...

Leer alles over de Briard!

Briard
Woefy

Woefy beantwoordt je vragen

  30-01 |

5/5 – (2 votes)

Ben jij benieuwd naar de franse onbevreesde Briard? 

In dit artikel ontdek je alles over deze loyale waakhond. 

Super handig voor (aankomende) baasjes en als je gewoon je horizon wilt verbreden. 

Dus waar wacht je nog op? Veel lees plezier!

Het karakter van een Briard

Sociaal & Omgang
53%
Speels & Beweging
92%
Rustig in huis
45%
Waaks
95%
Geschikt in de stad
51%
Gezinshond
95%
Verzorging Vacht
99%

Vliegensvlugge navigatie:

Een Briard wordt meestal tussen de 10 en 12 jaar oud.

En als sommige honden kunnen wel 15 jaar of ouder worden.

Het is belangrijk om je Briard goed te verzorgen door hem regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controles en vaccinaties, eten met hoge voedingswaarde te geven en veel aandacht aan hem te besteden.

Door dit alles kun je ervoor zorgen dat jouw hond zo lang mogelijk gezond blijft!

De aanschafprijs van een Braird ligt rond de 1200 euro.

Zoals bij alle honden is het belangrijk om te onthouden dat de aanschafprijs slechts een klein deel is van de totale kosten. Zodra je een Briard koopt moet je ook rekening houden met de kosten voor voedsel, verzorging, medische kosten en opleiding.

Als je serieus overweegt om een Braird aan te schaffen, is het verstandig om na te denken over je financiële middelen en of je in staat bent om deze kosten op te brengen.

En als je van plan bent een pup te kopen zonder stamboom, kijk dan alsjeblieft goed uit en lees dit artikel goed.

Doordat je weet waar je op moet letten kun je voorkomen dat je je pup bij een broodfokker koopt. De prijs van een pup zonder stamboom zijn enkele honderden euro’s.

Tip: Het is belangrijk om te onthouden dat honden niet alleen geld kosten om te kopen, maar ook om voor te zorgen. Zorg ervoor dat je de tijd en het geld hebt om goed voor een hond te zorgen voordat je er een koopt.

Het is belangrijk om je Briard voldoende beweging te geven. Een goede regel is om je Braird vier tot vijf keer per dag uit te laten, met één keer een lange wandeling. Dit mag een half uur tot een uur, of langer zijn.

Zorg ervoor dat je de wandeling afwisselend maakt met rustige stukken en actieve momenten zoals rennen en spelletjes doen. Ook vindt hij het fantastisch om af en toe los te lopen.

Zo blijft het leuk voor jouw en je hond!

Er zijn verschillende kleuren Briard. De meest voorkomende kleur zijn: Zwart, wit, grijs en taankleurig (geel bruin).

Sommige honden hebben een combinatie van twee zoals: Zwart & grijs en zwart & taankleurig..

Het kopen van een Briard is mogelijk bij verschillende fokkers. Je kunt online zoeken naar fokkers in jouw omgeving of je kunt contact opnemen met de Nederlandse Briard Club.

Zij hebben een lijst met geregistreerde fokkers die pups verkopen.

Als je een pup koopt, zorg er dan voor dat hij gezond en goed verzorgd is.

Neem ook de tijd om te praten met de fokker over hun ervaring en wat ze weten over het ras. Zo weet je zeker dat je een gezonde pup koopt!

Tip: Pas op met tweedehands websites. Deze worden vaak gebruikt door broodfokkers. Verderop in dit artikel laten we je zien waar deze aan kunt herkennen.

Een Briard is een trouwe en gezellige hond die graag bij zijn baasje in de buurt is.

Hoewel hij het liefst bij je blijft, kan hij ook af en toe alleen zijn. Pas wel op want het kan voorkomen dat Braird verlatingangst krijgt. Laat je Braird nooit langer dan 6 uur alleen.

Het is belangrijk om hem te trainen om alleen thuis te blijven, zodat hij weet dat je terugkomt.

