...

Leer alles over de Duitse Wachtelhond!

duitse wachtelhond 4
Woefy

Woefy beantwoordt je vragen

  29-12 |

5/5 – (1 vote)

Ben jij benieuwd naar de adellijke Duitse Wachtelhond? 

In dit artikel ontdek je alles over deze scherpe en compacte Duitse Wachtelhond.

Super handig voor (aankomende) baasjes en als je gewoon je horizon wilt verbreden. 

Dus waar wacht je nog op?

Veel lees plezier!

Het karakter van een Duitse Wachtelhond:

Sociaal & Omgang
92%
Speels & Beweging
92%
Rustig in huis
61%
Waaks
66%
Geschikt in de stad
75%
Gezinshond
96%
Verzorging
89%

Vliegensvlugge navigatie:

Duitse Wachtelhond

Woefy's razendsnelle vraag en antwoord 

Woefy

Een Duitse Wachtelhond wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud. Het is een robuuste en gezonde hondenras dat bekend staat om zijn lange levensverwachting en goede gezondheid.

Zoals bij alle honden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de Duitse Wachtelhond goed wordt verzorgd en een gezonde levensstijl heeft, wat kan bijdragen aan een langere levensduur.

De prijs van een Duitse Wachtelhond kan variëren. De aanschafprijs ligt rond de 1000 euro.

Zoals bij alle honden is het belangrijk om te onthouden dat de aanschafprijs slechts een klein deel is van de totale kosten. Zodra je een Duitse Wachtelhond koopt moet je ook rekening houden met de kosten voor voedsel, verzorging, medische kosten en opleiding.

Als je serieus overweegt om een Duitse Wachtelhond aan te schaffen, is het verstandig om na te denken over je financiële middelen en of je in staat bent om deze kosten op te brengen.

Als je van plan bent een pup te kopen zonder stamboom, kijk dan alsjeblieft goed uit en lees dit artikel goed. Doordat je weet waar je op moet letten kun je voorkomen dat je je pup bij een broodfokker koopt. De prijs van een pup zonder stamboom zijn enkele honderden euro’s.

Tip: Het is belangrijk om te onthouden dat honden niet alleen geld kosten om te kopen, maar ook om voor te zorgen. Zorg ervoor dat je de tijd en het geld hebt om goed voor een hond te zorgen voordat je er een koopt.

De Duitse Wachtelhond is een prachtig hondenras, met een mooie, eenkleurige vacht die bruin of rood kan zijn. Soms zie je ook witte of gespikkelde aftekeningen op de borst en de tenen, en de vacht kan bruin schimmel of rood schimmel zijn, wat betekent dat de grondkleur vermengd is met witte haren. 

Een Duitse Wachtelhond heeft dagelijks veel beweging en uitlaat nodig om fit en gezond te blijven. Het is aan te raden om deze honden minstens een uur uit te laten.

Dit kan bestaan uit lange, rustige wandelingen of actievere activiteiten zoals jogging of hondensporten. Zoals bij alle honden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de Duitse Wachtelhond voldoende tijd heeft om zijn energie kwijt te raken en mentaal gestimuleerd te worden. 

Dit kan helpen om gedragsproblemen te voorkomen. Als je niet in staat bent om deze hond voldoende beweging te geven, kan je overwegen om een tweede hond te nemen of een hondenoppas in te huren om je hond gezelschap te geven als je niet thuis bent.

Er zijn verschillende manieren waarop je een Duitse Wachtelhond kunt aanschaffen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Zoek naar fokkers die hun honden laten testen op erfelijke aandoeningen en die gezonde, welverzorgde pups fokken.

Vraag om te zien hoe de pups en hun ouders leven en of ze gevaccineerd en gechipt zijn voordat je een pup koopt.

