Leer alles over de Catalaanse herder!
Woefy beantwoordt je vragen
30-01 |
Ben jij benieuwd naar de beschermende Catalaanse herder?
In dit artikel ontdek je alles over deze schattige herdershond.
Super handig voor (aankomende) baasjes en als je gewoon je horizon wilt verbreden.
Dus waar wacht je nog op? Veel lees plezier!
Het karakter van een Catalaanse herder
Vliegensvlugge navigatie:
Catalaanse Herdershond
Woefy's razendsnelle vraag en antwoord
Hoe oud wordt een Catalaanse herder?
Een Catalaanse herder is een prachtige hond die veel liefde en aandacht verdient. Deze trouwe viervoeter kan gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud worden. Het hangt af van verschillende factoren zoals voeding, gezondheid, leefomgeving en genetica.
Om ervoor te zorgen dat je hond zo lang mogelijk gezond blijft, is het belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles en vaccinaties.
Ook moet je erop toezien dat hij of zij voldoende beweging krijgt door middel van wandelingen of andere activiteiten in de buitenlucht.
Door goed voor je huisdier te zorgen, kun je ervoor zorgen dat hij of zij zo lang mogelijk gezond blijft!
Wat kost een Catalaanse herder?
De prijs van een Catalaanse herdershond kan variëren. De aanschafprijs ligt rond de 1000 tot 2000 euro.
Zoals bij alle honden is het belangrijk om te onthouden dat de aanschafprijs slechts een klein deel is van de totale kosten. Zodra je een Catalaanse Herdershond koopt moet je ook rekening houden met de kosten voor voedsel, verzorging, medische kosten en opleiding.
Als je serieus overweegt om een Catalaanse herdershond aan te schaffen, is het verstandig om na te denken over je financiële middelen en of je in staat bent om deze kosten op te brengen.
Als je van plan bent een pup te kopen zonder stamboom, kijk dan alsjeblieft goed uit en lees dit artikel goed.
Doordat je weet waar je op moet letten kun je voorkomen dat je je pup bij een broodfokker koopt. De prijs van een pup zonder stamboom zijn enkele honderden euro’s.
Tip: Het is belangrijk om te onthouden dat honden niet alleen geld kosten om te kopen, maar ook om voor te zorgen. Zorg ervoor dat je de tijd en het geld hebt om goed voor een hond te zorgen voordat je er een koopt.
Hoelang moet ik met een Catalaanse herder wandelen?
Het is belangrijk om je Catalaanse herder voldoende beweging te geven. Ga vier keer per dag lekker naar buiten met je hond en ga een keer lekker lang wandelen.
Een goede wandeling van minimaal een uur per dag. Dit helpt de hond fit en gezond te blijven, waardoor hij langer kan genieten van het leven.
Ook zorgt het ervoor dat hij minder last krijgt van stress of gedragsproblemen. Als je meer tijd hebt, dan kun je natuurlijk ook langere wandelingen maken met je hond!
Welke kleuren Catalaanse herder zijn er?
Er zijn verschillende kleuren Catalaanse herders. De meest voorkomende kleur is:
Zwart, lichtbruin, sable, bruin, grijs en rood.
Waar kan je een Catalaanse herder kopen?
Het kopen van een Catalaanse herder is mogelijk bij verschillende fokkers.
Je kunt online zoeken naar fokkers in jouw omgeving of je kunt contact opnemen met lokale verenigingen voor hondensport. Zij hebben vaak informatie over waar je een Catalaanse herder kan vinden.
Ook zijn er soms advertenties te vinden in plaatselijke dierenwinkels of op websites zoals Marktplaats. Als je ervoor kiest om een pup aan te schaffen, let dan goed op de gezondheid en het gedrag van de pup voordat je hem koopt.
TIP: Als je in contact wilt komen met erkende fokker zou ik je willen adviseren om ten rade te gaan bij de officiële Catalaanse Herder Club.
Tip 2: Pas op met tweedehands websites. Deze worden vaak gebruikt door broodfokkers. Verderop in dit artikel laten we je zien waar deze aan kunt herkennen.
Kan een Catalaanse herder goed alleen zijn?
Een Catalaanse herder is een zeer loyale hond die veel aandacht en liefde nodig heeft.
Als je er voor kiest om een Catalaanse herder in je leven toe te laten, moet je ervoor zorgen dat hij genoeg tijd met jou of andere leden van de familie kan doorbrengen.
