...

Leer alles over de Picardische Herdershond!

Picardische herdershond (4)
Woefy

Woefy beantwoordt je vragen

  20-02 |

4/5 – (21 votes)

Ben jij benieuwd naar de vindingrijke Picardische herdershond? 

In dit artikel ontdek je alles over deze super herdershond. Super handig voor (aankomende) baasjes en als je gewoon je horizon wilt verbreden.

Dus waar wacht je nog op?

Veel lees plezier!

Het karakter van een Picardische herdershond

Sociaal & Omgang
53%
Speels & Beweging
78%
Rustig in huis
61%
Waaks
93%
Geschikt in de stad
60%
Gezinshond
74%
Verzorging Vacht
57%

Vliegensvlugge navigatie:

Een Picardische herdershond wordt gemiddeld tussen de 12 en 13 jaar oud. Ze zijn echte gezinshonden die graag bij hun baasjes in de buurt blijven. 

De prijs van een Picardische herder kan variëren. De aanschafprijs ligt rond de 1000 tot 2500 euro.

Zoals bij alle honden is het belangrijk om te onthouden dat de aanschafprijs slechts een klein deel is van de totale kosten. Zodra je een Picardische herder koopt moet je ook rekening houden met de kosten voor voedsel, verzorging, medische kosten en opleiding.

Als je serieus overweegt om een Picardische herder aan te schaffen, is het verstandig om na te denken over je financiële middelen en of je in staat bent om deze kosten op te brengen.

Als je van plan bent een pup te kopen zonder stamboom, kijk dan alsjeblieft goed uit en lees dit artikel goed. Doordat je weet waar je op moet letten kun je voorkomen dat je je pup bij een broodfokker koopt. De prijs van een pup zonder stamboom zijn enkele honderden euro’s.

Tip: Het is belangrijk om te onthouden dat honden niet alleen geld kosten om te kopen, maar ook om voor te zorgen. Zorg ervoor dat je de tijd en het geld hebt om goed voor een hond te zorgen voordat je er een koopt.

Het is belangrijk om je Picardische herdershond voldoende te bewegen. Hoeveel dat precies is, hangt af van de leeftijd en conditie van je hond.

Een gouden regel is om 4 of 5 keer per dag naar buiten te gaan met je hond en ga minimaal 1 keer lekker lang wandelen.

Deze wandeling mogen best lang zijn, maar het is ook goed om af en toe wat kortere wandelingen te maken. 

Er zijn verschillende kleuren Picardische herdershonden. De meest voorkomende Lichtbruin en Grijs

Sommige honden hebben ook een blauwe tint aan hun vacht. Als je naar de staart van deze hond kijkt, dan kan die variëren van licht tot donkerbruin of zelfs grijs.

Het kopen van een Picardische herdershond is mogelijk bij verschillende fokkers.

Je kunt online zoeken naar fokkers in jouw omgeving of je kunt contact opnemen met de officiële Picardisch herdershond vereniging. Zij hebben een lijst met erkende fokkers die deze hond raszuiver aanbieden.

Als je ervoor kiest om een pup te adopteren, zorg dan dat je goed onderzoek doet naar de gezondheid en het gedrag van de ouders. Ook is het belangrijk dat je voldoende informatie verzamelt over het verzorgingsregime en voeding van dit type hond.

Tip: Pas op met tweedehands websites. Deze worden vaak gebruikt door broodfokkers. Verderop in dit artikel laten we je zien waar deze aan kunt herkennen.

Het is mogelijk om een Picardische herdershond alleen te laten, maar het is belangrijk om enkele factoren in overweging te nemen voordat je deze beslissing maakt.

Picardische herders hechten veel waarde aan quality time met hun baasje en andere huisdieren en zijn sociale honden. Wanneer je regelmatig voor lange tijd weg bent van huis, kan het voor je Picardische herder vervelend zijn om alleen te zijn.