Je kunt ook een Duitse Wachtelhond aanschaffen bij een dierenasiel of een hondenopvang. Hier kun je vaak volwassen honden vinden die op zoek zijn naar een nieuw thuis, en het is een geweldige manier om een hond te helpen die in nood is. Houd in gedachten dat het soms moeilijker kan zijn om de achtergrond van de hond te achterhalen als je hem adopteert. Dus het is belangrijk om tijd te nemen om te bepalen of de hond bij je past voordat je de adoptie finaliseert.

Er zijn ook soms Duitse Wachtelhonden te koop aangeboden op websites of in kranten, maar wees voorzichtig bij het kopen van een hond op deze manier.

Er bestaat het risico dat je te maken krijgt met een verkoper die geen goede zorg heeft gehad voor de hond of die de hond verkoopt om een andere reden dan het welzijn van de hond.

Zoek altijd naar gerenommeerde verkopers die transparant zijn over de achtergrond van de hond en die bereid zijn om vragen te beantwoorden voordat je een aankoop doet.

Duitse Wachtelhonden zijn sociale dieren die graag gezelschap hebben en behoren tot een hondenras dat bekend staat om zijn aanhankelijkheid aan zijn eigenaar. 

Zoals bij alle honden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de Duitse Wachtelhond niet te lang alleen wordt gelaten, omdat dit kan leiden tot gedragsproblemen en stress.

Als je van plan bent om langere tijd weg te zijn, is het aan te raden om een hondenoppas of een andere verantwoordelijke persoon in te huren. 

Dat gezegd hebbende, kan een Duitse Wachtelhond in staat zijn om af en toe alleen te zijn. Je kunt hem max 6 uur alleen laten.

Mits hij hieraan gewend is vanaf een jonge leeftijd en als hij voldoende mentale en fysieke stimulatie heeft gehad voordat hij alleen wordt gelaten.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond genoeg speeltijd en uitlaatkansen heeft gehad voordat je hem alleen laat, en om hem een aantal kauwspeeltjes of andere bezigheden te geven om zich mee te vermaken als je weg bent. Als je merkt dat je hond moeite heeft om alleen te zijn, is het aan te raden om professioneel advies te vragen om te helpen bij het oplossen van dit probleem.

Net als alle honden heeft een Duitse Wachtelhond enige verzorging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dit omvat basiszaken zoals voeding, water, ontworming, entingen, en regelmatige check-ups bij de dierenarts.

De Duitse Wachtelhond heeft verzorging nodig als het borstelen van het haar om knopen te verwijderen en het trimmen van de vacht om het er netjes uit te laten zien. Het is aan te raden om de vacht van de Duitse Wachtelhond ongeveer om de zes weken te trimmen, of vaker als het haar snel knoestig wordt.

Vergeet ook niet dat een Duitse Wachtelhond net als alle honden regelmatig moet worden uitgelaten en mentaal en fysiek gestimuleerd moet worden om gezond en gelukkig te blijven. Dit kan bestaan uit wandelingen, spelen, training en andere activiteiten die de hond mentaal en fysiek uitdagen. Als je deze verzorging kunt bieden, zal de Duitse Wachtelhond een liefdevolle en trouwe metgezel zijn.

De Duitse Wachtelhond is een intelligente, aanhankelijke en hardwerkende hond die bekend staat om zijn lange levensverwachting en goede gezondheid.

Hij heeft een atletisch uiterlijk en kan een hoog energieniveau hebben, wat betekent dat hij veel beweging en uitlaat nodig heeft om fit en gezond te blijven.

Een Duitse Wachtelhond heeft een stevig en gespierd lichaam met lange, gebogen poten en een lang, dik haar dat goed beschermt tegen de elementen.

Hij heeft doorgaans een zachte, intelligente uitdrukking en een vriendelijke, zachtaardige persoonlijkheid. Hij is een geweldige metgezel voor zowel gezinnen als individuele eigenaren en kan goed samenleven met andere huisdieren als hij op een jonge leeftijd aan ze wordt gewend.

