het begin niet dol op tandenpoetsen. Het is een vreemde ervaring voor hen! Begin langzaam, laat je hond eerst de tandpasta proeven, en werk dan geleidelijk naar het poetsen van een paar tanden per keer. Geef hem veel lof en beloningen om van tandenpoetsen een positieve ervaring te maken.

Onthoud, net als bij elke andere hondenverzorgingsroutine, vraagt ook het tandenpoetsen geduld en volharding. Maar de beloningen zijn enorm: een gezondere hond en minder bezoekjes aan de dierenarts.

Zoals altijd geldt: als je problemen of vragen hebt, neem dan contact op met je dierenarts.

Het kammen van je hond is essentieel voor een gezonde vacht en een goede verzorging. Of je nu een nieuwe hondenbezitter bent of al ervaring hebt, regelmatig kammen helpt om klitten te voorkomen en de band met je hond te versterken. In deze FAQ delen we praktische tips en adviezen over hoe je je hond kunt kammen voor een gezonde en klitvrije vacht. Lees verder voor handige informatie en technieken om je hond te kammen.

Hoe kam je een hond? Praktische tips en adviezen Het kammen van je hond vergt aandacht en de juiste aanpak. Hier zijn enkele praktische tips en adviezen om je op weg te helpen:

 • Kies de juiste kam: Er zijn verschillende soorten kammen beschikbaar, afhankelijk van de vacht van je hond. Een grove kam werkt goed voor langharige rassen, terwijl een fijne kam handig is voor kortharige rassen. Voor klitten en klitten kun je een speciale ontklittingskam gebruiken.

 • Begin met borstelen: Voordat je begint met kammen, borstel je de vacht van je hond om klitten en losse haren te verwijderen. Dit maakt het kamproces gemakkelijker en voorkomt dat klitten erger worden tijdens het kammen.

 • Kam in de richting van de haargroei: Kam altijd in de richting van de haargroei om pijn of ongemak voor je hond te voorkomen. Begin bij de nek en werk geleidelijk naar achteren. Neem de tijd en wees geduldig, vooral als je hond gevoelig is.

 • Wees voorzichtig bij klitten: Als je een klit tegenkomt, probeer deze dan voorzichtig uit elkaar te halen met je vingers of een kam. Trek niet aan de klit, want dit kan pijnlijk zijn voor je hond en de vacht beschadigen. Een ontklittingspray kan helpen om klitten losser te maken.

 • Controleer op tekenen van huidproblemen: Terwijl je je hond kamt, let op eventuele tekenen van huidirritatie, roodheid of andere problemen. Als je iets ongewoons opmerkt, raadpleeg dan een dierenarts voor advies en behandeling.

 • Beloon je hond: Maak van het kammen een positieve ervaring voor je hond door hem te belonen met lof en traktaties. Dit helpt om een goede band op te bouwen en je hond te associëren met kammen als iets leuks.

Elke hond heeft verschillende behoeften als het gaat om kammen. Sommige rassen moeten dagelijks worden gekamd, terwijl anderen minder frequent kammen nodig hebben. Volg de richtlijnen voor vachtverzorging specifiek voor jouw hond en raadpleeg een professionele hondentrimmer of dierenarts indien nodig

Ben je een trotse nieuwe hondenbezitter, een ervaren hondenliefhebber of iemand die op zoek is naar een hond? Dan wil je natuurlijk weten hoe je je harige vriendje op de juiste manier kunt wassen. 

In deze FAQ delen we praktische tips en adviezen voor het wassen van je hond, zodat hij fris, schoon en gelukkig blijft. Of je nu een pup hebt of een volwassen hond, deze handige informatie helpt je om je viervoeter op de beste manier te verzorgen.