Het is belangrijk om te overwegen of je Picardische herder voldoende uitlaatmogelijkheden heeft en of er genoeg speelgoed en vermaak is om hem bezig te houden.

Als je besluit om je Picardische herder alleen te laten, is het aan te raden om hem geleidelijk aan te laten wennen aan langere tijden alleen thuis.

In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om hulp in te schakelen van een hondensitter of een opvangservice om ervoor te zorgen dat je Picardische herder de juiste zorg en aandacht krijgt.

Kortom, het is mogelijk om je Picardische herder alleen te laten, maar het is belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt en vermaakt wordt.

Vergeet niet dat je jouw Picardische herder nooit langer dan 6 uur alleen moet laten.

 

Honden zijn geweldige huisdieren en de Picardische herdershond is geen uitzondering. Deze intelligente, trouwe hond heeft veel verzorging nodig om gelukkig te blijven.

Je moet regelmatig met je Picardische herdershond wandelen, spelen en trainen om hem gezelschap te bieden.

Ook moet je ervoor zorgen dat hij een goede voeding krijgt, voldoende rust en tijd om te ontspannen. Verder is het belangrijk dat je de juiste medische verzorging aanbiedt zoals regelmatige vaccinaties en check-ups bij de dierenarts. Als je alle bovenstaande punten in acht neemt, kan jouw Picardische herdershond een lange, gezonde levensstijl genieten!

De Berger Picard is een middelgrote hond met goed ontwikkelde spieren en een iets langer dan hoge lichaamsbouw. Ze hebben een elegante, maar toch warrige uitstraling. De oren van de Picard staan van nature rechtop, hoog aangezet en zijn vrij breed aan de basis. Hun wenkbrauwen zijn dik en beschermen hun donkere, openhartige ogen niet.

Dit ras staat bekend om hun glimlach. Hun staart is van nature lang en reikt tot aan het spronggewricht, met een lichte J-bocht aan de punt. De weerbestendige vacht van de Berger Picard is hard en fris aanvoelend, niet overdreven lang en heeft een minimale ondervacht. Ze komen voor in twee kleuren, fawn en gestroomd, met verschillende tinten in kleurvariaties. 

 

Hoogtemannetjes61-66 cm
 vrouwtjes56-61 cm
Gewicht23-32 kg

Een Picardische herdershond is volwassen als hij of zij ongeveer twee jaar oud is. Deze honden hebben een lange levensduur, dus je kunt erop rekenen dat ze jou vele jaren van trouwe gezelschap zullen bieden. 

Ze worden meestal gebruikt als werkhond en hun intelligentie maakt hen uitermate geschikt voor deze taak. Ook zijn ze erg aanhankelijk en liefdevol naar hun baasjes toe. Daarnaast hebben ze een sterke instinctieve drang om te beschermen wat hen dierbaar is, waardoor ze ideaal zijn als bewakingshond. 

Dus met een Picardische herdershond in huis ben je verzekerd van eeuwig gezelschap!

Picardische herdershond (1)

Picardische Herdershond karakter

Waarom een Picardische Herdershond?

Het karakter van de Berger Picard, ook wel bekend als de Picardische Herder, wordt gekenmerkt door een intelligent, energiek en vastberaden temperament. Ze hebben een grote hoeveelheid energie en hebben veel beweging en stimulatie nodig om gelukkig te blijven. Dit maakt ze uitstekende metgezellen voor actieve families die graag wandelen, joggen of andere buitenactiviteiten ondernemen.

Berger Picards zijn vaak erg toegewijd aan hun gezin en hechten zich sterk aan hun eigenaar en familie. Ze zijn echter ook onafhankelijk en hebben soms de neiging om hun eigen weg te gaan. Het is daarom belangrijk om hen van jongs af aan te socialiseren en te trainen, zodat ze gehoorzaam zijn en goed samenleven met andere mensen en dieren.

