...

Leer alles over de Berghond van de Maremmen en Abruzzen!

Maremma (2)
Woefy

Woefy beantwoordt je vragen

20-02 |

3/5 – (2 votes)

Ben jij benieuwd naar de Onoverwinnelijk Berghond en van de Maremmen en Abruzzen?

In dit artikel ontdek je alles over deze vriendelijke en legendarische herdershond.

Super handig voor (aankomende) baasjes en als je gewoon je horizon wilt verbreden.

Dus waar wacht je nog op?

Veel lees plezier!

Het karakter van een Berghond van de Maremmen en Abruzzen

Sociaal & Omgang
60%
Speels & Beweging
92%
Rustig in huis
81%
Waaks
85%
Geschikt in de stad
36%
Gezinshond
65%
Verzorging Vacht
77%

Vliegensvlugge navigatie:

Berghonden van de Maremmen en Abruzzen worden gemiddeld tussen de 13 en 15 jaar oud. 

De prijs van een Maremmano-Abruzzesel herder kan variëren. De aanschafprijs ligt rond de 800 tot 2000 euro.

Zoals bij alle honden is het belangrijk om te onthouden dat de aanschafprijs slechts een klein deel is van de totale kosten. Zodra je een  ‘Maremma‘ of ‘Maremmano’  koopt moet je ook rekening houden met de kosten voor voedsel, verzorging, medische kosten en opleiding.

Als je serieus overweegt om een ‘Maremma‘ of ‘Maremmano’  aan te schaffen, is het verstandig om na te denken over je financiële middelen en of je in staat bent om deze kosten op te brengen.

Als je van plan bent een pup te kopen zonder stamboom, kijk dan alsjeblieft goed uit en lees dit artikel goed. Doordat je weet waar je op moet letten kun je voorkomen dat je je pup bij een broodfokker koopt. De prijs van een pup zonder stamboom zijn enkele honderden euro’s.

Tip: Het is belangrijk om te onthouden dat honden niet alleen geld kosten om te kopen, maar ook om voor te zorgen. Zorg ervoor dat je de tijd en het geld hebt om goed voor een hond te zorgen voordat je er een koopt.

Het is belangrijk om je Berghond van de Maremmen en Abruzzen elke dag te laten wandelen. Deze hond heeft veel energie en beweging nodig om gezond te blijven.

Een gouden regel is om 4 of 5 keer per dag naar buiten te gaan met je hond en ga minimaal 1 keer lekker lang wandelen.

Probeer als het lukt twee keer per dag een langere wandeling te maken – dit zal ervoor zorgen dat je hond genoeg beweging krijgt en mentaal gestimuleerd wordt door nieuwe plekken te ontdekken.

Er zijn verschillende kleuren Berghond van de Maremmen en Abruzzen. De meest voorkomende kleur is wit.

Kleuren: Wit, Crème

Er zijn verschillende manieren om een Maremmano-Abruzzese herdershond te kopen. Hieronder staan enkele opties:

Fokkers: Je kunt op zoek gaan naar een erkende fokker van Maremmano-Abruzzese herdershonden. Zij kunnen je informeren over de ouderdieren, het ras en eventuele aandoeningen waar het ras gevoelig voor is.

Hondenbeurzen of shows: Hondenbeurzen of shows zijn een goede plek om verschillende rassen te ontmoeten en te zien of ze bij je passen. Hier kun je ook in contact komen met fokkers en kennismaken met hun honden.

Hondenopvang: Hondenopvangen zijn ook een goede plek om een Maremmano-Abruzzese herdershond te vinden. Veel honden die in opvang zitten, zijn op zoek naar een nieuwe thuis en het is een mooie manier om een hond te helpen en tegelijkertijd een nieuwe vriend te krijgen.

Online: Er zijn verschillende websites waar je een Maremmano-Abruzzese herdershond kunt vinden, bijvoorbeeld op de website van de rasvereniging. Hier vind je fokkers die puppies beschikbaar hebben en je kunt contact met hen opnemen.

Als je in contact wilt komen met een erkende fokker, zou ik je willen adviseren om ten rade te gaan bij de officiële rasvereniging van de Maremmano-Abruzzese herdershond. Hier kun je meer informatie krijgen over het ras, het fokken en de gezondheid van de honden.