Natuurlijk moet je een keertje weg!
Geef je hond daarom de juiste training en laat hem langzaam wennen aan het alleen zijn.
Pas wel op: Als puppy’s zich gaan vervelen willen ze nog weleens je bank te grazen nemen. Of ontwikkelen ze een angst stoornis.
De juiste aandacht en training zijn dus op zijn plaats. Laat je Catalaanse herdershond ook nooit langer dan 6 uur alleen.
Heeft een Catalaanse herder veel verzorging nodig?
Een Catalaanse herder heeft veel verzorging nodig.
Als werkend ras hebben ze dagelijks beweging en mentale stimulatie nodig.
Ook moet je regelmatig hun vacht borstelen om knopen te voorkomen.
Verder is het belangrijk dat je de hond socialiseert met andere dieren en mensen, zodat hij goed gedraagt in verschillende situaties.
Als je een Catalaanse herder als huisdier kiest, moet je er rekening mee houden dat hij veel aandacht en liefde nodig heeft!
Wat zijn de kenmerken van een Catalaanse herder?
De Catalaanse herder is een middelgrote hond met hoog ingeplante, driehoekige oren die plat op het hoofd liggen. Ze hebben een laag ingeplante staart die niet over de rug krult en een variant met een aangeboren korte staart. De vacht kan lang en glad of licht gekruld of ruw zijn, en bestaat uit een wollig onderdek en lange, stugge(re) dekharen die bescherming bieden tegen weersinvloeden. Verharing vindt tweemaal per jaar plaats en de vacht moet klitvrij worden gehouden.
Het ras heeft verschillende grondkleuren, waaronder geel, grijs, tan en fauve. De Catalaanse herder heeft een kenmerkende dubbele Hubertusklauw. Ze variëren in schouderhoogte tussen de 45 en 55 centimeter en wegen tussen de 15 en 25 kilogram.
Het is belangrijk om de vacht en huid regelmatig te controleren om klitten en andere problemen te voorkomen. Hoewel de Catalaanse herder een lange vacht heeft, moet je deze niet te vaak kammen en borstelen tussen de verharingsperiodes door. Dit ras heeft een natuurlijke uitstraling die bijdraagt aan hun charme. Kortom, als je van een hond houdt met een unieke uitstraling en een beschermende vacht, dan is de Catalaanse herder zeker het overwegen waard!
Wanneer is een Catalaanse herder volwassen?
Een Catalaanse herder is volwassen als hij of zij ongeveer twee jaar oud is.
Deze honden worden geboren met een natuurlijk instinct om te beschermen en te waken, wat betekent dat ze al op jonge leeftijd klaar zijn voor hun taak.
Als ze volwassen zijn, kunnen deze honden eigenaars helpen bij het verdedigen van hun territorium en andere taken uitvoeren zoals gehoorzaamheidstraining.
Catalaanse Herdershond karakter
Waarom een Catalaanse Herdershond?
Ben je op zoek naar een hond die zowel een goede metgezel als waakhond is? Dan is de Catalaanse Herder misschien wel de perfecte hond voor jou! Dit ras wordt oorspronkelijk gebruikt voor het bewaken en hoeden van kuddes op aanwijzing van de herder, maar thuis is hij ook een plezierige gezinshond vanwege zijn sociale karakter. Kortom, hij kan zowel een taak als gezelschapshond als waakhond vervullen.
Houd er rekening mee dat de Catalaanse Herder een echte werkhond is. Hij heeft graag iets te doen en vereist voldoende beweging en mentale stimulatie. Maar als je bereid bent om tijd en energie in je viervoeter te steken, krijg je er een toegewijde en leergierige hond voor terug.
De Catalaanse Herder is dapper en voert met enthousiasme zijn taken uit, zowel in de rol van metgezel als waakhond. Hij is trouw aan zijn herder (baas) en gezin (kudde) en is alert en moedig als het gaat om het beschermen van zijn territorium. Naar vreemden is hij soms wat gereserveerd, maar dit is geen teken van agressie.
Al met al is de Catalaanse Herder een vrolijke en energieke hond die graag nieuwe dingen leert en uitdagingen aangaat. Hij past goed in een gezin dat tijd en aandacht heeft om hem te geven wat hij nodig heeft, en zal je belonen met zijn toewijding en loyaliteit.
Is de Catalaanse Herdershond een familiehond?