Berger Picards kunnen soms gereserveerd zijn tegenover vreemden en hebben de neiging om hun omgeving goed in de gaten te houden. Ze zijn alert en hebben een sterke beschermingsdrang, waardoor ze goede waakhonden zijn. Ze blaffen echter niet onnodig en zijn over het algemeen rustig en beheerst.

Over het algemeen hebben Berger Picards een goed ontwikkeld gevoel voor humor en kunnen ze een aanstekelijke persoonlijkheid hebben. Ze zijn zeer toegewijd aan hun werk en kunnen uitblinken als schapen- en veehoeders, evenals in andere taken zoals behendigheid en flyball.

Al met al is de Berger Picard een sterke en toegewijde hond die een geweldige metgezel kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar een actieve, loyale en intelligente hond.

Is de Picardische Herdershond een familiehond?

De Picardische herdershond is een geweldige familiehond. Ze zijn lief, trouw en intelligent. Ze hebben veel energie en houden van spelen met kinderen. Ze zijn wel eenkennig. Dus naar anderen kunnen ze gaan blaffen. 

Deze honden kunnen gemakkelijk worden getraind om te luisteren naar hun baasjes, wat betekent dat ze gehoorzaam zullen zijn als je hen de juiste training geeft.

Bovendien passen ze goed bij mensen die actief leven omdat ze graag wandelingen maken of meegaan op avonturen buitenshuis. Kortom, de Picardische herdershond is echt een perfecte familiehond!

Houden Picardische Herdershond van bewegen & spelletjes?

Picardische herdershonden houden van bewegen en spelletjes. Ze zijn actief, energiek en hebben veel aandacht nodig. Ze genieten ervan om te rennen, springen, spelen met speeltjes of andere honden. 

Ook kunnen ze urenlang wandelen of joggen met hun baasje. Het is belangrijk dat je deze hond regelmatig uitlaat om hem gezond en gelukkig te houden. 

Als je echt iets leuks wilt doen voor je Picardische herdershond dan moet je hem mee nemen naar een park waar hij kan ravotten met andere dieren of mensen.

Zijn Picardische Herdershonds aanhankelijk?

Picardische herdershonden zijn aanhankelijke honden. Ze hebben een sterke band met hun baasje en willen graag bij je in de buurt zijn. Ze kunnen ook heel lief en trouw zijn, waardoor ze perfecte gezinsleden maken. 

Dus als je op zoek bent naar een aanhankelijke hond die goed samengaat met andere dieren en kinderen, dan is de Picardische herder absoluut iets voor jou!

Kan ik mijn Picardische Herdershond alleen laten?

Het is mogelijk om een Picardische herdershond alleen te laten, maar het is belangrijk om enkele factoren in overweging te nemen voordat je deze beslissing maakt.

Picardische herders hechten veel waarde aan quality time met hun baasje en andere huisdieren en zijn sociale honden. Wanneer je regelmatig voor lange tijd weg bent van huis, kan het voor je Picardische herder vervelend zijn om alleen te zijn.

Het is belangrijk om te overwegen of je Picardische herder voldoende uitlaatmogelijkheden heeft en of er genoeg speelgoed en vermaak is om hem bezig te houden.

Als je besluit om je Picardische herder alleen te laten, is het aan te raden om hem geleidelijk aan te laten wennen aan langere tijden alleen thuis.

In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om hulp in te schakelen van een hondensitter of een opvangservice om ervoor te zorgen dat je Picardische herder de juiste zorg en aandacht krijgt.

Kortom, het is mogelijk om je Picardische herder alleen te laten, maar het is belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt en vermaakt wordt.

Vergeet niet dat je jouw Picardische herder nooit langer dan 6 uur alleen moet laten.

 
Picardische herdershond (3)
Honden verzorging

Picardische Herdershond verzorging

Wat voor verzorging heeft een Picardische Herdershond nodig?