De Duitse Wachtelhond is ook een geweldig hondenras voor mensen die actief zijn en graag tijd doorbrengen in de buitenlucht. Hij is geschikt voor een breed scala aan activiteiten, zoals wandelen, joggen, hondensporten en jagen, en kan ook worden gebruikt als reddingshond of hulphond.

Als je op zoek bent naar een gezonde, intelligente en aanhankelijke hond die bij je levensstijl past, is de Duitse Wachtelhond misschien wel de perfecte keuze voor jou.

Meestal wegen de reutjes ze rond de 20 – 30 kg  en zijn ze ongeveer 48-54 cm hoog.

De teefjes wegen rond de 20 – 30 kg en zijn  45-52 cm hoog

Een Duitse Wachtelhond wordt na een jaar uitgegroeit. Ze worden mentaal volwassen wanneer ze tussen de twee en drie jaar oud is.

 Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en dat sommige honden langer of korter nodig hebben om volwassen te worden.

Tijdens de adolescentie, die meestal begint rond de leeftijd van zes maanden en duurt tot de leeftijd van twee jaar, zal de Duitse Wachtelhond doorgaans nog steeds leren en groeien.

Hij kan dan nog steeds gedragsproblemen vertonen, zoals ongehoorzaamheid of destructief gedrag, en het is belangrijk om hem te blijven trainen en socialiseren om ervoor te zorgen dat hij zich ontwikkelt tot een goed gemanierde volwassen hond.

Als je deze hond op een positieve manier traint en hem de juiste verzorging en aandacht geeft, zal hij uiteindelijk volwassen worden tot een geweldige metgezel die een goede relatie heeft met zijn eigenaar en andere huisdieren.

Duitse Wachtelhond karakter

Waarom een Duitse Wachtelhond?

Er zijn tal van redenen waarom een Duitse Wachtelhond een geweldige keuze zou kunnen zijn als huisdier.

Ten eerste zijn ze intelligente, hardwerkende honden die dol zijn op leren en behoren tot een ras dat bekend staat om zijn lange levensverwachting en goede gezondheid. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over dure medische kosten en dat je jarenlang kunt genieten van de gezelschap van je hond.

Daarnaast zijn Duitse Wachtelhonden geweldige metgezellen voor zowel gezinnen als individuele eigenaren, en ze kunnen goed samenleven met andere huisdieren als ze op een jonge leeftijd aan ze worden gewend. Ze hebben een vriendelijke, zachtaardige persoonlijkheid en zijn dol op aandacht en affectie van hun eigenaar.

Wat is het karakter van een Duitse Wachtelhond?

Het karakter van een Duitse Wachtelhond is meestal zacht, intelligent en aanhankelijk. Ze zijn doorgaans vriendelijke honden die goed samenleven met mensen en andere huisdieren, vooral als ze op een jonge leeftijd aan ze worden gewend.

Ze zijn ook hardwerkende honden die graag leren en die geweldig zijn voor mensen die actief zijn en graag tijd in de buitenlucht doorbrengen.

Duitse Wachtelhonden zijn ook bekend om hun loyale en trouwe aard, en ze zullen hun eigenaar beschermen als ze het gevoel hebben dat dit nodig is. Ze zijn echter doorgaans niet agressief en zullen alleen bijten als ze worden bedreigd of als ze denken dat hun eigenaar in gevaar is.

In het algemeen zijn Duitse Wachtelhonden stabiele, evenwichtige honden die gemakkelijk te trainen zijn en die graag plezier maken. Ze zijn geweldige metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een intelligente, aanhankelijke en actieve hond.

Is de Duitse Wachtelhond een familiehond?

Ja, de Duitse Wachtelhond is zonder twijfel een geweldige familiehond! Dit hardwerkende ras is bekend om zijn aanhankelijkheid aan zijn eigenaar en zijn loyale, trouwe aard, wat betekent dat hij graag bij zijn gezin blijft en hen beschermt als hij het gevoel heeft dat dit nodig is.

