...

Leer alles over de Engelse Springer Spaniel!

Engelse springer spaniel
Woefy

Woefy beantwoordt je vragen

  16-12 |

4.3/5 – (3 votes)

Ben jij benieuwd naar de kindvriendelijke Engelse Springer Spaniel? In dit artikel ontdek je alles over deze leergierige en geduldige gezinshond.

Super handig voor (aankomende) baasjes en als je gewoon je horizon wilt verbreden. 

Dus waar wacht je nog op?

Veel lees plezier!

Het karakter van een Engelse Cocker Spaniël:

Intelligent
91%
Vriendelijk en sociaal
91%
Bewegen en spelletjes
94%
Appartement
64%
Haaruitval
52%
Blaffen
57%

Vliegensvlugge navigatie:

Een Engelse Springer Spaniel is een sterk ras oorspronkelijk voor jacht. De levensverwachting van je hond is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hun gezondheid en levensstijl.

Over het algemeen kan een Engelse Springer Spaniel tussen de 12 en 14 jaar oud worden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond een gezonde levensstijl heeft en regelmatig naar de dierenarts gaat om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen en te behandelen.

Dit kan de levensverwachting van je hond aanzienlijk verlengen.

De prijs van een Engelse Springer Spaniel varieert erg per fokker. Meestal liggen de prijzen rond de 700 en 900 euro. Een flink bedrag dus! Gelukkig krijg je er wel een puppy met stamboom voor terug

Als je van plan bent een pup te kopen zonder stamboom, kijk dan alsjeblieft goed uit en lees dit artikel goed. Doordat je weet waar je op moet letten kun je voorkomen dat je je pup bij een broodfokker koopt. De prijs van een pup zonder stamboom zijn enkele honderden euro’s.

Tip: Het is belangrijk om te onthouden dat honden niet alleen geld kosten om te kopen, maar ook om voor te zorgen. Zorg ervoor dat je de tijd en het geld hebt om goed voor een hond te zorgen voordat je er een koopt.

Er is één soort Engelse Springer Spaniel, maar er zijn verschillende kleuren en aftekeningen waaruit je kunt kiezen.

De meest voorkomende kleuren zijn  leverkleurig en wit, zwart en wit, of elk van deze kleuren met een tan-aftekening

Een Engelse Springer Spaniel is een actief en energiek ras van honden dat regelmatig fysieke activiteit nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven.

Hoeveel tijd je met je Engelse Springer Spaniel moet wandelen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hun leeftijd, gezondheid en fitheid.

Over het algemeen is het aanbevolen om je Engelse Springer Spaniel minstens één keer per dag goed uit te laten wandelen, met een wandelingen van ongeveer een half uur tot een uur.

Als je hond jong en gezond is, kan het nodig zijn om langere of meer intensieve wandelingen te maken om hun energie en behoefte aan beweging te vervullen. Het is altijd belangrijk om de behoeften van je hond in acht te nemen en ervoor te zorgen dat ze voldoende fysieke activiteit krijgen om gezond te blijven.

Reken erop dat je elke dag minimaal een uur aan het uitlaten bent. Langer is altijd beter.

Als je op zoek bent naar een Engelse Springer Spaniel, kan je kijken naar fokkers in je omgeving die dit ras fokken.

Je kan ook naar plaatselijke dierenasielen gaan om te zien of ze Engelse Springer Spaniels hebben die op zoek zijn naar een nieuw thuis.

Het is belangrijk om zorgvuldig te kiezen waar je je Engelse Springer Spaniel koopt, omdat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je hond van goede afkomst is en gezond is.

Het is ook aan te raden om onderzoek te doen en naar verschillende fokkers te kijken voordat je een Engelse Springer Spaniel koopt om ervoor te zorgen dat je een gezonde, gelukkige hond krijgt.

Als je in contact wilt komen met erkende fokker zou ik je willen adviseren om ten rade te gaan bij de officiële Engelse Springer Spaniel club

Tip: Pas op met tweedehands websites. Deze worden vaak gebruikt door broodfokkers. Verderop in dit artikel laten we je zien waar deze aan kunt herkennen.Engelse Springer Spaniel

Nee, maar als het moet kan je de Engelse Springer Spaniel alleen laten. Engelse Springer Spaniels zijn intelligente, sociale honden die het liefst veel tijd doorbrengen met hun baasjes.

Ze hebben aandacht en gezelschap nodig en kunnen moeite hebben met alleen zijn als ze niet voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je Engelse Springer Spaniel voldoende tijd en aandacht krijgt en regelmatig wordt uitgelaten en beziggehouden.