De Catalaanse herder is een geweldige familiehond. Ze zijn erg trouw aan hun baasjes en hebben genoeg energie om te spelen met kinderen. Daarnaast hebben ze ook de rust en de kalmte om om te gaan met een druk gezin.
Bovendien houdt deze hond van wandelingen in het park of in de buurt, waardoor hij een perfecte partner voor uitstapjes met het gezin is!
Dus als je op zoek bent naar een leuke, trouwe familiehond die je kan vertrouwen, dan is de Catalaanse herder precies wat je zoekt!
Houden Catalaanse Herdershond van bewegen & spelletjes?
Catalaanse herders houden van bewegen en spelletjes. Ze zijn lekker speels.
Ze hebben veel energie om te rennen, springen en spelen. Tegelijkertijd zijn Catalaanse herders intelligente dieren die graag leren en uitgedaagd worden met nieuwe activiteiten.
Het is belangrijk dat ze regelmatig de kans krijgen om hun energie te gebruiken door middel van wandelingen, training of andere fysieke activiteiten.
Ook vinden ze het leuk om verschillende soorten spellen te spelen zoals frisbee of bal gooien. Door deze activiteit kan je echt eens band met je hond opbouwen!
Zijn Catalaanse Herdershonds aanhankelijk?
Catalaanse herders zijn bekend om hun aanhankelijkheid. Ze hebben een sterke band met hun baasjes en willen graag bij hen in de buurt zijn. Door het herdersinstinct zijn ze erg liefdevol en trouw, waardoor ze perfecte gezinshonden maken.
Catalaanse herders houden van knuffelen, spelletjes doen en samenzijn met hun baasje.
Ook als je weggaat, blijven ze je trouw volgen totdat je terug bent. Dit maakt deze hond echt geweldig voor iedereen die op zoek is naar echte trouwe vriend!
Kan ik mijn Catalaanse Herdershond alleen laten?
Een Catalaanse herder is een zeer loyale hond die veel aandacht en liefde nodig heeft.
Als je er voor kiest om een Catalaanse herder in je leven toe te laten, moet je ervoor zorgen dat hij genoeg tijd met jou of andere leden van de familie kan doorbrengen.
Natuurlijk moet je een keertje weg!
Geef je hond daarom de juiste training en laat hem langzaam wennen aan het alleen zijn.
Pas wel op: Als puppy’s zich gaan vervelen willen ze nog weleens je bank te grazen nemen. Of ontwikkelen ze een angst stoornis.
De juiste aandacht en training zijn dus op zijn plaats. Laat je Catalaanse herdershond ook nooit langer dan 6 uur alleen.
Catalaanse Herdershond verzorging
Wat voor verzorging heeft een Catalaanse Herdershond nodig?
Jij hebt een Catalaanse herder en je wilt weten wat voor verzorging hij nodig heeft? Geen probleem!
Een Catalaanse herder is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Daarom is dagelijkse wandelingen aan te raden.
Ook moet je ervoor zorgen dat de hond genoeg mentale stimulatie krijgt, bijvoorbeeld door middel van spelletjes of training.
Verder is het belangrijk om regelmatig de nagels te knippen, oren schoon te maken en tandplak te verwijderen.
Als laatste moet je erop letten dat de hond gezonde voeding krijgt met alle benodigde vitaminen en mineralen.
Heeft de Catalaanse Herdershond vacht verzorging nodig?
De verzorging van een Catalaanse herder is meestal matig. Ze verliezen het grootste deel van het jaar veel haar en nog meer tijdens lente- en herfst. Regelmatig borstelen is nodig om te voorkomen dat de lange vacht vervilte. Dit betekent dat Catalanen 2-3 keer per week geborsteld moeten worden. Baden is alleen nodig als de hond vies of stinkt.
Knippen is niet nodig, hoewel sommige eigenaren de vacht soms knippen voor verzorging. Een combiborstel of een 2-in-1-kam werkt het beste.
Maak de vacht nat met nevel voordat borstelen en ga, sectie voor sectie, door de vacht met de puntzijde van de borstel.
Werk eventuele knopen uit met de vingers en de kam. Ga na de borstelbeurt nogmaals door de vacht voor een finishing touch.
Deze honden hebben helemaal geen knipbeurt nodig, maar sommige eigenaren knippen de vacht een beetje om hem er scherp uit te laten zien. Hoewel het scheren van een Catalaanse herdershond mogelijk is, wordt dit niet aanbevolen omdat het de uitstraling en textuur van de vacht zal veranderen als de vachj weer gaat groeien.