De Berger Picard is een hond die behoefte heeft aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze kunnen deelnemen aan diverse activiteiten, zoals behendigheid, speuren, gehoorzaamheid, hoeden evenementen en zelfs sporten zoals Schutzhund en flyball. 

Het ras heeft een sterk drijfinstinct en kan deelnemen aan drijfproeven.

Hoewel de Berger Picard is gefokt om buiten te werken, kunnen ze ook goed gedijen in stedelijke omgevingen, mits ze voldoende beweging krijgen. Ze zijn erg loyaal en hebben veel aandacht nodig. 

Dit ras kan last hebben van verlatingsangst, zelfs als ze voor korte tijd alleen binnen worden gelaten. Het is geen ras dat geschikt is om het hele jaar door buiten te leven, omdat ze geen laag lichaamsvet hebben en hun vacht niet dicht genoeg is om ijskoude winterse omstandigheden te weerstaan.

De Berger Picard heeft weinig verzorging nodig en is een onderhoudsarme hond. Het is voldoende om hun ruwe, warrige vacht regelmatig te borstelen (eens in de twee weken) om het mat worden van de vacht te voorkomen. 

 

Het ras heeft zelden een bad nodig en hun vacht moet niet worden getrimd, behalve mogelijk door de oren met de hand te strippen. De vacht van de Berger Picard heeft een laag oliegehalte en heeft daarom weinig geur.

 

Heeft de Picardische Herdershond vacht verzorging nodig?

Een Picardische herdershond heeft een dikke, lange vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. Om de vacht gezond en glanzend te houden is borstelen met een stevige borstel of kam essentieel. 

Borstel je hond minimaal twee keer per week om losse haren te verwijderen en knopen uit de vacht te halen. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen matjes in de vacht ontstaan door af en toe te trimmen. .

Hoe vaak moet een Picardische Herdershond in bad of onder de douche?

Er zijn verschillende soorten hondenrassen met elk hun eigen vachttype en bijbehorende verzorging. De Berger Picard heeft een weerbestendige, ruige vacht met minimale ondervacht.

Het is belangrijk om de vacht van een Berger Picard enkele keren per week te borstelen om klitten en vuil te voorkomen. Het wassen van een Berger Picard moet tot een minimum worden beperkt, omdat dit de beschermende oliën in de vacht kan weghalen, wat kan leiden tot een droge en schilferige huid.

Bovendien kan overmatig wassen de natuurlijke pH-waarde van de huid verstoren, waardoor de hond vatbaarder wordt voor huidirritaties en infecties. Het is dus belangrijk om de juiste verzorging toe te passen bij het specifieke vachttype van je Berger Picard om hem gezond en gelukkig te houden!

wassen van je hond

Andere vragen:

Kammen is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je Picardische herdershond. Hier zijn de stappen die je moet volgen om jouw hond te kammen:

1. Kies de juiste borstel of kam voor jouw hond. De meeste Picardische herdershonden hebben een dikke, lange vacht en daarom is een brede, metalen kam met grote tanden ideaal.

2. Begin met het kammen aan de nek en werk naar beneden toe door de rug, flanken en buik te kammen. Kam in één richting om knopen te voorkomen.

3. Kam ook de poten en staart goed door om eventuele knopen op te sporen en eruit te halen als dat nodig is.

4. Als laatste kan je nog wat conditioner toevoegen aan de vacht van je hond om hem extra glans te geven!

Het wassen of douchen van een Picardische herdershond is niet moeilijk. Jij hebt slechts enkele stappen nodig om je hond schoon te krijgen. Ten eerste, zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt: shampoo, conditioner, handdoeken en eventueel een borstel. Vervolgens moet je de hond natmaken met warm water.

Gebruik geen te heet water omdat dit de huid van je hond kan irriteren. Was vervolgens de vacht met shampoo en masseer dit goed in totdat er schuim ontstaat.

