...

Leer alles over de Bouvier Des Ardennes!

Bouvier Des Ardennes (4)
Woefy

Woefy beantwoordt je vragen

  20-02 |

5/5 – (1 vote)

Ben jij benieuwd naar de vastberaden Bouvier Des Ardennes? 

In dit artikel ontdek je alles over deze super waak en gezinshond. 

Super handig voor (aankomende) baasjes en als je gewoon je horizon wilt verbreden. 

Dus waar wacht je nog op? 

Veel lees plezier!

Het karakter van een Bouvier Des Ardennes

Sociaal & Omgang
68%
Speels & Beweging
83%
Rustig in huis
61%
Waaks
85%
Gezinshond
65%
Geschikt in de stad
55%
Verzorging Vacht
70%

Vliegensvlugge navigatie:

Een Bouvier Des Ardennes wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud.

De prijs van een Bouvier Des Ardennes oftwel een Ardense koehond kan variëren. De aanschafprijs ligt rond de 1000 euro.

Zoals bij alle honden is het belangrijk om te onthouden dat de aanschafprijs slechts een klein deel is van de totale kosten. Zodra je een Ardense koehond  koopt moet je ook rekening houden met de kosten voor voedsel, verzorging, medische kosten en opleiding.

Als je serieus overweegt om een Ardense koehond  aan te schaffen, is het verstandig om na te denken over je financiële middelen en of je in staat bent om deze kosten op te brengen.

Als je van plan bent een pup te kopen zonder stamboom, kijk dan alsjeblieft goed uit en lees dit artikel goed. Doordat je weet waar je op moet letten kun je voorkomen dat je je pup bij een broodfokker koopt. De prijs van een pup zonder stamboom zijn enkele honderden euro’s.

Tip: Het is belangrijk om te onthouden dat honden niet alleen geld kosten om te kopen, maar ook om voor te zorgen. Zorg ervoor dat je de tijd en het geld hebt om goed voor een hond te zorgen voordat je er een koopt.

Het is belangrijk om je Bouvier Des Ardennes elke dag te laten wandelen. De duur van de wandeling hangt af van de leeftijd en conditie van je hond. Als je hond jong en fit is, kun je een langere wandeling maken dan als hij ouder of minder actief is.

Een gouden regel is om 4 of 5 keer per dag naar buiten te gaan met je hond en ga minimaal 1 keer lekker lang wandelen.

Er zijn verschillende kleuren Bouvier Des Ardennes. De meest voorkomende kleur is grijs, maar er zijn ook bruine, zwarte honden. alle kleuren zijn eigenlijk toegestaan behalve wit

De Bouvier Des Ardennes is een zeldzaam ras en het kan moeilijk zijn om een pup te vinden. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een Bouvier Des Ardennes, zijn er een aantal opties die je kunt overwegen.

Ten eerste kun je contact opnemen met de officiële Bouvier Des Ardennes Vereniging om te vragen of ze fokkers kunnen aanbevelen. Zij kunnen je mogelijk helpen bij het vinden van fokkers die puppies beschikbaar hebben. Het is ook een goede manier om meer informatie te krijgen over het ras en de gezondheid van de honden.

Een andere optie is om online te zoeken naar fokkers die Bouvier Des Ardennes fokken. Het is belangrijk om kritisch te zijn bij het selecteren van een fokker. Zorg ervoor dat je een erkende fokker vindt met ervaring en kennis van het ras. Vermijd broodfokkers en hondenhandelaren die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de dieren.

Houd er rekening mee dat het vinden van een Bouvier Des Ardennes pup wellicht wat geduld vergt. Omdat het een zeldzaam ras is, kan het soms even duren voordat er puppies beschikbaar zijn. Maar met de juiste inspanning en toewijding is het zeker mogelijk om een prachtige Bouvier Des Ardennes te vinden die een geweldige aanvulling op je leven zal zijn.

Als eigenaar van een Bouvier Des Ardennes is het belangrijk om te weten dat dit ras bekend staat om hun aanhankelijke en sociale karakter. Ze houden van gezelschap en zijn graag dicht bij hun baasjes en andere huisdieren. Het kan voor een Bouvier Des Ardennes vervelend zijn om voor lange tijd alleen te zijn.

Bouvier Des Ardennes hebben voldoende beweging nodig en zijn graag actief bezig. Het is daarom belangrijk om te overwegen of je genoeg tijd hebt om met hem te wandelen en te spelen. Dit kan bijdragen aan zijn geluk en gezondheid.

Als je besluit om je Bouvier Des Ardennes alleen te laten, is het belangrijk om hem te voorzien van voldoende speelgoed en vermaak om hem bezig te houden. Bouvier Des Ardennes zijn slimme honden die graag mentaal worden uitgedaagd. Denk bijvoorbeeld aan puzzels of spelletjes die zijn geest uitdagen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een hondensitter of een opvangservice in te schakelen om ervoor te zorgen dat je Bouvier Des Ardennes de juiste zorg en aandacht krijgt als je langere tijd van huis bent.