Tip: Wees voorzichtig met tweedehands websites. Deze worden vaak gebruikt door broodfokkers. Verderop in dit artikel laten we je zien waar je deze aan kunt herkennen.

Het is mogelijk om je Maremmano-Abruzzese herdershond alleen te laten, maar het is belangrijk om enkele factoren in overweging te nemen voordat je deze beslissing maakt. Maremmano-Abruzzese herdershonden zijn sociale honden en hechten veel waarde aan quality time met hun baasjes en eventuele andere huisdieren. Als je regelmatig voor een lange tijd weg bent van huis, kan het vervelend voor je Maremmano-Abruzzese herdershond zijn om alleen te zijn.

Het is belangrijk om te overwegen of je Maremmano-Abruzzese herdershond voldoende uitlaatmogelijkheden heeft en of er genoeg speelgoed en vermaak is om hem bezig te houden. Als je besluit om je Maremmano-Abruzzese herdershond alleen te laten, is het aan te raden om hem geleidelijk aan te laten wennen aan langere tijden alleen thuis.

In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om hulp in te schakelen van een hondensitter of een opvangservice om ervoor te zorgen dat je Maremmano-Abruzzese herdershond de juiste zorg en aandacht krijgt.

Kortom, het is mogelijk om je Maremmano-Abruzzese herdershond alleen te laten, maar het is belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt en vermaakt wordt.

Vergeet niet dat je jouw Maremmano-Abruzzese herdershond nooit langer dan 6 uur alleen moet laten.

Heeft een Berghond van de Maremmen en Abruzzen veel verzorging nodig? Ja, dat heeft hij zeker. Deze hond is actief en energiek, dus hij heeft dagelijks veel beweging nodig. 

Hij moet regelmatig geborsteld worden om zijn vacht in goede conditie te houden. Ook moet je hem af en toe trimmen of knippen om ervoor te zorgen dat hij er netjes uitziet.

Verder is het belangrijk om hem op tijd te vaccineren en ontwormen, omdat dit helpt bij het voorkomen van infecties en andere gezondheidsproblemen.

De Maremmano-Abruzzese herdershond heeft een stevige, gespierde bouw en een dikke witte vacht. De honden hebben een grote kop en een zwarte neus. De mannetjes wegen doorgaans tussen 35 en 45 kg en staan ongeveer 65-73 cm hoog bij de schouder. De vrouwtjes wegen tussen de 30-40 kg en staan 60-68 cm hoog bij de schouder. De vacht is lang, dik en voelt ruw aan. Het moet effen wit zijn, hoewel een lichte vergeling getolereerd kan worden.

Hoewel sommige mensen het ras in verschillende subtypes verdelen op basis van kleine fysieke verschillen, is er een discussie of dit wel terecht is. Biologen betwisten deze verdeling, omdat de honden al eeuwenlang werden gefokt vanwege hun gedragskenmerken als kuddebewakers. Deze verschillen zijn dus vaak niet van doorslaggevend belang.

Het traditionele gebruik van de Maremmano-Abruzzese herdershond is als bewaker van schaapskuddes tegen wolven. De honden werken in groepen en drie of vier honden zijn voldoende om een kudde te beschermen. Hun taak is vooral gericht op ontmoediging, waarbij fysieke gevechten met wolven of andere roofdieren zeldzaam zijn. Werkhonden kunnen uitgerust worden met een roccale (of vreccale), een puntige ijzeren halsband die de nek beschermt tijdens gevechten. De oren van werkhonden worden normaal gesproken bijgesneden.

Jonge Maremmano-Abruzzese herdershonden worden vaak vanaf een jonge leeftijd van niet ouder dan 40 dagen tussen de schapen geplaatst, zodat ze zich aan hen kunnen hechten. Dit minimaliseert het menselijke contact dat ze hebben en laat hen leren van de gedragspatronen van andere waakhonden in de kudde. Hoewel het traditionele gebruik van de Maremmano-Abruzzese herdershond gericht is op schapen, kunnen de honden een soortgelijke band vormen met vee en zijn ze ook gebruikt om deze te beschermen. Het ras wordt zelfs ingezet voor andere doeleinden, zoals het beschermen van pinguïns in Australië en schapen in Patagonië tegen poema’s.