Als je hond regelmatig alleen thuis moet zijn, kan het helpen om speeltjes te geven die hen bezig houden en mentale stimulatie bieden, zoals kauwspeeltjes of een spelletje waarbij ze iets moeten zoeken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende uitlaat sessies krijgen als ze alleen thuis zijn.

Over het algemeen kunnen Engelse Springer Spaniels een paar uur alleen zijn (max 5 uur), maar ze hebben aandacht en gezelschap nodig en kunnen moeite hebben met lange periodes van eenzaamheid.

Ja, een Engelse Springer Spaniel heeft veel verzorging nodig. Deze honden zijn actief en hebben veel beweging en aandacht nodig.

Ze moeten regelmatig geborsteld worden om hun vacht in goede conditie te houden en ze moeten ook regelmatig gewassen worden.

Bovendien moeten ze dagelijks geborsteld worden om te voorkomen dat hun vacht in de klit raakt.

Als je een Engelse Springer Spaniel hebt, is het belangrijk om de tijd te nemen om voor je hond te zorgen en ze te verzorgen zodat ze gezond en gelukkig blijven.

Meestal wegen reutjes rond de 25 kg wegen en het teefje 20 kg en zijn ze ongeveer 38-41 cm hoog. De vrouwtjes zijn rond de 43 cm hoog en mannetjes 51cm.

De mannelijke Engelse Springer Spaniel is meestal iets groter en zwaarder dan de vrouwelijke hond.

Engelse Springer Spaniels zijn actieve en speelse honden die van interactieve spelletjes houden. Ze blijven vaak langer vrij puppyachtig dan andere hondenrassen omdat ze langzamer volwassen worden.

Engelse springer spaniels blijven vaak langer vrij puppyachtig dan andere hondenrassen omdat hun volwassen worden over het algemeen langer duurt, meestal tussen de leeftijd van 2 en 3 jaar.

Zijn Engelse Springer Spaniels aanhankelijk?

Ja, Engelse Springer Spaniel zijn bekend om hun aanhankelijkheid en liefdevolle aard. Ze zijn zeer toegewijd aan hun gezin en houden ervan om tijd met hun baasjes door te brengen.

Ze zijn ook zeer speels en liefdevol, dus ze zullen zeker goed met kinderen kunnen opschieten. Al met al zijn Engelse Springer Spaniel geweldige honden voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe en liefdevolle viervoeter.

Kan ik mijn Engelse Springer Spaniel alleen laten?

Het is niet aan te raden om je Engelse Springer Spaniel lange tijd alleen te laten. Net als veel andere hondenrassen hebben Engelse Springer Spaniel behoefte aan gezelschap en aandacht van hun baasjes.

Let op… als ze lange tijd alleen worden gelaten, kunnen ze gefrustreerd raken en ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals blaffen, kauwen op meubels of zelfs ontsnappen.

Laat je hond niet langer dan 4 tot maximaal 6 uur alleen. 

Natuurlijk moet je een keer weg!  Train daarom je hond om alleen thuis te blijven. Het is belangrijk dat je dit langzaam opbouwt. Begin met een uur en breid dit langzaam uit.

engelse springer spaniel

Hoe vaak moet een Engelse Springer Spaniel in bad of onder de douche?

Als je Engelse Springer Spaniel niet vaak naar het platteland gaat, in meren zwemt of in de modder loopt, is het voldoende om te wachten tot ze vies zijn om ze te wassen. Het is niet nodig om je Engelse Springer Spaniel te wassen als zijn vacht schoon is en hij niet stinkt.

Aan de andere kant, voor de Engelse Springer Spaniel die vaak vies wordt, is het aan te raden om je te beperken tot het wassen van je hond om de vier tot zes weken. Was hem niet vaker dan één keer per maand om te voorkomen dat de huid beschadigd raakt. Een puppy kan vanaf drie maanden oud gewassen worden.

wassen van je hond

Andere vragen:

 

Om een Engelse Springer Spaniel te kammen, volg je deze stappen:

 1. Maak de vacht van de hond nat met warm water en breng een milde, hondengezinde shampoo aan.

 2. Begin met het kammen van de vacht van de hond met een grove kam om te beginnen met het verwijderen van knopen en klitten.

 3. Gebruik daarna een kleinere kam om de vacht nauwkeuriger te kammen en om eventuele kleine knopen of klitten die je gemist hebt te verwijderen.

 4. Kam de vacht in de richting van de haargroei om de haren soepel te houden en om te voorkomen dat de vacht van de hond uitvalt.

 5. Gebruik eventueel een föhn om de vacht van de hond te drogen, en let erop dat je de föhn niet te dicht bij de hond houdt om te voorkomen dat je de huid van de hond verbrandt.