Hoe vaak moet een Catalaanse Herdershond in bad of onder de douche?
Als het gaat om baden, is dit alleen nodig als de hond heel vies is of stinkt. Te vaak baden kan de vacht van nature waterdichte oliën verwijderen.
Je hoeft de hond niet te knippen, maar sommige eigenaren doen dit soms om hem er netjes uit te laten zien.
Om de hond te wassen, kun je hem in een badkuip of in een kinderzwembad buiten wassen met een tuinslang.
Zorg ervoor dat je hondenshampoo gebruikt, want de shampoo voor mensen kan de huid van de hond irriteren.
Andere vragen:
Hoe kam je een Catalaanse Herdershond?
Kammen is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je Catalaanse herder. Hier zijn de stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat jouw hond er gezond en glanzend uitziet:
1. Verzamel alle benodigdheden, zoals een kam, borstel en schaar. Zorg ervoor dat alles schoon is voordat je begint met kammen.
2. Begin met het kammen van de vacht op de rug en nek van je hond. Gebruik hierbij lange halen in één richting om knopen te vermijden. Als er toch knopen ontstaan, gebruik dan eerst de borstel om ze los te maken voordat je weer gaat kammen.
3. Kam daarna de buik- en flankvacht in cirkelvormige bewegingen naar boven toe totdat alle haren glad gestreken zijn. Vergeet ook niet achter de oren te komen!
4. Om af te ronden kan je eventuele plukken of lange haren knippen met behulp van een schaar of trimmer als laatste stap in het proces van het kammen van jouw Catalaanse herder!
Hoe was je een Catalaanse Herdershond?
Het wassen of douchen van een Catalaanse herder is niet moeilijk. Volg deze stappen om je hond schoon te krijgen:
1. Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt, zoals shampoo, een handdoek en eventueel een borstel.
2. Breng je hond naar de badkuip of douchecabine en zorg dat hij comfortabel staat.
3. Begin met het natmaken van je hond door hem af te spuiten met warm water uit de douchekop of emmer.
4. Breng vervolgens wat shampoo aan op zijn vacht en masseer dit in totdat er schuim ontstaat over zijn gehele lichaam, behalve rondom oren en ogen.
5 . Spoel daarna grondig af met warm water om alle restanten shampoo weg te spoelen voordat ze irriterende plekjes kunnen veroorzaken op de huid van je hondje..
6 . Droog tenslotte goed af met een handdoek of föhn (let hierbij wel op dat het niet te warm wordt).
Hebben de oren van een Catalaanse Herdershond extra aandacht nodig?
Ja, de oren van een Catalaanse Herdershond kunnen extra aandacht nodig hebben om gezond te blijven.
Zoals bij alle honden, is het belangrijk om de oren van een Catalaanse Herdershond regelmatig te inspecteren en eventueel te reinigen.
Als de oren van de hond vuil zijn, is het aan te raden om ze te reinigen met een vochtige doek of een oorreiniger speciaal voor honden.
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de oren van je Catalaanse Herdershond niet te vochtig worden, aangezien dit kan leiden tot oorontstekingen.
Als de oren van je Catalaanse Herdershond rood of gezwollen zijn of als hij pijn lijkt te hebben bij het aanraken van zijn oren, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up.
Moeten de tanden gepoetst worden van een Catalaanse Herdershond?
Ja, het is belangrijk om de tanden van een Catalaanse Herdershond regelmatig te poetsen om ervoor te zorgen dat hij gezonde tanden en een gezonde mond heeft.
Zoals bij alle honden is poetsen belangrijk. Als je dit verwaarloosd bij je Catalaanse Herdershond kan het leiden tot tandplak, tandvleesontstekingen en andere mondproblemen.
Om de tanden van je Catalaanse Herdershond te poetsen, kan je een speciaal hondentandenborstel en hondentandpasta gebruiken.
Het is belangrijk om de tanden van de hond twee keer per week te poetsen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.
Als je niet zeker weet hoe je de tanden van je Catalaanse Herdershond moet poetsen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele tandenreiniging te laten doen.
Moeten de nagels van mijn Catalaanse Herdershond geknipt worden?
Ja, het is belangrijk om de nagels van je Catalaanse Herdershond af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.