Bovendien zijn Duitse Wachtelhonden vriendelijke honden die goed samenleven met mensen en andere huisdieren, vooral als ze op een jonge leeftijd aan ze worden gewend. Ze hebben een evenwichtig, stabiel karakter en zijn gemakkelijk te trainen, wat betekent dat ze goed zullen functioneren in een gezinsomgeving met kinderen.

Met hun atletische uiterlijk en hoge energieniveau zijn Duitse Wachtelhonden ook geweldige honden voor mensen die graag actief zijn en tijd in de buitenlucht doorbrengen. 

Ze zijn geschikt voor een breed scala aan activiteiten, zoals wandelen, joggen, hondensporten en jagen, en kunnen ook worden gebruikt als reddingshond of hulphond. Als je op zoek bent naar een loyale, intelligente en aanhankelijke hond die bij je levensstijl past, is de Duitse Wachtelhond misschien wel de perfecte keuze voor jou en je gezin.

Houden Duitse Wachtelhond van bewegen & spelletjes?

Ja, Duitse Wachtelhonden houden van beweging en spelletjes en hebben een hoog energieniveau dat regelmatige uitlaat en mentale en fysieke stimulatie vereist. Ze zijn actieve honden die graag tijd in de buitenlucht doorbrengen en die geschikt zijn voor een breed scala aan activiteiten, zoals wandelen, joggen, hondensporten en jagen.

Daarnaast zijn Duitse Wachtelhonden intelligente honden die graag leren en die geweldig zijn voor training en behendigheidsspellen. 

Ze zullen graag nieuwe trucs leren en zullen blij zijn om deel te nemen aan mentaal uitdagende spelletjes en activiteiten.

Als je de Duitse Wachtelhond de juiste hoeveelheid uitlaat en mentale en fysieke stimulatie geeft, zal hij een gezonde, gelukkige en goedgemanierde hond zijn die graag tijd met je doorbrengt. 

Als je van plan bent om een Duitse Wachtelhond te adopteren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je in staat bent om aan zijn behoeften te voldoen. Zodat je hem voldoende tijd en aandacht te geven om hem gezond en gelukkig te houden.

Zijn Duitse Wachtelhonds aanhankelijk?

Ja, Duitse Wachtelhonden zijn doorgaans zeer aanhankelijke honden die graag tijd met hun eigenaar doorbrengen en dol zijn op aandacht en affectie. 

Ze zijn loyale, trouwe honden die hun eigenaar beschermen als ze het gevoel hebben dat dit nodig is, en ze zullen graag bij je zijn als je thuiskomt of als je met ze gaat wandelen.

Kan ik mijn Duitse Wachtelhond alleen laten?

Net als alle honden hebben Duitse Wachtelhonden enige menselijke aandacht en interactie nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Het is echter wel mogelijk om een Duitse Wachtelhond alleen te laten. Denk hierbij aan 6 uur max. Je mmoet dan wel ervoor zorgen dat hij de juiste hoeveelheid aandacht en verzorging krijgt wanneer hij bij je is en dat je ervoor zorgt dat hij genoeg uitlaat en mentale en fysieke stimulatie krijgt.

Als je van plan bent om een Duitse Wachtelhond alleen te laten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij voldoende uitlaat heeft voordat je weggaat, zodat hij zich kan uitputten en zich mentaal en fysiek kan ontspannen tijdens je afwezigheid. 

Het is ook aan te raden om hem speelgoed of kauwsnacks te geven om hem bezig te houden en om hem op een comfortabele plek te laten slapen, zoals in een bench of een kennel.

Honden verzorging

Duitse Wachtelhond verzorging

Wat voor verzorging heeft een Duitse Wachtelhond nodig?

Net als alle honden hebben Duitse Wachtelhonden enige verzorging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dit omvat regelmatige maaltijden, voldoende uitlaat en mentale en fysieke stimulatie. En natuurlijk de juiste hoeveelheid aandacht en affectie.