Je moet wel voorzichtig zijn met het achterlaten van een puppy; ze kunnen makkelijk verveeld raken of angstig worden wanneer ze alleen gelaten worden. Dus het langzaam laten wennen en trainen is erg belangrijk.

Met wat geduld en de juiste skills kan een Briard uiteindelijk prima alleen thuisblijven! En kun je erop vertrouwen dat jouw Briard comfortabel opgerold in zijn mand ligt als je thuis komt.

Honden zijn geweldige huisdieren en elke soort heeft zijn eigen verzorgingsbehoeften. Een Briard is geen uitzondering. Deze intelligent, nnbevreesde en loyale viervoeter heeft veel aandacht nodig om gelukkig te blijven.

De Briard heeft regelmatige oefening nodig om fit en gezond te blijven. Dagelijkse wandelingen of speelsessies in de tuin helpen je hond energie kwijt te raken en mentaal gestimuleerd te worden.

Ook moet je er rekening mee houden dat de vacht van de Briard regelmatig geborsteld moet worden om knopen en klitten te voorkomen.

Verder is socialisatie belangrijk voor een goede ontwikkeling van je Briard-hond; hij moet leren omgaan met andere dieren, mensen en situaties waar hij mee in contact kan komen tijdens wandelingen of bezoekjes aan familie of vrienden.

Dus als je op zoek bent naar een trouwe viervoeter die veel liefde wil geven, dan is een Briard misschien wel iets voor jou! Met wat extra verzorging ben je verzekerd van jarenlang plezier met dit bijzonder ras!

De Briard, ook wel bekend als de Berger de Brie, is een prachtig hondenras afkomstig uit Noord-Centraal Frankrijk. Het ras heeft een dikke, harde en langharige vacht die kenmerkend is voor de Briard. De vacht kan effen zwart, grijs, blauw of fawn zijn, of fawn bedekt met zwart. De Briard is een grote herdershond, met reuen die ongeveer 62-68 cm bij de schoft staan en teven ongeveer 56-64 cm. Wat dit ras uniek maakt, is de dubbele wolfsklauw op de achterpoten, die voorkomt bij sommige exemplaren en die volgens de rasstandaard als diskwalificerende fout wordt beschouwd.

Briards staan ​​bekend om hun loyaliteit, intelligentie en beschermend instinct. Het zijn geweldige metgezellen voor degenen die op zoek zijn naar een hond die hen kan beschermen en hen gezelschap kan houden. Briards zijn traditioneel gebruikt voor het hoeden en beschermen van schapen, en dit zit nog steeds in hun aard. Ze zijn zeer energiek en vereisen veel beweging en activiteit, wat hen ideaal maakt voor gezinnen met kinderen of actieve eigenaren.

De Briard is niet alleen een geweldige waakhond, maar ook een zeer aanhankelijke hond die graag in de buurt van zijn gezin is. Door hun loyaliteit zijn Briards soms terughoudend tegenover vreemden, maar als ze goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze vriendelijk en speels zijn met iedereen. Dit ras heeft ook een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 10-12 jaar en vereist regelmatige verzorging van hun vacht, waaronder borstelen en trimmen.

Een Briard is volwassen als hij of zij ongeveer een a twee jaar oud is. Deze hondenrassen groeien snel en hun lichaam komt op die leeftijd in balans. Ze hebben dan een stabiele geestelijke en fysieke conditie bereikt.

Op deze leeftijd zijn ze volledig gevormd, wat betekent dat je precies weet wat je aan hen hebt. 

Briard (3)

Briard karakter

Waarom een Briard?

Briards kunnen andere huisdieren accepteren wanneer ze op de juiste manier worden geïntroduceerd. Ze voelen zich het comfortabel als onderdeel van het gezin en kunnen vreemden wantrouwend beschouwen. 

Briards zijn over het algemeen vrolijke honden die graag spelen, maar wees voorzichtig als er jonge kinderen aanwezig zijn omdat ze soms ruw kunnen spelen.

Je kunt beschrijven als trouw, intelligent, moedig, onbevreesd, gehoorzaam en beschermend aan hun baasjes. 