 

Honden zijn prachtige dieren en de Berghond van de Maremmen en Abruzzen is geen uitzondering. Deze hond heeft een bijzonder karakter dat zich ontwikkelt terwijl hij groeit. Hier volgt een overzicht van wat je mag verwachten in elke maand totdat hij volwassen is.

In de eerste maand begint de pup met het leren kennismaken met andere huisdieren, mensen en omgeving.

Hij begint ook te spelen met speeltjes, waardoor hij vaardigheden zoals probleemoplossend denken ontwikkelt. In maand twee wordt de pup steeds actiever en gaat hij meer interesse tonen voor nieuwe dingen.

Vanaf maand drie wordt de pup steeds behendiger in het uitvoeren van commando’s, waarbij hij ook meer geduld toont als er iets niet lukt op het eerste gezicht. Ook begint hij nu samenspel te spelen met andere huisdieren of mensen door bijvoorbeeld achter speeltjes aan te rennen of ballonnen op te jagen.

Maand vier is echt een belangrijk moment voor socialisatie: hierbij leert je Berghond omgaan met verschillende situaties zoals lawaai, drukte of andere dieren/mensen die hem benaderen.

Ook leert hij nu om naar buitenshuis te gaan en vertrouwd raken met alledaagse situaties zoals auto’s, fietsers etcetera. Vanaf maand vijf neemt zijn energieniveau toe; je Berghond wil veel wandel- en spelsessies doormaken!

Omdat ze erg slim zijn kan je ze nu oefeningetjes laten doornemen waarmee hun intelligentie verder gestimuleerd wordt (denk hierbij aan puzzels).

Vanaf maand zes beginnen ze steeds meer hun persoonlijkheid te tonene; sommige pups blijven liever thuis terwijl anderen juist graag avonturen beleven!

Ze beginnen ook steeds meer contact te maken met andere huisdieren/mensen door beroepsmatig gedrag zoals knuffelgedrag of likken etcetera .

In maand 7-9 bloeien ze pas écht open: ze willlen veel wandelingetjes doormaken, spannende avonturen beleven en sociaal contact maken!

De Maremmano-Abruzzese herdershond heeft een langere periode van ontwikkeling dan andere hondenrassen. Het kan tot wel 18 maanden duren voordat de hond volwassen wordt en zijn volledige grootte bereikt. Sommige honden van dit ras hebben zelfs nog meer tijd nodig om volwassen te worden, tot wel 30 maanden.

Het kan voorkomen dat de hond in deze periode zijn positie in de roedel opnieuw definieert. Dit kan de eigenaar of de familie zijn waarmee de hond leeft. Als gevolg hiervan kan de Maremmano-Abruzzese herdershond enig potentieel voor agressie vertonen. Het is daarom belangrijk om de hond tijdens deze fase van zijn ontwikkeling goed te socialiseren en te trainen, zodat hij leert hoe hij zich moet gedragen in verschillende situaties en hoe hij zich moet verhouden tot andere leden van de roedel.

Maremma (1)

Maremmano-Abruzzese Herdershond karakter

Waarom een Maremmano-Abruzzese Herdershond?

De Maremmano-Abruzzese herdershond, ook wel bekend als de Maremmano,

Maremma-herdershond of Abruzzese herdershond, is een Italiaans ras van herdershond uit de regio Abruzzo in Midden-Italië en noordelijke delen van Zuid-Italië. Het ras staat bekend om zijn grote omvang en vriendelijke, rustige aard. Het is een echte “vriendelijke reus” en wordt al eeuwenlang door Italiaanse herders gebruikt om schapen te beschermen tegen wolven.

De Maremmano-Abruzzese herdershond wordt beschouwd als een van de nationale symbolen van Italië vanwege zijn belangrijke rol in de plattelandseconomie. Het is nog steeds veelgebruikt in Abruzzo, waar het hoeden van schapen van vitaal belang blijft. Hoewel het ras is ontstaan in Midden-Italië, is het ook te vinden in de Maremma-regio van Toscane en Lazio.

De naam van het ras is afgeleid van de regio’s Maremma en Abruzzo en de letterlijke vertaling naar het Engels is “herdershond van de Maremma en Abruzzo”. Het ras wordt ook wel de Abruzzese herdershond of Abruzzese herder genoemd. Het is interessant om te weten dat inwoners van Abruzzo stereotiep bekend staan als “sterk maar vriendelijk”, een descriptor die ook op het ras kan worden toegepast.