Om de gezondheid van de Duitse Wachtelhond te behouden, is het belangrijk om hem regelmatig te voeren met een hoogwaardig hondenvoer en om ervoor te zorgen dat hij voldoende vocht krijgt. 

Hij moet ook regelmatig naar de dierenarts voor controles en eventuele vaccinaties, en het is aan te raden om hem te laten ontwormen en te ontvlooien volgens de richtlijnen van de dierenarts.

De Duitse Wachtelhond heeft vachtverzorging nodig om ervoor te zorgen dat hij er gezond en netjes uitziet. De vacht van de Duitse Wachtelhond is meestal dik en recht, met een zachte onderlaag en een hardere toplaag.

Het is aan te raden om de vacht van de Duitse Wachtelhond minstens een keer per week te borstelen, afhankelijk van zijn activiteitenniveau en zijn voorkeur.

 Gebruik hiervoor een harde borstel of een kam om knopen en tangen te verwijderen en om de vacht te ontwarren. Als de vacht van de Duitse Wachtelhond erg vuil of knoestig is, kan het nodig zijn om hem vaker te borstelen om ervoor te zorgen dat hij er netjes uitziet.

Daarnaast kan het nodig zijn om de vacht van de Duitse Wachtelhond af en toe te trimmen of te knippen om ervoor te zorgen dat hij er netjes uitziet en om eventuele beschadigingen te verwijderen. Dit kan door een professionele hondentrimmer of door de eigenaar worden gedaan, afhankelijk van het niveau van ervaring en comfort.

Hoe vaak moet een Duitse Wachtelhond in bad of onder de douche?

Het is niet nodig om een Duitse Wachtelhond vaak in bad of douche te doen, aangezien dit de natuurlijke oliën van zijn huid en vacht kan verwijderen en kan leiden tot droge huid en schilferende vacht.

Het is aan te raden om een Duitse Wachtelhond alleen te wassen als hij vuil is of als zijn vacht onplezierig ruikt.

In het algemeen is het aan te raden om een Duitse Wachtelhond ongeveer een keer per maand te wassen, afhankelijk van zijn activiteitenniveau en zijn voorkeur. 

Gebruik hiervoor een milde hondenshampoo en zorg ervoor dat je de oren van de hond goed uitspoelt om oorontsteking te voorkomen. Zorg ervoor dat je de hond goed afdroogt nadat hij is gewassen, vooral in de winter als het koud is, om ervoor te zorgen dat hij niet te veel afkoelt.

wassen van je hond

Andere vragen:

Om de Duitse Wachtelhond te kammen, kun je het beste een harde borstel of een kam gebruiken die is ontworpen voor langharige honden. Gebruik de borstel of de kam om de vacht van de hond grondig te ontwarren en om knopen en tangen te verwijderen. Begin bij de kop van de hond en werk naar de staart, en probeer zo veel mogelijk van de vacht te borstelen of te kammen om ervoor te zorgen dat je alle knopen en tangen verwijdert.

Als je tegen knopen of tangen aanloopt die moeilijk te verwijderen zijn, kun je proberen om ze voorzichtig uit elkaar te halen met je vingers of met een tang. Als je de vacht van de Duitse Wachtelhond regelmatig kamt, zal hij er gezond en netjes uitzien en zal hij minder vatbaar zijn voor huidproblemen.

Om de Duitse Wachtelhond te wassen, heb je de volgende materialen nodig:

 • Een hondenshampoo die is ontworpen voor langharige honden
 • Een handdoek of twee om de hond af te drogen
 • Eventueel een föhn om de vacht te drogen (niet te warm zetten)

Voordat je de Duitse Wachtelhond wast, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt. Zet ook een emmer of een kom klaar om de hond in te wassen, of gebruik de douche om de hond te wassen.

Als je klaar bent om de Duitse Wachtelhond te wassen, volg dan de volgende stappen:

 1. Maak de vacht van de hond vochtig met lauw water. Gebruik hiervoor de emmer of de kom, of de douche.

 2. Meng de hondenshampoo volgens de aanwijzingen op het etiket en masseer het in de vacht van de hond. Zorg ervoor dat je de oren van de hond goed uitspoelt om oorontsteking te voorkomen.