Ze hebben ook een prachtig uiterlijk met hun lange vacht en karakteristieke oren. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te trainen en leren snel nieuwe dingen. En zijn ze erg actief, waardoor je samen veel plezier kunt beleven. 

Dus als je op zoek bent naar een geweldige gezinshond die jouw leven verrijkt, dan is de Briard de perfecte keuze! 

Is de Briard een familiehond?

Het antwoord is ja! De Briard is een beschermende en waakzame hond die zich hecht aan één gezinslid. Ze staan bekend om de bescherming van kinderen. Verder kunnen ze heel goed omgaan met kinderen, wat betekent dat je erop kunt vertrouwen dat deze hond veilig is voor je gezin. 

Ze hebben veel energie en houden van spelletjes met hun baasje. Ook zijn ze erg goed in gehoorzaamheidstrainingen, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. 

Dus als je op zoek bent naar een trouwe viervoeter die bij jouw actieve gezin past, dan is de Briard echt iets voor jou!

Houden Briard van bewegen & spelletjes?

Ja, Briard houden van bewegen en spelletjes. Ze zijn actief en energiek, dus ze hebben veel lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. 

Briards genieten van lange wandelingen, rennen in de tuin of een park, spelletjes zoals frisbee of bal gooien en andere interactieve activiteiten met hun baasje. 

Het is belangrijk dat je regelmatig tijd besteedt aan het uitlaten van je hond om ervoor te zorgen dat hij/zij voldoende beweging krijgt.

Zijn Briards aanhankelijk?

Ja absoluut! Briard honden zijn bekend om hun aanhankelijkheid. Ze hebben een sterke band met hun baasje en willen graag bij je in de buurt zijn. 

Ze zijn erg loyaal, en ze willen graag de kudde beschermen. Dit maakt ze geweldige gezinshonden. 

Kan ik mijn Briard alleen laten?

Honden die gewend zijn aan veel sociale interactie met andere mensen en honden, kunnen meer stress ervaren wanneer ze alleen thuis worden gelaten. 

Hoewel hij het liefst bij je blijft, kan hij ook af en toe alleen zijn. Pas wel op want het kan voorkomen dat Braird verlatingangst krijgt. Laat je Braird nooit langer dan 6 uur alleen.

Het is belangrijk om hem te trainen om alleen thuis te blijven, zodat hij weet dat je terugkomt.

Je moet wel voorzichtig zijn met het achterlaten van een puppy; ze kunnen makkelijk verveeld raken of angstig worden wanneer ze alleen gelaten worden. Dus het langzaam laten wennen en trainen is erg belangrijk.

Met wat geduld en de juiste skills kan een Briard uiteindelijk prima alleen thuisblijven! En kun je erop vertrouwen dat jouw Briard comfortabel opgerold in zijn mand ligt als je thuis komt.

Briard (5)
Honden verzorging

Briard verzorging

Wat voor verzorging heeft een Briard nodig?

Jij hebt een Briard en je wilt weten wat voor verzorging hij nodig heeft? Geen probleem! 

 • Een Briard is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Hij moet dagelijks minstens twee uur wandelen of spelletjes doen.
 • Ook is regelmatige borstel- en kambeurten belangrijk om de vacht in goede conditie te houden.
 • Verder moet je ervoor zorgen dat hij genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, dus geef hem eten op basis van hoogwaardige ingrediënten.
 • Als laatste is socialisatie ook heel belangrijk; zo leert hij andere mensen en dieren kennen en kan hij zich aanpassen aan verschillende situaties.

Heeft de Briard vacht verzorging nodig?

Een Briard heeft een lange, dikke vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. 

Je moet de vacht twee tot drie keer per week borstelen om klitten te voorkomen en de glans van de vacht te behouden.

Ook is het belangrijk om je hond  per seizoen te baden met een milde shampoo om eventuele bacteriën of schimmels uit de vacht te verwijderen.

Na het badderen is het ook aanbevolen om je hond af en toe in te smeren met een speciale conditioner of olie om zijn vacht gehydrateerd en soepel te houden.

Hoe vaak moet een Briard in bad of onder de douche?