De Maremmano-Abruzzese herdershond kan een gemeenschappelijke voorouder delen met andere rassen die een vergelijkbaar uiterlijk hebben, zoals de Pyreneese berghond, de Kuvasz van Hongarije, de Poolse Tatra-herdershond, de Slovenský Cuvac van Slowakije en de Akbash van Turkije. Het is een prachtig ras met een unieke geschiedenis en persoonlijkheid.

Is de Maremmano-Abruzzese Herdershond een familiehond?

Ja, de Maremmano-Abruzzese herdershond kan een goede familiehond zijn vanwege zijn liefdevolle en trouwe karakter, energie en geduld met kinderen. Echter, het is belangrijk om rekening te houden met de periode waarin de hond zijn positie in de roedel opnieuw kan definiëren en mogelijk enig potentieel voor agressie kan tonen. Goede socialisatie en training kunnen helpen om dit te voorkomen en de Maremmano-Abruzzese herdershond tot een goed aangepaste en gelukkige familiehond maken.

Een goed getrainde en gesocialiseerde Maremmano-Abruzzese herdershond is over het algemeen een loyale en rustige metgezel. Het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd te socialiseren met andere honden en mensen om agressie en angst te voorkomen. Door de hond positieve ervaringen te bieden en hem te trainen met behulp van positieve bekrachtiging, kan de eigenaar ervoor zorgen dat de Maremmano-Abruzzese herdershond een goed aangepaste en gelukkige hond wordt.

Houden Maremmano-Abruzzese Herdershond van bewegen & spelletjes?

Berghonden van de Maremmen en Abruzzen houden erg van bewegen en spelletjes. Ze zijn actief, energiek en hebben veel plezier in fysieke activiteit. 

Het is belangrijk om ze regelmatig te laten wandelen of rennen, maar ook om hen afwisselend speeltijd te geven. Berghonden kunnen genieten van verschillende soorten spellen zoals frisbee of met de bal gooien. 

Door hun intelligentie vinden ze eigenlijk elke vorm van interactieve activiteit leuk!

Zijn Maremmano-Abruzzese Herdershonds aanhankelijk?

Berghonden van de Maremmen en Abruzzen zijn bekend om hun aanhankelijke karakter. 

Ze hebben een sterke band met hun baasje, waardoor ze erg loyaal zijn. Ze houden ervan om bij je te zijn en willen graag knuffelen. 

Ook als er andere mensen in de buurt zijn, blijven ze dicht bij jou. Berghonden van de Maremmen en Abruzzen staan ook bekend om hun intelligentie, wat hen helpt om snel te leren wat je wilt dat ze doet. 

Kan ik mijn Maremmano-Abruzzese Herdershond alleen laten?

Het is mogelijk om je Maremmano-Abruzzese herdershond alleen te laten, maar het is belangrijk om enkele factoren in overweging te nemen voordat je deze beslissing maakt. Maremmano-Abruzzese herdershonden zijn sociale honden en hechten veel waarde aan quality time met hun baasjes en eventuele andere huisdieren. Als je regelmatig voor een lange tijd weg bent van huis, kan het vervelend voor je Maremmano-Abruzzese herdershond zijn om alleen te zijn.

Het is belangrijk om te overwegen of je Maremmano-Abruzzese herdershond voldoende uitlaatmogelijkheden heeft en of er genoeg speelgoed en vermaak is om hem bezig te houden. Als je besluit om je Maremmano-Abruzzese herdershond alleen te laten, is het aan te raden om hem geleidelijk aan te laten wennen aan langere tijden alleen thuis.

In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om hulp in te schakelen van een hondensitter of een opvangservice om ervoor te zorgen dat je Maremmano-Abruzzese herdershond de juiste zorg en aandacht krijgt.

Kortom, het is mogelijk om je Maremmano-Abruzzese herdershond alleen te laten, maar het is belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt en vermaakt wordt.

Vergeet niet dat je jouw Maremmano-Abruzzese herdershond nooit langer dan 6 uur alleen moet laten.