Spoel daarna grondig af met warm water om alle restanten shampoo weg te spoelen. Als laatste stap gebruik je conditioner om de vacht gladder te maken en glanzender te laten worden. Laat dit even intrekken voordat je hem uitspoelt met warm water.

Als alles goed is afgespoeld droog dan de vacht af met een handdoek of föhn (niet op hoge stand). Borstel tenslotte door zijn vacht om knopen los te maken en hij is klaar!

Ja, de oren van een Picardische Herdershond kunnen extra aandacht nodig hebben om gezond te blijven.

Zoals bij alle honden, is het belangrijk om de oren van een Picardische Herdershond regelmatig te inspecteren en eventueel te reinigen.

Als de oren van de hond vuil zijn, is het aan te raden om ze te reinigen met een vochtige doek of een oorreiniger speciaal voor honden.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de oren van je Picardische Herdershond niet te vochtig worden, aangezien dit kan leiden tot oorontstekingen.

Als de oren van je Picardische Herdershond rood of gezwollen zijn of als hij pijn lijkt te hebben bij het aanraken van zijn oren, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up. 

Ja, het is belangrijk om de tanden van een Picardische Herdershond regelmatig te poetsen om ervoor te zorgen dat hij gezonde tanden en een gezonde mond heeft. 

Zoals bij alle honden is poetsen belangrijk. Als je dit verwaarloosd bij je Picardische Herdershond kan het leiden tot tandplak, tandvleesontstekingen en andere mondproblemen.

Om de tanden van je Picardische Herdershond te poetsen, kan je een speciaal hondentandenborstel en hondentandpasta gebruiken.

Het is belangrijk om de tanden van de hond twee keer per week te poetsen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Als je niet zeker weet hoe je de tanden van je Picardische Herdershond moet poetsen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele tanden reiniging te laten doen. 

Ja, het is belangrijk om de nagels van je Picardische Herdershond af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.

Als de nagels van de hond te lang worden, kan dit leiden tot pijn en ongemak voor de hond en kan het ook leiden tot problemen met de voeten en de poten.

Om de nagels van je Picardische Herdershond te knippen, kan je een speciale honden nagel knipper gebruiken of je kunt naar de dierenarts gaan voor een professionele nagel knip behandelingen.

Het is belangrijk om de nagels van de hond regelmatig te inspecteren en ze af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.

Als je niet zeker weet hoe je de nagels van je Picardische Herdershond moet knippen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele nagel knip behandeling te laten doen. 

Hondje knows best

Picardische Herdershond kopen

Waar moet ik aan denken als ik Picardische Herdershond ga kopen?

Je gaat een Picardische Herdershond kopen. Wat leuk! Natuurlijk kan je niet wachten totdat het moment daar is. Ondanks je enthousiasme moet je toch op een paar dingen letten. Je krijgt van Woefy enkele handige handvatten om een succesvolle aankoop te doen:
 
 1. Zoek een betrouwbare Picardische Herdershond fokker of opvangcentrum: Het is belangrijk om te zoeken naar een betrouwbare fokker of opvangcentrum die gezonde en goed gefokte Picardische Herdershond verkoopt. Neem de tijd om te onderzoeken verschillende opties en vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de honden, het fokbeleid en eventuele garanties of terugbetaalregelingen.

 2. Maak een budget: Denk na over hoeveel geld je wilt uitgeven aan je Picardische Herdershond en hou rekening met kosten zoals voer, verzorging, opvoeding en eventuele medische kosten.

 3. Overweeg of de levensstijl van de Picardische Herdershond bij je past: Denk na over hoe je Picardische Herdershond zal passen bij je levensstijl. Houd rekening met zaken zoals hoeveel tijd je hebt om voor je hond te zorgen, hoeveel beweging hij nodig heeft en of je genoeg ruimte hebt in je huis of appartement.