Een Briard heeft niet veel badbeurten nodig. Afhankelijk van de omstandigheden, zoals weersomstandigheden en activiteitenniveau, kan eens in het seizoen  voldoende zijn.

Als je hond regelmatig buitenspeelt of vaak nat wordt door bijvoorbeeld regen, is het aan te raden om hem wat vaker te wassen. 

Let er wel op dat je jouw Briard niet te vaak wast. Dit is slecht voor de vacht en de huid. 

wassen van je hond

Andere vragen:

Kammen is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je Briard. Om ervoor te zorgen dat je hond er gezond en glanzend uitziet, moet je de juiste stappen volgen. Hieronder vind je wat tips om jouw Briard goed te kunnen kammen:

1. Begin met het borstelen van de vacht met een speciale borstel die geschikt is voor lange haren. Borstel in de richting waarin de haren groeien om knopen en tangles te voorkomen.

2. Gebruik daarna een metalen kam om eventuele knopen of klitten uit de vacht te halen. Zorg ervoor dat je niet alleen op het oppervlak kamt, maar ook tussen alle lagen haar door gaat om zo diep mogelijk te reinigen en knopen los te maken.

3. Als laatste kan je eens per week een conditioner gebruiken om het haar extra glans en zachtheid te geven, dit helpt ook bij het voorkomen van pluisvorming in de vacht van jouw hond!

Het wassen of douchen van een Briard is niet moeilijk. Volg deze stappen om je hond schoon te krijgen:

1. Zorg dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt, zoals shampoo, conditioner en een handdoek.

2. Breng je hond naar een ruimte waar hij zich comfortabel voelt en waar er voldoende warm water beschikbaar is.

3. Maak je hond nat met lauw water en masseer vervolgens de shampoo in zijn vacht totdat er schuim ontstaat.

4. Spoel de shampoo goed uit met lauw water en breng daarna eventueel conditioner aan als dit nodig is voor het type vacht van jouw hond. Laat dit even intrekken voordat je gaat spoelen.

5. Spoel uiteindelijk alles goed uit met lauw water en dep hem droog met een handdoek of laat hem buiten drogen in de zon (maar let op dat hij niet te veel blootgesteld wordt aan directe hitte).

Als je bovenstaande stappen volgt, dan kan jij samen met je Briard genieten van een frisse, gezonde vacht!

Ja, de oren van een Briard kunnen extra aandacht nodig hebben om gezond te blijven.

Zoals bij alle honden, is het belangrijk om de oren van een Briard regelmatig te inspecteren en eventueel te reinigen.

Als de oren van de hond vuil zijn, is het aan te raden om ze te reinigen met een vochtige doek of een oorreiniger speciaal voor honden.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de oren van je Briard niet te vochtig worden, aangezien dit kan leiden tot oorontstekingen.

Als de oren van je Briard rood of gezwollen zijn of als hij pijn lijkt te hebben bij het aanraken van zijn oren, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up. 

Ja, het is belangrijk om de tanden van een Briard regelmatig te poetsen om ervoor te zorgen dat hij gezonde tanden en een gezonde mond heeft. 

Zoals bij alle honden is poetsen belangrijk. Als je dit verwaarloosd bij je Briard kan het leiden tot tandplak, tandvleesontstekingen en andere mondproblemen.

Om de tanden van je Briard te poetsen, kan je een speciaal hondentandenborstel en hondentandpasta gebruiken.

Het is belangrijk om de tanden van de hond twee keer per week te poetsen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Als je niet zeker weet hoe je de tanden van je Briard moet poetsen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele tandenreiniging te laten doen. 

Ja, het is belangrijk om de nagels van je Briard af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.

Als de nagels van de hond te lang worden, kan dit leiden tot pijn en ongemak voor de hond en kan het ook leiden tot problemen met de voeten en de poten.

Om de nagels van je Briard te knippen, kan je een speciale honden nagel knipper gebruiken of je kunt naar de dierenarts gaan voor een professionele nagel knip behandelingen.

Het is belangrijk om de nagels van de hond regelmatig te inspecteren en ze af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.

Als je niet zeker weet hoe je de nagels van je Briard moet knippen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele nagel knip behandeling te laten doen. 