 3. Spoel de shampoo goed uit met lauw water. Zorg ervoor dat je alle shampoo uit de vacht van de hond verwijdert om ervoor te zorgen dat hij niet gaat irriteren.

 4. Droog de vacht van de hond af met een handdoek of twee. Als je een föhn hebt, kun je de vacht van de hond ook drogen door de föhn op een lage stand te zetten en de vacht van de hond te drogen. Zorg ervoor dat de föhn niet te heet is, omdat dit de huid van de hond kan irriteren.

Als je de Duitse Wachtelhond regelmatig wast, zal hij er gezond en netjes uitzien en zal zijn vacht glanzen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je een milde shampoo gebruikt en dat je de vacht van de hond goed afdroogt om ervoor te zorgen dat hij niet te veel afkoelt en om huidproblemen te voorkomen.

Ja, de oren van de Duitse Wachtelhond hebben soms extra aandacht nodig om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en om oorontsteking te voorkomen. De oren van de Duitse Wachtelhond zijn langer en ovaalvormig en hebben doorgaans een dikkere huid dan sommige andere hondenrassen. Dit kan ervoor zorgen dat ze vatbaarder zijn voor oorproblemen als ze niet goed worden verzorgd.

Om de oren van de Duitse Wachtelhond in goede conditie te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te inspecteren en te controleren op tekenen van oorontsteking, zoals roodheid, zwelling, geur, of een afscheiding. Als je deze tekenen opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts, omdat oorontsteking snel kan verergeren en kan leiden tot blijvende schade aan het oor.

Daarnaast is het belangrijk om de oren van de Duitse Wachtelhond regelmatig te reinigen om ervoor te zorgen dat ze vrij blijven van vuil en stof.

Ja, het is belangrijk om de tanden van een Duitse Wachtelhond te poetsen om ervoor te zorgen dat hij gezonde tanden en een gezonde mond heeft. Net als bij mensen, kan tandplak en tandsteen bij honden leiden tot tandvleesontstekingen, tandbederf en andere tandproblemen.

Om de tanden van je Duitse Wachtelhond gezond te houden, is het aan te raden om ze regelmatig te poetsen met een speciaal hondentandenborstel en tandpasta.

Het is aan te raden om de tanden van je hond minstens een keer per week te poetsen, hoewel sommige honden misschien vaker gepoetst moeten worden, afhankelijk van hun tandgezondheid en voedingsgewoonten.

Als je de tanden van je Duitse Wachtelhond op de juiste manier poetst, zullen ze gezond blijven en zal hij minder last hebben van tandproblemen.

Ja, het is belangrijk om de nagels van je Duitse Wachtelhond regelmatig te knippen om ervoor te zorgen dat ze op een gezonde lengte blijven.

Als de nagels van je hond te lang worden, kan dit leiden tot pijn en ongemak bij het lopen en kan het ook leiden tot andere problemen, zoals ingroeiende nagels of beschadiging van de nagelbedden.

Om de nagels van je Duitse Wachtelhond op een gezonde lengte te houden, is het aan te raden om ze elke maand of twee maanden te knippen, afhankelijk van hoe snel ze groeien.

Als je de nagels van je hond voor het eerst gaat knippen, is het aan te raden om een professionele dierenarts of trimmer te raadplegen om te leren hoe je dit op de juiste manier kunt doen.

Als je de nagels van je Duitse Wachtelhond op de juiste manier knipt, zullen ze gezond blijven en zal hij minder last hebben van nagelproblemen.

Hondje knows best

Duitse Wachtelhond kopen

Waar moet ik aan denken als ik Duitse Wachtelhond ga kopen?