Dus het is mogelijk om je Bouvier Des Ardennes alleen te laten, maar het is belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt en genoeg vermaak heeft. Onthoud dat Bouvier Des Ardennes zeldzame rassen zijn en moeilijk verkrijgbaar, dus het is belangrijk om goed voor ze te zorgen en ervoor te zorgen dat ze gelukkig en gezond zijn. Vergeet niet dat je jouw Bouvier Des Ardennes nooit langer dan 6 uur alleen mag laten.

 

Honden zijn geweldige huisdieren. Een Bouvier Des Ardennes is een prachtig ras dat veel verzorging nodig heeft. Deze honden hebben dagelijks beweging en oefening nodig om gezond te blijven.

Ze moeten regelmatig worden geborsteld, gekamd en getrimd om hun vacht in goede conditie te houden. Ook moet je ze regelmatig baden om de vacht schoon en gezond te houden. Verder hebben deze dieren ook voedingsstoffen nodig die afgestemd zijn op hun leeftijd, activiteitenniveau en andere factoren.

Als je van plan bent een Bouvier Des Ardennes aan te schaffen, is het belangrijk dat je genoeg tijd uittrekt om de juiste verzorging te bieden aan jouw trouwe viervoeter!

De Bouvier Des Ardennes is een imposante hond met een groot en sterk lichaam. Het ras heeft een stevige, atletische bouw met brede schouders en een lange, dichte vacht.

Deze honden hebben een uitzonderlijk hoog intelligentieniveau en beschikken over veel energie. Ze zijn loyaal aan hun eigenaren en houden van plezier maken.

Bouviers des Ardennes zijn waakzaam en alert op veranderingen in hun omgeving en hebben veel uithoudingsvermogen, waardoor ze lange wandelingen aankunnen of goed geschikt zijn voor jachtactiviteiten.

Dankzij hun goede gehoorzaamheidstraining zijn ze goed getraind en leren ze gemakkelijk nieuwe commando’s. Ondanks dat dit ras zeldzaam is, is het een prachtige hond die geschikt is voor zowel als gezelschapshond als werkhond.

Gewicht: 25 – 29 kg

Een Bouvier Des Ardennes is volwassen als hij of zij ongeveer twee jaar oud is. Op deze leeftijd hebben ze hun volwassen gewicht bereikt en kunnen ze meestal goed omgaan met andere honden.

Ze zijn dan ook vaak klaar om te worden getraind voor verschillende activiteiten, zoals gehoorzaamheidstraining of agility.

 

Bouvier Des Ardennes (5)

Bouvier Des Ardennes karakter

Waarom een Bouvier Des Ardennes?

De Bouvier Des Ardennes is een zeldzaam, maar uniek hondenras uit België. Het ras heeft een rijke geschiedenis en werd vroeger gebruikt om vee te hoeden in de Ardennen. Hoewel het aantal bouviers des ardennes in het verleden drastisch afnam, is het ras gelukkig weer in opkomst.

De Bouvier Des Ardennes is een zeer intelligente, liefdevolle en trouwe hond. Hij heeft een sterk werkinstinct en kan goed omgaan met andere dieren. Hij is gemakkelijk te trainen en past zich gemakkelijk aan nieuwe situaties aan. Bovendien heeft hij een prachtig uiterlijk en ziet hij er altijd verzorgd uit.

Een Bouvier Des Ardennes heeft veel energie en beweging nodig om gelukkig te blijven. Hij is gewend aan een actief leven en kan goed samenwerken met andere dieren. Hoewel hij vriendelijk is naar kinderen, moeten ze wel opgevoed worden om respectvol naar iedereen in de buurt te blijven.

Is de Bouvier Des Ardennes een familiehond?

De Bouvier Des Ardennes is een geweldige familiehond. Ze zijn lief, trouw en intelligent. Ze hebben veel energie en houden van spelen met kinderen.

Ook zijn ze erg goed in gehoorzaamheidstraining, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Bovendien hebben deze honden een sterke band met hun baasjes en kunnen ze goed omgaan met andere dieren in het gezin. 

Houden Bouvier Des Ardennes van bewegen & spelletjes?

Bouvier Des Ardennes houden van bewegen en spelletjes. Ze zijn actief, energiek en hebben veel aandacht nodig. Je kunt ze uitlaten in een park of op een andere plek waar ze vrij kunnen rennen.