Hondje knows best

Briard kopen

Waar moet ik aan denken als ik Briard ga kopen?

Je gaat een Briard kopen. Wat leuk! Natuurlijk kan je niet wachten totdat het moment daar is. Ondanks je enthousiasme moet je toch op een paar dingen letten. Je krijgt van Woefy enkele handige handvatten om een succesvolle aankoop te doen:
 
 1. Zoek een betrouwbare Briard fokker of opvangcentrum: Het is belangrijk om te zoeken naar een betrouwbare fokker of opvangcentrum die gezonde en goed gefokte Briard verkoopt. Neem de tijd om te onderzoeken verschillende opties en vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de honden, het fokbeleid en eventuele garanties of terugbetaalregelingen.

 2. Maak een budget: Denk na over hoeveel geld je wilt uitgeven aan je Briard en hou rekening met kosten zoals voer, verzorging, opvoeding en eventuele medische kosten.

 3. Overweeg of de levensstijl van de Briard bij je past: Denk na over hoe je Briard zal passen bij je levensstijl. Houd rekening met zaken zoals hoeveel tijd je hebt om voor je hond te zorgen, hoeveel beweging hij nodig heeft en of je genoeg ruimte hebt in je huis of appartement.

 4. Vraag advies aan een dierenarts of een professioneel: Als je twijfelt over welke Briard het beste bij je past, vraag dan advies aan een dierenarts of een professioneel die ervaring heeft met deze ras. Zij kunnen je helpen om een hond te kiezen die bij je past en je advies geven over hoe je voor je hond kunt zorgen.

Voldoe je aan alle eisen? En wil je jouw pup bij een fokker gaan kopen? Super!

Woefy helpt je in deze paragrafen om een onbetrouwbare fokker te herkennen.

Je weet na het lezen wanneer je een succesvolle aankoop kan doen en wanneer je het op een rennen moet zetten:

 

 

1. Let op de leefomgeving

Als eerste is het belangrijk om de leefomgeving goed te onderzoeken. De weerstand van de  Briard puppy’s is nog niet optimaal, daarom is hygiëne erg belangrijk.

Je kunt je afvragen: 

 • Hoe ziet de omgeving eruit?
 • Zien de pups er goed en verzorgd uit?
 • En is de hygiëne in orde van zowel de pups als de andere honden die er rond lopen? 

Tip: Vraag de Briard fokker of je ergens je handen kunt wassen. Doe hier een kleine inspectie.

2. De Briard pups worden eerder uit het nest gehaald

De Briard pup mag pas het nest verlaten na 8 a 9 weken.  Daarnaast is het erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

3. De moederhond is niet aanwezig

Het is erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de Briard moeder niet aanwezig is kan dit een indicatie zijn voor een broodfokker. Let goed op!

Vraag open vragen en doe een onderzoek waarom de moeder niet aanwezig is. Vertrouw je het niet? Doe het dan niet. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

4. De fokker geeft afwijkende instructies en vertoont ongepast gedrag

Luister goed naar de instructies van de Briard fokker. Hieruit kun je goed opmaken of de fokker hart voor de zaak heeft. Analyseer wat hij of zij zegt en maak in combinatie met de boven genoemde punten een conclusie.

Briard (4)

Briard ziektes en kwaaltjes

Waar kan je aan zien of je Briard ziek is?

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien of je  Briard ziek is. Als je opmerkt dat je hond één of meer van de volgende dingen doet, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up:

 1. Veranderingen in eetlust: Als je  Briard plotseling geen eetlust heeft of als hij meer of minder eet dan normaal, kan dit een teken zijn dat hij ziek is.

 2. Veranderingen in energieniveau: Als je  Briard plotseling heel moe is of als hij veel meer energie heeft dan normaal, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.

 3. Veranderingen in gedrag: Als je  Briard plotseling anders gedraagt, zoals minder aanhankelijk zijn of meer tijd alleen willen doorbrengen, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.

 4. Fysieke tekenen: Als je  Briard bijvoorbeeld braakt, diarree heeft, koorts heeft of andere fysieke tekenen van ziekte vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.