Als je van plan bent om een Duitse Wachtelhond te kopen, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken om ervoor te zorgen dat je een gezonde, gelukkige hond krijgt:

 1. Zoek een goede fokker: Als je een Duitse Wachtelhond koopt, is het belangrijk om een goede fokker te vinden die gezonde, welverzorgde honden fokt. Zoek naar fokkers die zich houden aan gezondheidsprotocollen en die hun honden socialiseren en trainen.

 2. Kijk naar de ouders van de hond: Als je een Duitse Wachtelhond koopt, is het belangrijk om te kijken naar de ouders van de hond om ervoor te zorgen dat ze gezonde, welverzorgde honden zijn. Als de ouders van de hond gezonde, stevige honden zijn, is de kans groter dat de hond zelf ook gezond zal zijn.

 3. Kijk naar het karakter van de hond: Duitse Wachtelhonden zijn intelligente, aanhankelijke honden die geweldig zijn voor gezinnen met kinderen. Kijk naar het karakter van de hond die je overweegt te kopen om ervoor te zorgen dat hij bij je past en dat hij het karakter heeft dat je zoekt.

 4. Zoek naar gezondheidsproblemen: Net als bij alle hondenrassen, kunnen Duitse Wachtelhonden gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Zoek naar gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij dit ras

Nu denk je misschien: ik voldoe aan alle eisen. Er is alleen een ding waar je nog rekening mee moet houden. En dat is het uitkiezen van een goede en betrouwbare fokker.

Woefy helpt je in deze paragrafen om een onbetrouwbare fokkers te herkennen.

Je krijgt van Woefy enkele handige handvatten om een succesvolle aankoop te doen:

1. Let op de leefomgeving

Als eerste is het belangrijk om de leefomgeving goed te onderzoeken. De weerstand van de Duitse Wachtelhond puppy’s is nog niet optimaal, daarom is hygiëne erg belangrijk.

Je kunt je afvragen: 

 • Hoe ziet de omgeving eruit?
 • Zien de pups er goed en verzorgd uit?
 • En is de hygiëne in orde van zowel de pups als de andere honden die er rond lopen? 

Tip: Vraag de Duitse Wachtelhond fokker of je ergens je handen kunt wassen. Doe hier een kleine inspectie.

2. De Duitse Wachtelhond pups worden eerder uit het nest gehaald

De Duitse Wachtelhond pup mag pas het nest verlaten na 8 a 9 weken.  Daarnaast is het erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

3. De moederhond is niet aanwezig

Het is erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de Duitse Wachtelhond  moeder niet aanwezig is kan dit een indicatie zijn voor een broodfokker. Let goed op!

Vraag open vragen en doe een onderzoek waarom de moeder niet aanwezig is. Vertrouw je het niet? Doe het dan niet. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

4. De fokker geeft afwijkende instructies en vertoont ongepast gedrag

Luister goed naar de instructies van de Duitse Wachtelhond  fokker. Hieruit kun je goed opmaken of de fokker hart voor de zaak heeft. Analyseer wat hij of zij zegt en maak in combinatie met de boven genoemde punten een conclusie.

Duitse Wachtelhond ziektes en kwaaltjes

Waar kan je aan zien of je Duitse Wachtelhond ziek is?

Er zijn een aantal dingen waar je aan kan zien of je Duitse Wachtelhond ziek is:

 1. Veranderd gedrag: Als je Duitse Wachtelhond ziek is, kan hij zich anders gedragen dan normaal. Hij kan bijvoorbeeld minder energie hebben, minder eetlust hebben, of anders reageren op aandacht of aanraking.

 2. Veranderd uiterlijk: Als je Duitse Wachtelhond ziek is, kan hij er anders uitzien dan normaal. Hij kan bijvoorbeeld afgevallen zijn, een doffe vacht hebben, of andere fysieke veranderingen vertonen.

 3. Koorts: Als je Duitse Wachtelhond koorts heeft, kan hij warm aanvoelen als je zijn voorhoofd of zijn borst aanraakt. Koorts kan een teken zijn van een infectie of andere ziekte.