Maremma (5)
Honden verzorging

Maremmano-Abruzzese Herdershond verzorging

Wat voor verzorging heeft een Maremmano-Abruzzese Herdershond nodig?

Jij hebt een Berghond van de Maremmen en Abruzzen? Gefeliciteerd! Honden zijn geweldige metgezellen. 

Om ervoor te zorgen dat jouw hond gezond en gelukkig blijft, is het belangrijk om hem goed te verzorgen. Eerst moet je ervoor zorgen dat hij voldoende beweging krijgt. Deze hond is actief en energiek, dus hij heeft veel oefening nodig. Een gouden regel is om 4 of 5 keer per dag naar buiten te gaan met je hond en ga minimaal 1 of 2 keer lekker lang wandelen.

Zorg er ook voor dat je regelmatig tijd besteedt aan spelletjes zoals apporteren of frisbeeën. Verder moet je ervoor zorgen dat hij genoeg voeding krijgt die speciaal is afgestemd op de behoeften van een Berghond van de Maremmen en Abruzzen. 

Ook is het belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles en vaccinaties. Als laatste moet je ervoor zorgen dat jouw hond socialiseert met andere mensen en dieren, wat helpt bij het ontwikkelen van eigenwaarde, vertrouwen en respectvolle interacties met anderen.

Heeft de Maremmano-Abruzzese Herdershond vacht verzorging nodig?

Een Berghond van de Maremmen en Abruzzen heeft een vachtverzorging nodig die gericht is op het behoud van zijn dikke, waterafstotende jas. 

Deze hond moet regelmatig geborsteld worden om verdwaalde haren te verwijderen. Doe dit 2 a 3 keer per week.

De Maremmano-Abruzzese herdershond heeft een dikke, dubbele vacht die er prachtig uitziet als deze regelmatig wordt geborsteld. 

Het is daarom essentieel om de vacht van de Maremmano-Abruzzese herdershond minstens twee keer per week goed te borstelen, zodat vuil en klitten kunnen worden verwijderd en de natuurlijke oliën in de vacht gelijkmatig worden verspreid. Gebruik een shampoo die speciaal is ontworpen voor honden als het nodig is om de hond te wassen, en zorg ervoor dat je de vacht grondig uitspoelt om irritatie en huidproblemen te voorkomen. Het regelmatig borstelen van de vacht is het belangrijkste voor deze honden!

Hoe vaak moet een Maremmano-Abruzzese Herdershond in bad of onder de douche?

De Maremmano-Abruzzese herdershond heeft een dikke en weelderige dubbele vacht. Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet zozeer gaat om hoe vaak je de vacht moet wassen, maar om wanneer het nodig is (tenzij je dierenarts anders adviseert). Het regelmatig borstelen van de vacht is het allerbelangrijkste voor deze honden! Geef ze alleen een bad als ze bijvoorbeeld in iets viezigheid hebben gerold of als ze wat beginnen te ruiken. 

Te vaak wassen van een hond is niet goed omdat het de natuurlijke oliën in de vacht van de hond kan afbreken en uitdrogen, waardoor de vacht beschadigd kan raken en de hond huidproblemen kan krijgen. De natuurlijke oliën in de vacht van de hond helpen bij het beschermen en hydrateren van de huid en het haar.

Door de hond te vaak te wassen, kunnen deze oliën worden weggespoeld, wat kan leiden tot een droge, jeukende en schilferige huid en doffe vacht. Daarnaast kan het ook leiden tot huidirritatie, jeuk, roodheid en zelfs infecties. 

wassen van je hond

Andere vragen:

Kammen is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je Berghond van de Maremmen en Abruzzen. Hier zijn de stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat jouw hond er gezond en glanzend uitziet:

1. Begin met het kammen van de vacht met een fijne kam, dit helpt bij het verwijderen van losse haren.

2. Gebruik daarna een brede kam om door de langere delen te gaan, zoals op de rug en achterpoten.

3. Als laatste kan je eens per week of twee weken eens wat extra tijd nemen om alle plukken goed uit te kammen met behulp van een speciale schuurkam of borstel die speciaal gemaakt is voor langharige hondrassen zoals Berghond van de Maremmem en Abruzzesn.

4. Vergeet ook niet om regelmatig tussen hun tenen te controleren op knopen of andere problematische plekjes in hun vacht waar ze moeilijker bij kunnenn komen als ze zelf proberen te poetser.