Als de nagels van de hond te lang worden, kan dit leiden tot pijn en ongemak voor de hond en kan het ook leiden tot problemen met de voeten en de poten.
Om de nagels van je Catalaanse Herdershond te knippen, kan je een speciale honden nagel knipper gebruiken of je kunt naar de dierenarts gaan voor professionele nagel knip behandelingen.
Het is belangrijk om de nagels van de hond regelmatig te inspecteren en ze af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.
Als je niet zeker weet hoe je de nagels van je Catalaanse Herdershond moet knippen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele nagel knip behandeling te laten doen.
Catalaanse Herdershond kopen
Waar moet ik aan denken als ik Catalaanse Herdershond ga kopen?
Zoek een betrouwbare Catalaanse Herdershond fokker of opvangcentrum: Het is belangrijk om te zoeken naar een betrouwbare fokker of opvangcentrum die gezonde en goed gefokte Catalaanse Herdershond verkoopt. Neem de tijd om te onderzoeken verschillende opties en vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de honden, het fokbeleid en eventuele garanties of terugbetaalregelingen.
Maak een budget: Denk na over hoeveel geld je wilt uitgeven aan je Catalaanse Herdershond en hou rekening met kosten zoals voer, verzorging, opvoeding en eventuele medische kosten.
Overweeg of de levensstijl van de Catalaanse Herdershond bij je past: Denk na over hoe je Catalaanse Herdershond zal passen bij je levensstijl. Houd rekening met zaken zoals hoeveel tijd je hebt om voor je hond te zorgen, hoeveel beweging hij nodig heeft en of je genoeg ruimte hebt in je huis of appartement.
Vraag advies aan een dierenarts of een professioneel: Als je twijfelt over welke Catalaanse Herdershond het beste bij je past, vraag dan advies aan een dierenarts of een professioneel die ervaring heeft met deze ras. Zij kunnen je helpen om een hond te kiezen die bij je past en je advies geven over hoe je voor je hond kunt zorgen.
Voldoe je aan alle eisen? En wil je jouw pup bij een fokker gaan kopen? Super!
Woefy helpt je in deze paragrafen om een onbetrouwbare fokker te herkennen.
Je weet na het lezen wanneer je een succesvolle aankoop kan doen en wanneer je het op een rennen moet zetten.
1. Let op de leefomgeving
Als eerste is het belangrijk om de leefomgeving goed te onderzoeken. De weerstand van de Catalaanse Herdershond puppy’s is nog niet optimaal, daarom is hygiëne erg belangrijk.
Je kunt je afvragen:
- Hoe ziet de omgeving eruit?
- Zien de pups er goed en verzorgd uit?
- En is de hygiëne in orde van zowel de pups als de andere honden die er rond lopen?
Tip: Vraag de Catalaanse Herdershond fokker of je ergens je handen kunt wassen. Doe hier een kleine inspectie.
2. De Catalaanse Herdershond pups worden eerder uit het nest gehaald
De Catalaanse Herdershond pup mag pas het nest verlaten na 8 a 9 weken. Daarnaast is het erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken.
3. De moederhond is niet aanwezig
Het is erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de Catalaanse Herdershond moeder niet aanwezig is kan dit een indicatie zijn voor een broodfokker. Let goed op!
Vraag open vragen en doe een onderzoek waarom de moeder niet aanwezig is. Vertrouw je het niet? Doe het dan niet. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken.
4. De fokker geeft afwijkende instructies en vertoont ongepast gedrag
Luister goed naar de instructies van de Catalaanse Herdershond fokker. Hieruit kun je goed opmaken of de fokker hart voor de zaak heeft. Analyseer wat hij of zij zegt en maak in combinatie met de boven genoemde punten een conclusie.
Catalaanse Herdershond ziektes en kwaaltjes
Waar kan je aan zien of je Catalaanse Herdershond ziek is?
Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien of je Catalaanse Herdershond ziek is. Als je opmerkt dat je hond één of meer van de volgende dingen doet, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up:
Veranderingen in eetlust: Als je Catalaanse Herdershond plotseling geen eetlust heeft of als hij meer of minder eet dan normaal, kan dit een teken zijn dat hij ziek is.
Veranderingen in energieniveau: Als je Catalaanse Herdershond plotseling heel moe is of als hij veel meer energie heeft dan normaal, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.