Let op: Te vaak wassen van je hond kan de natuurlijke oliën op zijn huid en vacht verstoren, leiden tot huidirritatie en allergieën, de pH-balans verstoren, vachtproblemen veroorzaken en stressvol zijn voor je hond. Voor honden die zijn gezegend met lang of krullend haar, adviseert Woefy om je viervoet eenmaal per vier tot zes weken in bad te doen. Indien je viervoeter kort haar heeft, zou een bad eens in de twee tot zes maanden voldoenden moeten zijn. Uiteraard geldt er een uitzondering wanneer je hond vuil is of een onaangename geur verspreidt. In zulke situaties is een extra bad zeker aan te raden.

Wanneer je je hond gaat wassen, zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele praktische tips en adviezen om ervoor te zorgen dat het wassen van je hond een positieve ervaring wordt:

 • Kies de juiste locatie: Zoek een geschikte plek om je hond te wassen, bijvoorbeeld in de badkamer, in de tuin of in een speciale hondenwasruimte. Zorg ervoor dat de ruimte warm en comfortabel is, zodat je hond zich op zijn gemak voelt.

 • Gebruik hondvriendelijke shampoo: Gebruik altijd een shampoo die speciaal is ontwikkeld voor honden. Mensenshampoo kan de pH-balans van de huid van je hond verstoren en huidirritatie veroorzaken. Raadpleeg je dierenarts voor aanbevelingen als je niet zeker weet welke shampoo het beste is voor jouw hond.

 • Voorbereiding is belangrijk: Borstel je hond voor het wassen om klitten en losse haren te verwijderen. Dit maakt het wassen gemakkelijker en zorgt ervoor dat de shampoo beter zijn werk kan doen. Zorg er ook voor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt, zoals een handdoek, een washandje en eventueel een hondenspons.

 • Temperatuur van het water: Zorg ervoor dat het water een aangename temperatuur heeft, lauw tot warm, maar niet te heet. Test het water eerst met je eigen hand om te controleren of het niet te warm is voor je hond.

 • Positieve ervaring: Honden zijn gevoelig voor de manier waarop ze worden behandeld tijdens het wassen. Praat rustig en vriendelijk tegen je hond, geef hem af en toe een traktatie en zorg ervoor dat hij zich comfortabel voelt. Positieve bekrachtiging kan helpen om van het wassen een plezierige ervaring te maken.

 • Let op de ogen, oren en poten: Wees voorzichtig rond de ogen, oren en poten van je hond. Bescherm zijn ogen tegen water en shampoo en vermijd dat er water in de oren komt. Gebruik een vochtig washandje om het gezicht van je hond schoon te maken en wees voorzichtig bij het wassen van de poten.

 • Grondig afspoelen: Zorg ervoor dat je de shampoo grondig uitspoelt. Restjes shampoo kunnen de huid van je hond irriteren. Zorg ervoor dat er geen zeepachtig residu achterblijft. Spoel de vacht van je hond goed uit totdat het water helder is.

 • Droog je hond goed af: Gebruik een schone handdoek om je hond voorzichtig af te drogen. Begin met het drogen van de vacht en wrijf zachtjes om overtollig vocht te verwijderen. Vermijd ruw wrijven, want dit kan klitten veroorzaken. Als je hond het toelaat, kun je ook een föhn op een lage temperatuur gebruiken om hem verder te drogen.

 • Beloon je Poitevin: Na het wassen is het belangrijk om je hond te belonen voor zijn geduld en medewerking. Geef hem een traktatie, speel een spelletje of geef hem gewoon veel lof. Op deze manier zal je hond positieve associaties hebben met het baden en zal hij in de toekomst gemakkelijker meewerken.

Het wassen van je hond kan een positieve ervaring zijn als je rekening houdt met een paar belangrijke aspecten. Kies de juiste locatie, gebruik hondvriendelijke shampoo en bereid je goed voor. Zorg ervoor dat het water een aangename temperatuur heeft en maak het wassen een positieve ervaring voor je hond. Wees voorzichtig rond de ogen, oren en poten en spoel de shampoo grondig uit. Droog je hond goed af en beloon hem voor zijn medewerking. Met deze tips kun je je hond op een comfortabele en plezierige manier wassen, wat bijdraagt aan zijn algehele welzijn en een sterke band tussen jou en je hond bevordert.