...

Gedrag aan tafel tijdens maaltijden- Woefy's Puppy Cursus

tafelmanieren puppy

Voordelen:

Woefy

Woefy maakt jou een echte expert

Welkom op Woefy’s puppy cursus over het gedrag van puppies aan tafel tijdens maaltijden! Als puppy-eigenaar weet je vast hoe uitdagend het kan zijn om je kleine viervoeter rustig te houden tijdens het eten. In deze sectie delen we handige tips en adviezen om het gedrag van je puppy aan tafel te verbeteren. Leer hoe je je puppy kunt trainen om niet te bedelen, niet te springen en niet te bedelen tijdens maaltijden.

Ontdek ook hoe je een positieve en gezonde relatie met voedsel kunt opbouwen met je puppy.

5/5 – (1 vote)

Moeilijksheidsgraad:
65%

 

Leuke hond

Vliegensvlugge navigatie

Gedrag aan tafel tijdens maaltijden

Wat is puppygedrag aan tafel tijdens maaltijden

Puppygedrag aan tafel tijdens maaltijden kan variëren afhankelijk van de training en socialisatie van de pup. Sommige pups kunnen proberen te bedelen om eten, blaffen, of zelfs proberen op de stoelen of tafel te springen om bij het eten te komen.

Anderen kunnen rustig op hun plek blijven liggen of zitten, afhankelijk van hoe ze zijn opgevoed en getraind. Het is belangrijk om je puppy vanaf het begin duidelijke regels te geven over wat wel en niet is toegestaan ​​tijdens de maaltijden. Hiermee stel je niet alleen grenzen, maar help je ook om gedragsproblemen op de lange termijn te voorkomen.

Gedrag aan tafel tijdens maaltijden

Stappenplan: Train je puppy aan tafel

Stap 1: Creëer een Vaste Voedingsplek


De eerste stap in het trainen van je puppy aan tafel is het creëren van een vaste voedingsplek. Dit helpt je puppy te begrijpen waar en wanneer het tijd is om te eten.


Stap 2: Zorg voor Consistente Voedingstijden


Het handhaven van consistente voedingstijden kan je hond helpen te leren wanneer hij kan verwachten dat hij zal eten. Dit kan op zijn beurt helpen om bedelgedrag aan de eettafel te verminderen.


  1. Zorg dat de voedingstijd elke dag op dezelfde tijd plaatsvindt.
  2. Probeer zoveel mogelijk af te wijken van je eigen maaltijdtijden, zodat de hond niet wordt verleid tot bedelen.

Stap 3: Train “Zit” en “Blijf”


Het trainen van de commando’s “zit” en “blijf” kan je hond helpen zelfbeheersing te krijgen tijdens de maaltijden.


  1. Begin met het trainen van ‘zit’ door met een traktatie in je hand naar je hond toe te gaan. Houd de traktatie boven zijn hoofd, zodat hij omhoog kijkt en vanzelf gaat zitten.
  2. Wanneer je hond zit, zeg dan “zit” en geef hem de traktatie. Herhaal dit totdat je hond begrijpt dat hij moet zitten wanneer je het commando geeft.
  3. Om ‘blijf’ te trainen, begin je met het commando ‘zit’. Als je hond zit, steek dan je hand op en zeg “blijf”. Neem een paar stappen achteruit. Als je hond blijft zitten, beloon hem dan met een traktatie.

Stap 4: Bevestig Goed Gedrag


Het benadrukken van goed gedrag is een uitstekende manier om je hond aan te moedigen de juiste dingen te doen tijdens de maaltijd.


  1. Negeer bedelgedrag volledig. Dit betekent geen aaien, geen praten en absoluut geen voeren van de eettafel.
  2. Beloof goed gedrag met lof of traktaties.

Gedrag aan tafel tijdens maaltijden

Wanneer moet je beginnen met het aanleren van tafelmanieren aan je hond?

Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met het aanleren van tafelmanieren aan je hond, idealiter als de hond nog een puppy is. Jonge honden zijn doorgaans flexibeler en staan meer open voor nieuwe leerervaringen, wat het trainingsproces kan vergemakkelijken.

Het instellen van regels en grenzen rondom maaltijden vanaf het begin helpt om slechte gewoonten zoals bedelen, blaffen of springen te voorkomen. Het zorgt voor een aangenamere eetervaring voor iedereen in het huishou

Gedrag aan tafel tijdens maaltijden

Waar je op moet letten bij het aanleren van tafelmanieren aan je hond?

Consistentie: Het is belangrijk dat je als eigenaar consistent bent in je regels en verwachtingen. Als de puppy niet aan tafel mag komen tijdens de maaltijden, moet dit een regel zijn die altijd geldt.

Beloning en Correctie: Gebruik positieve bekrachtiging om goed gedrag te belonen. Als je puppy rustig blijft tijdens de maaltijd, kun je hem belonen met een traktatie of aai. Vermijd het geven van tafelresten als beloning.

Commando’s en Signalen: Kies duidelijke commando’s zoals ‘zit’ of ‘blijf’ en wees consistent in het gebruik ervan. Het kan ook nuttig zijn om handgebaren te gebruiken als visuele aanwijzingen.

Gedrag aan tafel tijdens maaltijden

Het schema voor het aanleren van tafelmanieren aan je hond

Snuffelhond
Weekdag Onderwerp Activiteit Tips
Maandag Basisregels introduceren Laat je hond wennen aan zitten tijdens de maaltijd Wees geduldig en beloon goed gedrag
Dinsdag Wachten op commando Leer je hond te wachten op jouw commando voordat hij mag eten Gebruik duidelijke commando’s zoals “wacht” en beloon gehoorzaamheid
Woensdag Afleidingen introduceren Eet in aanwezigheid van afleidingen (bijvoorbeeld een speeltje) om concentratie te oefenen Begin met milde afleidingen en verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad
Donderdag Stoeltraining Leer je hond naast je stoel te zitten tijdens het eten Geef de hond zijn eigen plaats naast de tafel
Vrijdag Etenstijdregels Herhaal de basisregels en oefen gehoorzaamheid tijdens de maaltijd Wees consistent met regels en beloningen
Zaterdag Oefenen met gasten Laat je hond wennen aan eten met gasten in huis Oefen gehoorzaamheid en kalme interactie
Zondag Rustdag / Beloning Geef je hond een rustdag om alles te verwerken en beloon goed gedrag Beloon gehoorzaamheid en geduld

Bekijk alle puppy artikelen

Meer fantastische artikelen over puppy of honden training

Woefy