 4. Vraag advies aan een dierenarts of een professioneel: Als je twijfelt over welke Picardische Herdershond het beste bij je past, vraag dan advies aan een dierenarts of een professioneel die ervaring heeft met deze ras. Zij kunnen je helpen om een hond te kiezen die bij je past en je advies geven over hoe je voor je hond kunt zorgen.

Voldoe je aan alle eisen? En wil je jouw pup bij een fokker gaan kopen? Super!

Woefy helpt je in deze paragrafen om een onbetrouwbare fokker te herkennen.

Je weet na het lezen wanneer je een succesvolle aankoop kan doen en wanneer je het op een rennen moet zetten:

 

 

1. Let op de leefomgeving

Als eerste is het belangrijk om de leefomgeving goed te onderzoeken. De weerstand van de  Picardische Herdershond puppy’s is nog niet optimaal, daarom is hygiëne erg belangrijk.

Je kunt je afvragen: 

 • Hoe ziet de omgeving eruit?
 • Zien de pups er goed en verzorgd uit?
 • En is de hygiëne in orde van zowel de pups als de andere honden die er rond lopen? 

 

Tip: Vraag de Picardische Herdershond fokker of je ergens je handen kunt wassen. Doe hier een kleine inspectie.

 

 

2. De Picardische Herdershond pups worden eerder uit het nest gehaald

De Picardische Herdershond pup mag pas het nest verlaten na 8 a 9 weken.  Daarnaast is het erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

3. De moederhond is niet aanwezig

Het is erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de Picardische Herdershond moeder niet aanwezig is kan dit een indicatie zijn voor een broodfokker. Let goed op!

Vraag open vragen en doe een onderzoek waarom de moeder niet aanwezig is. Vertrouw je het niet? Doe het dan niet. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

4. De fokker geeft afwijkende instructies en vertoont ongepast gedrag

Luister goed naar de instructies van de Picardische Herdershond fokker. Hieruit kun je goed opmaken of de fokker hart voor de zaak heeft. Analyseer wat hij of zij zegt en maak in combinatie met de boven genoemde punten een conclusie.

Picardische herdershond (2)

Picardische Herdershond ziektes en kwaaltjes

Waar kan je aan zien of je Picardische Herdershond ziek is?

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien of je  Picardische Herdershond ziek is. Als je opmerkt dat je hond één of meer van de volgende dingen doet, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up:

 1. Veranderingen in eetlust: Als je  Picardische Herdershond plotseling geen eetlust heeft of als hij meer of minder eet dan normaal, kan dit een teken zijn dat hij ziek is.

 2. Veranderingen in energieniveau: Als je  Picardische Herdershond plotseling heel moe is of als hij veel meer energie heeft dan normaal, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.

 3. Veranderingen in gedrag: Als je  Picardische Herdershond plotseling anders gedraagt, zoals minder aanhankelijk zijn of meer tijd alleen willen doorbrengen, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.

 4. Fysieke tekenen: Als je  Picardische Herdershond bijvoorbeeld braakt, diarree heeft, koorts heeft of andere fysieke tekenen van ziekte vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.

Dit zijn enkele tekenen waaraan je kunt zien of je Picardische Herdershond ziek is.

Als je opmerkt dat je Picardische Herdershond één of meer van deze tekenen vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up. 

Wat voor ziektes of kwaaltjes kan de Picardische Herdershond krijgen?

De Berger Picard is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk ras kunnen er bepaalde medische aandoeningen voorkomen. Twee bekende aandoeningen die bij dit ras voorkomen zijn heupdysplasie en progressieve retinale atrofie (PRA).

Een gerenommeerde fokker zal de heupen van hun honden laten certificeren door de Orthopaedic Foundation for Animals (OFA) of door PennHip, met de resultaten gepubliceerd in de OFA-database. Ogen zullen ook worden gecertificeerd voor erfelijke ziekten via de OFA (voorheen via de Canine Eye Research Foundation) en de resultaten moeten ook worden gepubliceerd in de OFA-database.