Door bovenstaande stappe goed toe te passsen, ben je er zeker van dat jouw Berghond er gezond en stralend uitziet!

Het wassen of douchen van een Berghond van de Maremmen en Abruzzen is eenvoudig. Volg deze stappen om je hond schoon te maken:

1. Zorg dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt, zoals shampoo, conditioner, een spons en een handdoek.

2. Breng je hond naar buiten of naar de badkamer voor het wassen of douchen.

3. Maak je hond nat met warm water uit de kraan of met behulp van een tuinslang als hij buitenshuis wordt gewassen.

4. Breng vervolgens shampoo aan op zijn vacht en masseer dit in totdat er schuim ontstaat over zijn gehele lichaam (let op dat je ogen niet inspuit).

5. Spoel daarna grondig af met warm water om eventuele restjes shampoo te verwijderen die irritatie kunnen veroorzaken bij contact met de ogen of andere delen van het lichaam van je hond..

6 . Gebruik conditioner om extra glans toe te voegen aan zijn vacht en laat dit 5 minuten intrekken voordat u hem afspoelt met warm water.

7 . Droog hem af door hem lichtjes af te vegen met eenzame handdoek en laat hem dan loslopen om droog te worden in frisse lucht..

Ja, de oren van een Maremmano-Abruzzese Herdershond kunnen extra aandacht nodig hebben om gezond te blijven.

Zoals bij alle honden, is het belangrijk om de oren van een Maremmano-Abruzzese Herdershond regelmatig te inspecteren en eventueel te reinigen.

Als de oren van de hond vuil zijn, is het aan te raden om ze te reinigen met een vochtige doek of een oorreiniger speciaal voor honden.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de oren van je Maremmano-Abruzzese Herdershond niet te vochtig worden, aangezien dit kan leiden tot oorontstekingen.

Als de oren van je Maremmano-Abruzzese Herdershond rood of gezwollen zijn of als hij pijn lijkt te hebben bij het aanraken van zijn oren, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up. 

Ja, het is belangrijk om de tanden van een Maremmano-Abruzzese Herdershond regelmatig te poetsen om ervoor te zorgen dat hij gezonde tanden en een gezonde mond heeft. 

Zoals bij alle honden is poetsen belangrijk. Als je dit verwaarloosd bij je Maremmano-Abruzzese Herdershond kan het leiden tot tandplak, tandvleesontstekingen en andere mondproblemen

Om de tanden van je Maremmano-Abruzzese Herdershond te poetsen, kan je een speciaal hondentandenborstel en hondentandpasta gebruiken.

Het is belangrijk om de tanden van de hond twee keer per week te poetsen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Als je niet zeker weet hoe je de tanden van je Maremmano-Abruzzese Herdershond moet poetsen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele tanden reiniging te laten doen. 

Ja, het is belangrijk om de nagels van je Maremmano-Abruzzese Herdershond af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.

Als de nagels van de hond te lang worden, kan dit leiden tot pijn en ongemak voor de hond en kan het ook leiden tot problemen met de voeten en de poten.

Om de nagels van je Maremmano-Abruzzese Herdershond te knippen, kan je een speciale honden nagel knipper gebruiken of je kunt naar de dierenarts gaan voor een professionele nagel knip behandelingen.

Het is belangrijk om de nagels van de hond regelmatig te inspecteren en ze af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.

Als je niet zeker weet hoe je de nagels van je Maremmano-Abruzzese Herdershond moet knippen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele nagel knip behandeling te laten doen. 

Hondje knows best

Maremmano-Abruzzese Herdershond kopen

Waar moet ik aan denken als ik Maremmano-Abruzzese Herdershond ga kopen?

Je gaat een Maremmano-Abruzzese Herdershond kopen. Wat leuk! Natuurlijk kan je niet wachten totdat het moment daar is. Ondanks je enthousiasme moet je toch op een paar dingen letten. Je krijgt van Woefy enkele handige handvatten om een succesvolle aankoop te doen:
 
 1. Zoek een betrouwbare Maremmano-Abruzzese Herdershond fokker of opvangcentrum: Het is belangrijk om te zoeken naar een betrouwbare fokker of opvangcentrum die gezonde en goed gefokte Maremmano-Abruzzese Herdershond verkoopt. Neem de tijd om te onderzoeken verschillende opties en vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de honden, het fokbeleid en eventuele garanties of terugbetaalregelingen.