Dit zijn enkele tekenen waaraan je kunt zien of je Briard ziek is.

Als je opmerkt dat je Briard één of meer van deze tekenen vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up.

Wat voor ziektes of kwaaltjes kan de Briard krijgen?

De Briard is een sterk en gezond ras, maar zoals elke hond kan hij bepaalde ziektes of kwaaltjes oplopen. De meest voorkomende zijn heupdysplasie, schildklierproblemen en allergische reacties. 

Ook kan de Briard last hebben van oogziekten zoals cataracten of glaucoom. 

Daarnaast is er een verhoogde kans op epilepsie bij dit ras. 

Als je goed voor je hond zorgt, dan ben je al een heel eind op weg naar een gezonde toekomst!

Andere vragen:

Er zijn een aantal manieren waarop je de meeste ziektes bij een Briard kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips om te volgen:

 1. Een gezond dieet: Het is belangrijk om je  Briard een gezond en gebalanceerd dieet te geven om ervoor te zorgen dat hij alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven. Kies voor hoogwaardig hondenvoer en vermijd het geven van snoepjes of ander voedsel dat niet geschikt is voor honden.

 2. Maak regelmatig afspraken bij de dierenarts: Het is belangrijk om regelmatig afspraken te maken bij de dierenarts voor check-ups en om eventuele problemen op te sporen voordat ze erger worden. Laat je hond ook regelmatig vaccineren om ervoor te zorgen dat hij beschermd is tegen bepaalde ziektes.

 3. Zorg voor voldoende beweging: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je  Briard voldoende beweging krijgt om gezond te blijven. Plan dagelijkse wandelingen of speelperioden in om ervoor te zorgen dat hij voldoende uitlaat.

 4. Zorg voor hygiëne: Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je  Briard voldoende hygiëne heeft door zijn vacht regelmatig te wassen en te borstelen, zijn tanden te poetsen en zijn nagels te knippen.

Dit zijn enkele manieren waarop je de meeste ziektes bij een Briard kunt voorkomen. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond blijft.

Briard karakter

Waar komen Briards vandaan?

De Briard of Berger de Brie is een Frans hondenras dat afkomstig is uit de historische regio Brie in Noord-Centraal Frankrijk. Dit ras is traditioneel gebruikt voor het hoeden en verdedigen van schapen, en de eerste schriftelijke vermelding van de herdershonden van Brie dateert uit 1783. Deze vermelding beschrijft de “chien de Brie” als langharig en meestal zwart, en geschikt voor het hoeden van schapen op open vlaktes waar weinig gevaar was van wolven.

In 1863 werd de Briard voor het eerst getoond op de eerste hondenshow in Parijs, waar een teef genaamd Charmant een prijs won. De eerste Briard die werd geregistreerd in het nationale stamboek, het Livre des Origines Françaises, was Sans Gêne in 1885. In 1897 werd er een rasstandaard vastgesteld waarin twee variëteiten werden beschreven: een met een wollige of schaapachtige vacht, en een andere met een vacht die meer lijkt op die van de geit.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog daalde het aantal Briards sterk omdat elke hond die geschikt werd geacht voor militair gebruik, naar het front werd gestuurd. Na de oorlog nam de populariteit van de Briard als gezelschapshond toe, mede als gevolg van de mechanisatie van de landbouw en de daaruit voortvloeiende ontvolking van het platteland. In de jaren zeventig en tachtig nam het aantal Briards sterk toe en had de rasvereniging op een gegeven moment meer dan 6000 leden, meer dan enige andere Franse rasvereniging ooit.

Tegenwoordig is de Briard een geliefd gezelschapsdier en waakhond, bekend om zijn loyaliteit, intelligentie en beschermend instinct. Dit ras heeft echter ook veel van zijn traditionele kenmerken behouden en is nog steeds geschikt voor hoeden en verdedigen van schapen. De Briard is een prachtig hondenras met een rijke geschiedenis en een uniek karakter, dat zeker de moeite waard is om te overwegen voor iedereen die op zoek is naar een loyale en intelligente metgezel.