 6. Na het kammen, controleer de vacht van de hond op teken en andere vreemde voorwerpen die erin kunnen zitten. Verwijder deze voorwerpen voorzichtig om te voorkomen dat de hond zich schaadt.

 7. Als laatste, controleer de oren, ogen en tanden van de hond om ervoor te zorgen dat deze gezond zijn en om te voorkomen dat de hond last krijgt van gezondheidsproblemen.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een Engelse Springer Spaniel te wassen:

Verzamel je benodigdheden: Je hebt een hondenshampoo, een handdoek en een borstel of kam nodig. Misschien wilt je ook wat lekkers bij de hand hebben om uw hond te belonen voor zijn sportiviteit tijdens het bad.

Vul een teil of bak met lauw water: Zorg ervoor dat het water niet te warm of te koud is, omdat dit ongemakkelijk kan zijn voor jouw hond.

Maak de vacht van je Engelse Springer Spaniel nat: Gebruik een beker of een kan om voorzichtig water over de vacht van je Engelse Springer Spaniel te gieten, beginnend bij de kop en werk zo naar beneden naar de staart. Zorg ervoor dat u ook de onderkant van de staart en de poten meeneemt.

Breng de shampoo aan: Werk de shampoo in de vacht van je hond en laat het goed schuimen. Besteed extra aandacht aan gebieden die bijzonder vuil zijn of stinken.

Spoel grondig: Zorg ervoor dat u alle shampoo uit de vacht van uw hond spoelt. Misschien moet u een beker of een kan gebruiken om water over de vacht van uw hond te gieten totdat het water helder stroomt.

Droog je Engelse Springer Spaniel af: Gebruik een handdoek om de vacht van je hond voorzichtig te deppen, waarbij je ervoor zorgt dat je niet te hard wrijft. Je kunt ook een föhn gebruiken op de “koele” stand om het droogproces te versnellen.

Borstel de vacht van je hond: Gebruik een borstel of kam om de vacht van je hond voorzichtig te ontwarren. Dit helpt knopen of klitten te verwijderen en houdt de vacht van je Engelse Springer Spaniel glanzend en gezond.

Ik hoop dat deze stappen nuttig zijn! Als je nog vragen heeft, aarzel dan niet om ze te stellen.

Ja, Engelse Springer Spaniels hebben lange, flaporen die extra zorg nodig hebben om ze gezond en schoon te houden. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van de oren van je hond:

Controleer de oren van je hond regelmatig: Controleer de oren van uw hond eenmaal per week op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of afscheiding.

Houd de oren schoon: Gebruik een watje of een zachte doek om de binnenkant van de oren van uw hond eenmaal per week voorzichtig schoon te vegen. Zorg ervoor dat u niet te ver in de gehoorgang duwt, omdat dit schade kan veroorzaken.

Droog de oren grondig af: Zorg ervoor dat u na het baden of zwemmen de oren van uw hond goed afdroogt om te voorkomen dat vocht zich ophoopt in de gehoorgang. Dit kan leiden tot oorontstekingen.

Trim het haar rond de oren: Lang haar rond de oren kan vocht en vuil vasthouden, wat kan leiden tot oorinfecties. Het trimmen van het haar rond de oren kan dit helpen voorkomen.

Raadpleeg uw dierenarts: Als u veranderingen in de oren van je hond opmerkt, zoals roodheid, zwelling of afscheiding, of als je hond overmatig aan zijn oren krabt, is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen. Die kan een diagnose stellen en eventuele oorproblemen van je hond behandelen.

Ik hoop dat deze tips nuttig zijn! Als je nog vragen heeft over de verzorging van de oren van je Engelse Springer Spaniel, aarzel dan niet om ze te stellen.

 

Ja, het is belangrijk om de tanden van je Engelse Springer Spaniel regelmatig te poetsen om hun gebit gezond te houden. Denk hierbij aan 1 a 2 keer per week. Honden kunnen verschillende gebitsproblemen ontwikkelen, zoals tandvleesproblemen en tandbederf, als hun tanden niet goed worden verzorgd. Hier volgen enkele tips voor het poetsen van de tanden van je hond:

Kies een tandenborstel en tandpasta die speciaal zijn ontworpen voor honden: Menselijke tandpasta is niet veilig voor honden om door te slikken, dus zorg ervoor dat je een tandpasta gebruikt die speciaal is samengesteld voor honden. Je kunt ook een vingerborstel of een doekje gebruiken om de tanden van je hond te poetsen.

Begin langzaam en verhoog geleidelijk de tijd die je besteedt aan het poetsen van de tanden van je hond: Als je hond niet gewend is om zijn tanden te laten poetsen, begin dan met een paar seconden poetsen per keer en verhoog geleidelijk de tijd die je besteedt aan het poetsen naarmate je hond zich meer op zijn gemak voelt met het proces.