 2. Maak een budget: Denk na over hoeveel geld je wilt uitgeven aan je Maremmano-Abruzzese Herdershond en hou rekening met kosten zoals voer, verzorging, opvoeding en eventuele medische kosten.

 3. Overweeg of de levensstijl van de Maremmano-Abruzzese Herdershond bij je past: Denk na over hoe je Maremmano-Abruzzese Herdershond zal passen bij je levensstijl. Houd rekening met zaken zoals hoeveel tijd je hebt om voor je hond te zorgen, hoeveel beweging hij nodig heeft en of je genoeg ruimte hebt in je huis of appartement.

 4. Vraag advies aan een dierenarts of een professioneel: Als je twijfelt over welke Maremmano-Abruzzese Herdershond het beste bij je past, vraag dan advies aan een dierenarts of een professioneel die ervaring heeft met deze ras. Zij kunnen je helpen om een hond te kiezen die bij je past en je advies geven over hoe je voor je hond kunt zorgen.

Voldoe je aan alle eisen? En wil je jouw pup bij een fokker gaan kopen? Super!

Woefy helpt je in deze paragrafen om een onbetrouwbare fokker te herkennen.

Je weet na het lezen wanneer je een succesvolle aankoop kan doen en wanneer je het op een rennen moet zetten:

 

 

1. Let op de leefomgeving

Als eerste is het belangrijk om de leefomgeving goed te onderzoeken. De weerstand van de  Maremmano-Abruzzese Herdershond puppy’s is nog niet optimaal, daarom is hygiëne erg belangrijk.

Je kunt je afvragen: 

 • Hoe ziet de omgeving eruit?
 • Zien de pups er goed en verzorgd uit?
 • En is de hygiëne in orde van zowel de pups als de andere honden die er rond lopen? 

 

Tip: Vraag de Maremmano-Abruzzese Herdershond fokker of je ergens je handen kunt wassen. Doe hier een kleine inspectie.

 

 

2. De Maremmano-Abruzzese Herdershond pups worden eerder uit het nest gehaald

De Maremmano-Abruzzese Herdershond pup mag pas het nest verlaten na 8 a 9 weken.  Daarnaast is het erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

3. De moederhond is niet aanwezig

Het is erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de Maremmano-Abruzzese Herdershond moeder niet aanwezig is kan dit een indicatie zijn voor een broodfokker. Let goed op!

Vraag open vragen en doe een onderzoek waarom de moeder niet aanwezig is. Vertrouw je het niet? Doe het dan niet. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

4. De fokker geeft afwijkende instructies en vertoont ongepast gedrag

Luister goed naar de instructies van de Maremmano-Abruzzese Herdershond fokker. Hieruit kun je goed opmaken of de fokker hart voor de zaak heeft. Analyseer wat hij of zij zegt en maak in combinatie met de boven genoemde punten een conclusie.

Maremma (4)

Maremmano-Abruzzese Herdershond ziektes en kwaaltjes

Waar kan je aan zien of je Maremmano-Abruzzese Herdershond ziek is?

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien of je  Maremmano-Abruzzese Herdershond ziek is. Als je opmerkt dat je hond één of meer van de volgende dingen doet, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up:

 1. Veranderingen in eetlust: Als je  Maremmano-Abruzzese Herdershond plotseling geen eetlust heeft of als hij meer of minder eet dan normaal, kan dit een teken zijn dat hij ziek is.

 2. Veranderingen in energieniveau: Als je  Maremmano-Abruzzese Herdershond plotseling heel moe is of als hij veel meer energie heeft dan normaal, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.

 3. Veranderingen in gedrag: Als je  Maremmano-Abruzzese Herdershond plotseling anders gedraagt, zoals minder aanhankelijk zijn of meer tijd alleen willen doorbrengen, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.

 4. Fysieke tekenen: Als je  Maremmano-Abruzzese Herdershond bijvoorbeeld braakt, diarree heeft, koorts heeft of andere fysieke tekenen van ziekte vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.

Dit zijn enkele tekenen waaraan je kunt zien of je Maremmano-Abruzzese Herdershond ziek is.