Om de gezondheid van het ras te verbeteren, neemt de Berger Picard deel aan het Canine Health Information Center (CHIC). Om een CHIC-nummer te verkrijgen, moeten honden hun heupen en ogen laten controleren met de resultaten die op de OFA-website zijn gepubliceerd. Bovendien moet hun bloed worden gebankt voor DNA, en moeten ze één keuzevak laten evalueren, zoals de ellebogen, schildklier of hart.

Door deel te nemen aan gezondheidsonderzoeken en de resultaten te publiceren, kunnen fokkers werken aan het verbeteren van de gezondheid van het ras. Potentiële eigenaren van een Berger Picard kunnen ook profiteren van deze informatie om een ​​gezonde hond te kiezen en ervoor te zorgen dat hun huisdier zo gezond mogelijk blijft.

Andere vragen:

Er zijn een aantal manieren waarop je de meeste ziektes bij een Picardische Herdershond kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips om te volgen:

 1. Een gezond dieet: Het is belangrijk om je  Picardische Herdershond een gezond en gebalanceerd dieet te geven om ervoor te zorgen dat hij alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven. Kies voor hoogwaardig hondenvoer en vermijd het geven van snoepjes of ander voedsel dat niet geschikt is voor honden.

 2. Maak regelmatig afspraken bij de dierenarts: Het is belangrijk om regelmatig afspraken te maken bij de dierenarts voor check-ups en om eventuele problemen op te sporen voordat ze erger worden. Laat je hond ook regelmatig vaccineren om ervoor te zorgen dat hij beschermd is tegen bepaalde ziektes.

 3. Zorg voor voldoende beweging: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je  Picardische Herdershond voldoende beweging krijgt om gezond te blijven. Plan dagelijkse wandelingen of speelperioden in om ervoor te zorgen dat hij voldoende uitlaat.

 4. Zorg voor hygiëne: Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je  Picardische Herdershond voldoende hygiëne heeft door zijn vacht regelmatig te wassen en te borstelen, zijn tanden te poetsen en zijn nagels te knippen.

Dit zijn enkele manieren waarop je de meeste ziektes bij een Picardische Herdershond kunt voorkomen. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond blijft.

Picardische Herdershond karakter

Waar komt een Picardische Herdershond vandaan?

De Berger Picard, een ras dat oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk en de Pas de Calais komt, werd in 1955 door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkend. Vóór 1859 had een wijdverspreide Europese herdershond aanleiding gegeven tot de Franse Berger Picard, de Duitse herdershond en vijf Italiaanse herdersrassen. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd het ras bijna uitgeroeid door de verwoestingen en de prevalentie van het ras wereldwijd blijft beperkt.

Het ras wordt tegenwoordig beschermd en gepromoot door de Berger Picard Club of America en de Berger Picard Club Canada. Berger Picards kunnen goed presteren in verschillende hondensporten en activiteiten, waaronder behendigheid, gehoorzaamheid en hoedenevenementen. Ze zijn geschikt voor het stadsleven, maar hebben voldoende beweging nodig en kunnen last hebben van verlatingsangst.

Berger Picards zijn over het algemeen gezond, maar er zijn bekende medische aandoeningen zoals heupdysplasie en progressieve retinale atrofie (PRA). Gerenommeerde fokkers laten heupen en ogen van hun honden controleren en certificeren door de Orthopaedic Foundation for Animals (OFA) of PennHip en de Canine Eye Research Foundation.

De Berger Picard heeft zijn weg gevonden naar verschillende films, waaronder Because of Winn-Dixie en Daniel and the Superdogs. De Picardische herdershond is zelfs een regelmatig terugkerend personage in zes Duitse komediefilms, waarin hij als Ludwig Eberhofer speelt. Joker, een bekende Berger Picard-hond in Duitsland, speelde in al deze films, maar stierf helaas in juni 2021 aan milttumoren.