Gebruik kleine, ronddraaiende bewegingen om de tanden te poetsen: Gebruik een kleine, cirkelvormige beweging om de voor- en achterkant van de tanden van je hond te poetsen. Poets ook het tandvlees.

Geef je hond na het poetsen een kauwspeeltje of traktatie: Als je je hond na het poetsen een kauwspeeltje of traktatie geeft, kan dat helpen om het gebit schoon te houden en de kaakspieren te versterken.

Raadpleeg je dierenarts: Als je niet zeker weet hoe je de tanden van je hond moet poetsen of als je problemen met het gebit van je hond opmerkt, zoals verkleuringen of losse tanden, is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen. Zij kunnen u begeleiden en zo nodig behandelen.

Ik hoop dat deze tips nuttig zijn! Als u nog vragen heeft over het poetsen van de tanden van uw Engelse Springer Spaniel, aarzel dan niet om ze te stellen.

Ja, het is belangrijk om de nagels van je Engelse Springer Spaniel regelmatig te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden. Als de nagels van je hond te lang zijn, kunnen ze breken of splijten, wat pijn kan veroorzaken en leiden tot infecties. Bovendien kunnen te lange nagels ook het looppatroon van je hond beïnvloeden en leiden tot problemen met de gewrichten. Hier zijn een paar tips voor het knippen van de nagels van je hond:

 1. Laat je hond wennen aan het proces: Als je hond niet gewend is aan het knippen van zijn nagels, kan het helpen om hem langzaam aan het proces te laten wennen. Laat je hond bijvoorbeeld zijn nagels laten zien en geef hem een beloning om hem te laten weten dat het een positief proces is.

 2. Knip de nagels op een goed verlichte plaats: Het is belangrijk om te zien waar je knipt, dus zorg ervoor dat je in een goed verlichte ruimte werkt.

 3. Knip de nagels op een moment dat je hond rustig is: Als je hond rustig is, zal hij minder geneigd zijn om te bewegen tijdens het knippen van zijn nagels.

 4. Knip alleen de puntjes van de nagels: Als je te ver knipt, kun je de bloedvaten in de nagel raken, wat pijn kan veroorzaken. Als je de nagels van je hond knipt, knip dan alleen de puntjes en niet het hele nagelbed.

 5. Laat het knippen over aan een professioneel als je onzeker bent: Als je onzeker bent over het knippen van de nagels van je hond, laat het dan over aan een professioneel, zoals een dierenarts of een trimmer. Zij hebben de ervaring en het juiste gereedschap om de nagels van je hond veilig te knippen.

2. De Engelse Springer Spaniel pups worden eerder uit het nest gehaald

De Engelse Springer Spaniel pup mag pas het nest verlaten na 8 a 9 weken.  Daarnaast is het erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

3. De moederhond is niet aanwezig

Het is erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de Spaniel moeder niet aanwezig is kan dit een indicatie zijn voor een broodfokker. Let goed op!

Vraag open vragen en doe een onderzoek waarom de moeder niet aanwezig is. Vertrouw je het niet? Doe het dan niet. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

4. De fokker geeft afwijkende instructies en vertoont ongepast gedrag

Luister goed naar de instructies van de Engelse Springer Spaniel fokker. Hieruit kun je goed opmaken of de fokker hart voor de zaak heeft. Analyseer wat hij of zij zegt en maak in combinatie met de boven genoemde punten een conclusie.

engelse springer spaniel (1)

Andere vragen:

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de meeste ziektes bij je Engelse Springer Spaniel te voorkomen:

 1. Zorg voor een goede gezondheid van de hond: Zorg ervoor dat je hond goed gevoerd wordt met een gebalanceerd dieet, en zorg voor voldoende beweging en oefening.

 2. Neem regelmatig deel aan preventieve zorg: Laat je hond regelmatig vaccineren en ontwormen, en laat hem of haar jaarlijks onderzoeken door een dierenarts.

 3. Voorkom blootstelling aan infecties: Zorg ervoor dat je hond niet in contact komt met andere honden die mogelijk ziek zijn, en houd hem of haar weg van verontreinigd voedsel of water.

 4. Voorkom overgewicht: Zorg ervoor dat je hond een gezonde gewicht heeft en vermijd het geven van te veel snacks en ongezonde voeding.

 5. Zorg voor een goede mondgezondheid: Laat je hond regelmatig zijn tanden poetsen en zijn tandvlees controleren door een dierenarts, en geef hem of haar speeltjes en kauwsnacks om de tanden en het tandvlees gezond te houden.