Als je opmerkt dat je Maremmano-Abruzzese Herdershond één of meer van deze tekenen vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up. 

Wat voor ziektes of kwaaltjes kan de Maremmano-Abruzzese Herdershond krijgen?

Berghonden van de Maremmen en Abruzzen zijn sterk, gezonde honden. Ze hebben echter net als alle andere hondenrassen kans op bepaalde ziektes of kwaaltjes. De meest voorkomende aandoening bij deze ras is dysplasie van de heup- en ellebooggewrichten. 

Ook kan er sprake zijn van allergische reacties, oogaandoeningen zoals cataract en glaucoom, schildklierproblemen en epilepsie. Daarnaast is er een verhoogd risico op bloedarmoede (anemie) door te weinig ijzer in het bloed.

Andere vragen:

Er zijn een aantal manieren waarop je de meeste ziektes bij een Maremmano-Abruzzese Herdershond kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips om te volgen:

 1. Een gezond dieet: Het is belangrijk om je  Maremmano-Abruzzese Herdershond een gezond en gebalanceerd dieet te geven om ervoor te zorgen dat hij alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven. Kies voor hoogwaardig hondenvoer en vermijd het geven van snoepjes of ander voedsel dat niet geschikt is voor honden.

 2. Maak regelmatig afspraken bij de dierenarts: Het is belangrijk om regelmatig afspraken te maken bij de dierenarts voor check-ups en om eventuele problemen op te sporen voordat ze erger worden. Laat je hond ook regelmatig vaccineren om ervoor te zorgen dat hij beschermd is tegen bepaalde ziektes.

 3. Zorg voor voldoende beweging: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je  Maremmano-Abruzzese Herdershond voldoende beweging krijgt om gezond te blijven. Plan dagelijkse wandelingen of speelperioden in om ervoor te zorgen dat hij voldoende uitlaat.

 4. Zorg voor hygiëne: Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je  Maremmano-Abruzzese Herdershond voldoende hygiëne heeft door zijn vacht regelmatig te wassen en te borstelen, zijn tanden te poetsen en zijn nagels te knippen.

Dit zijn enkele manieren waarop je de meeste ziektes bij een Maremmano-Abruzzese Herdershond kunt voorkomen. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond blijft.

Maremmano-Abruzzese Herdershond karakter

Waar komt een Maremmano-Abruzzese Herdershond vandaan?

De Maremmano, ook wel bekend als de Maremma Sheepdog of de Pastore Maremmano Abruzzese, is een van oorsprong Italiaans ras van werkhonden die traditioneel werden gebruikt voor het beschermen van vee tegen wolven en andere roofdieren.

De geschiedenis van de Maremmano gaat terug tot de oudheid, toen de Etrusken, de oude bewoners van het gebied dat nu bekend staat als Toscane, vergelijkbare honden hielden als beschermers van hun kuddes.

Door de eeuwen heen werd het ras verder ontwikkeld en gefokt door herders in de Maremma-streek van Toscane en de Abruzzo-regio in het oosten van Italië.

De Maremmano heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de veeteelt in deze regio’s. Het is een robuuste, moedige en intelligente hond met een sterk beschermend instinct.

Maremmani werden gebruikt om schapen en geiten te beschermen tegen wolven en andere roofdieren, en ze waren ook bekend om hun vermogen om te overleven in de moeilijke omstandigheden van de bergen en de vlaktes.

Het ras is door de jaren heen populair geworden buiten Italië. In de jaren 1970 werd de Maremmano geïntroduceerd in de Verenigde Staten en werd het ras steeds populairder als bewaker van vee, paarden en zelfs als huisdier. Tegenwoordig wordt de Maremmano in veel delen van de wereld gefokt en gehouden.

In 1958 werd de rasstandaard vastgesteld en erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Deze standaard beschrijft het uiterlijk en de kenmerken van de Maremmano, waaronder zijn formaat, vacht, kleur en temperament.

Hoewel de Maremmano nog steeds wordt gebruikt als herdershond en beschermer van vee, wordt hij nu ook gewaardeerd als een trouwe en toegewijde metgezel. De Maremmano is een zeer intelligente en aanpasbare hond, en hij kan zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende omgevingen en situaties.