Veranderingen in gedrag: Als je Catalaanse Herdershond plotseling anders gedraagt, zoals minder aanhankelijk zijn of meer tijd alleen willen doorbrengen, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.
Fysieke tekenen: Als je Catalaanse Herdershond bijvoorbeeld braakt, diarree heeft, koorts heeft of andere fysieke tekenen van ziekte vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.
Dit zijn enkele tekenen waaraan je kunt zien of je Catalaanse Herdershond ziek is.
Als je opmerkt dat je Catalaanse Herdershond één of meer van deze tekenen vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up.
Wat voor ziektes of kwaaltjes kan de Catalaanse Herdershond krijgen?
De Catalaanse herder is een gezonde hond, maar zoals elke andere hond kan hij bepaalde ziektes of kwaaltjes oplopen.
De meest voorkomende zijn allergieën, infecties en gewrichtsproblemen.
Allergieën kunnen worden veroorzaakt door stof, pollen of insectenbeten.
nfecties kunnen optreden als de huid niet goed wordt verzorgd en gewrichtsproblemen komen vaak voor bij oudere dieren.
Daarnaast hebben sommige Catalaanse herders last van epilepsie, hypothyreoïdie en auto-immuunziekten.
Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles en om ervoor te zorgen dat je hond een gezonde levensstijl volgt met veel lichaamsbeweging en eiwitrijke voeding.
Andere vragen:
Er zijn een aantal manieren waarop je de meeste ziektes bij een Catalaanse Herdershond kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips om te volgen:
Een gezond dieet: Het is belangrijk om je Catalaanse Herdershond een gezond en gebalanceerd dieet te geven om ervoor te zorgen dat hij alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven. Kies voor hoogwaardig hondenvoer en vermijd het geven van snoepjes of ander voedsel dat niet geschikt is voor honden.
Maak regelmatig afspraken bij de dierenarts: Het is belangrijk om regelmatig afspraken te maken bij de dierenarts voor check-ups en om eventuele problemen op te sporen voordat ze erger worden. Laat je hond ook regelmatig vaccineren om ervoor te zorgen dat hij beschermd is tegen bepaalde ziektes.
Zorg voor voldoende beweging: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je Catalaanse Herdershond voldoende beweging krijgt om gezond te blijven. Plan dagelijkse wandelingen of speelperioden in om ervoor te zorgen dat hij voldoende uitlaat.
Zorg voor hygiëne: Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je Catalaanse Herdershond voldoende hygiëne heeft door zijn vacht regelmatig te wassen en te borstelen, zijn tanden te poetsen en zijn nagels te knippen.
Dit zijn enkele manieren waarop je de meeste ziektes bij een Catalaanse Herdershond kunt voorkomen. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond blijft.
Catalaanse Herdershond karakter
Waar komen Catalaanse Herdershonden vandaan?
De Catalaanse herdershond heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Aziatische honden die door oosterse barbaren en later door de Romeinen naar Europa werden gebracht.
Overblijfselen van honden die op dit ras lijken, zijn gevonden uit het Neolithicum. Het ras heeft nauwe verwantschap met de Pyreneeën-herder of de Bergamasco-herder.
De Catalaanse herdershond werd in de Catalaanse Pyreneeën ontstaan uit een diverse hondenpopulatie waaruit verschillende honden werden geselecteerd voor verschillende rassen.
Dit leidde tot subgroepen zoals de Aranese herdershond en de Cerdano-herdershond. Het is niet duidelijk wanneer de precieze naam “Catalaanse herder” is ontstaan.
Het ras werd in 1919 erkend als Spaans en de eerste standaard werd opgesteld in 1929, gebaseerd op twee honden die op een hondenshow wonnen.
Door het toerisme in de Pyreneeën kwamen er ook buitenlandse rassen en werd de Catalaanse herdershond ondergewaardeerd.
Gelukkig werd in de jaren ’70 Ángel Jorba, de vader van het herstel van het ras, actief in het selectief fokken van de Catalaanse herdershond en werden zijn typische kenmerken vastgesteld. In 1982 werd de Club del Gos d’Atura Català opgericht en werd er een nieuwe standaard opgesteld die nog steeds wordt aangepast.
Tegenwoordig is de Catalaanse herdershond zich meer verspreid, niet alleen als werkhond voor kuddes, maar ook als gezelschapsdier. Kortom, dit ras heeft een fascinerende geschiedenis en heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige hond die zowel als werkhond en gezelschapsdier dienst kan doen.