 4. Braken of diarree: Als je Duitse Wachtelhond braakt of diarree heeft, kan dit een teken zijn van een ziekte of een voedselvergiftiging.

 

Tip: Als je opmerkt dat je hond deze of andere tekenen vertoont, is het aan te raden om hem naar een dierenarts te brengen om te laten onderzoeken wat er aan de hand is.

Als je op tijd actie onderneemt kan je misschien wel erger voorkomen.

 

Wat voor ziektes of kwaaltjes kan de Duitse Wachtelhond krijgen?

Net als bij alle hondenrassen, kan de Duitse Wachtelhond gevoelig zijn voor bepaalde ziektes en kwaaltjes. Sommige veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Duitse Wachtelhond zijn:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aangeboren afwijking van het heupgewricht waarbij het bovenbeen niet goed in het heupgewricht past. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid en kan soms leiden tot artrose.

 2. Elleboogdysplasie: Dit is een aangeboren afwijking van het ellebooggewricht waarbij het bovenbeen niet goed in het ellebooggewricht past. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid en kan soms leiden tot artrose.

 3. Oogaandoeningen: De Duitse Wachtelhond kan gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals cataracten, glaucoom en retinale atrofie.

 4. Oorontsteking: Duitse Wachtelhonden kunnen gevoelig zijn voor oorontsteking, wat kan leiden tot pijn, roodheid, geur en een afscheiding.

 5. Diabetes mellitus: Deze aandoening kan optreden als de hond niet genoeg insuline produceert of als het lichaam niet goed reageert op insuline. Dit kan leiden tot een te hoog bloedsuikergehalte en kan leiden tot complicaties als het niet wordt behandeld.

Hoewel de Duitse Wachtelhond gevoelig kan zijn voor deze en andere gezondheidsproblemen, kan een goede verzorging, voeding en bezoeken aan de dierenarts helpen om de kans op deze problemen te verkleinen. Als je vermoedt dat je Duitse Wachtelhond een gezondheidsprobleem heeft, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts voor diagnose en behandeling.

 

Andere vragen:

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de meeste ziektes bij je Duitse Wachtelhond te voorkomen:

 1. Zorg voor een goede gezondheid van de hond: Zorg ervoor dat je hond goed gevoerd wordt met een gebalanceerd dieet, en zorg voor voldoende beweging en oefening.

 2. Neem regelmatig deel aan preventieve zorg: Laat je hond regelmatig vaccineren en ontwormen, en laat hem of haar jaarlijks onderzoeken door een dierenarts.

 3. Voorkom blootstelling aan infecties: Zorg ervoor dat je hond niet in contact komt met andere honden die mogelijk ziek zijn, en houd hem of haar weg van verontreinigd voedsel of water.

 4. Voorkom overgewicht: Zorg ervoor dat je hond een gezonde gewicht heeft en vermijd het geven van te veel snacks en ongezonde voeding.

 5. Zorg voor een goede mondgezondheid: Laat je hond regelmatig zijn tanden poetsen en zijn tandvlees controleren door een dierenarts, en geef hem of haar speeltjes en kauwsnacks om de tanden en het tandvlees gezond te houden.

Duitse Wachtelhond karakter

Waar komen Duitse Wachtelhonden vandaan?

De Duitse Wachtelhond, ook bekend als de Deutscher Wachtelhund of Duitse Kwartelhond, is een hondenras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt. De hond lijkt op een kleinere versie van de rode setter en is al sinds 1890 ontwikkeld. 

Voornamelijk gebruikt als jachthond, is de Duitse Wachtelhond minder bekend buiten Duitsland, hoewel hij in 1996 werd erkend door de United Kennel Club. Bij de ontwikkeling van het ras speelden verschillende andere rassen een rol, waaronder de uitgestorven Stoeberer, die werd gekruist met waterhonden en sportspaniëls om de moderne Duitse Wachtelhond te creëren. In 1903 werd het ras erkend.