 Ook vinden ze het leuk om te spelen met speeltjes zoals frisbees of balletjes. Bouvier Des Ardennes zijn intelligente dieren die graag nieuwe dingen willen leren, dus je kunt ook verschillende trucs met hen doen. Als jij je Bouvier Des Ardennes de juiste training geeft, dan zal hij/zij heel blij worden van alle activiteit en spelletjes!

Zijn Bouvier Des Ardenness aanhankelijk?

Bouvier Des Ardennes zijn bekend om hun aanhankelijke karakter. Ze hebben een grote liefde voor hun baasjes en willen graag bij hen in de buurt zijn. 

Bouvier Des Ardennes hebben veel energie en willen graag spelletjes doen met hun baasje. 

Kan ik mijn Bouvier Des Ardennes alleen laten?

Als eigenaar van een Bouvier Des Ardennes is het belangrijk om te weten dat dit ras bekend staat om hun aanhankelijke en sociale karakter. Ze houden van gezelschap en zijn graag dicht bij hun baasjes en andere huisdieren. Het kan voor een Bouvier Des Ardennes vervelend zijn om voor lange tijd alleen te zijn.

Bouvier Des Ardennes hebben voldoende beweging nodig en zijn graag actief bezig. Het is daarom belangrijk om te overwegen of je genoeg tijd hebt om met hem te wandelen en te spelen. Dit kan bijdragen aan zijn geluk en gezondheid.

Als je besluit om je Bouvier Des Ardennes alleen te laten, is het belangrijk om hem te voorzien van voldoende speelgoed en vermaak om hem bezig te houden. Bouvier Des Ardennes zijn slimme honden die graag mentaal worden uitgedaagd. Denk bijvoorbeeld aan puzzels of spelletjes die zijn geest uitdagen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een hondensitter of een opvangservice in te schakelen om ervoor te zorgen dat je Bouvier Des Ardennes de juiste zorg en aandacht krijgt als je langere tijd van huis bent.

Dus het is mogelijk om je Bouvier Des Ardennes alleen te laten, maar het is belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt en genoeg vermaak heeft. Onthoud dat Bouvier Des Ardennes zeldzame rassen zijn en moeilijk verkrijgbaar, dus het is belangrijk om goed voor ze te zorgen en ervoor te zorgen dat ze gelukkig en gezond zijn. Vergeet niet dat je jouw Bouvier Des Ardennes nooit langer dan 6 uur alleen mag laten.

 
Bouvier Des Ardennes (3)
Honden verzorging

Bouvier Des Ardennes verzorging

Wat voor verzorging heeft een Bouvier Des Ardennes nodig?

Een Bouvier Des Ardennes is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Daarom is 4 of 5 keer per dag wandelen aan te raden. Ga daarnaast ook minimaal 1 keer lekker lang wandelen.

Ook moet je er rekening mee houden dat deze hond graag speelt, dus zorg ervoor dat je genoeg tijd besteedt aan spelletjes met hem.

Verder is het belangrijk om regelmatig te borstelen, de oren en nagels van de hond te controleren en bij te knippen als dat nodig is.

Qua voeding kun je kiezen voor droogvoer of natvoer, maar let er wel op dat de voeding geschikt is voor jouw ras.

Als laatste moet je ervoor zorgen dat jouw Bouvier Des Ardennes altijd toegang tot schoon drinkwater heeft.

Heeft de Bouvier Des Ardennes vacht verzorging nodig?

Een Bouvier Des Ardennes heeft een dikke, ruwe vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. 

Je moet de vacht borstelen met een stevige borstel om losse haren te verwijderen en knopen te voorkomen. Over het algemeen wordt aangeraden om de Bouvier Des Ardennes ten minste één keer per week te borstelen om dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

Als de hond actief is en veel buiten speelt of werkt, kan het nodig zijn om vaker te borstelen om vuil en klitten te verwijderen.

In de rui-periode kan dagelijks borstelen nodig zijn om te voorkomen dat de vacht van de hond in de knoop raakt en om de hoeveelheid haar in huis te verminderen. 

Hoe vaak moet een Bouvier Des Ardennes in bad of onder de douche?

Het wassen van een Bouvier Des Ardennes is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de levensstijl en het activiteitenniveau van de hond, de toestand van zijn vacht en eventuele huidproblemen. 

Over het algemeen is het niet nodig om een Bouvier Des Ardennes vaak te wassen, omdat zijn dikke vacht een natuurlijke bescherming biedt tegen vuil en geurtjes.

Een Bouvier Des Ardennes heeft meestal slechts enkele keren per jaar een bad nodig, omdat te vaak wassen de beschermende oliën van de huid kan strippen en leiden tot irritatie en uitdroging van de huid. 

Om de vacht gezond en glanzend te houden, is het belangrijk om regelmatig te borstelen en klitten te verwijderen.

Ook als je Bouvier Des Ardennes vaak buiten in de modder en vuil speelt, kan hij natuurlijk sneller vies worden en is een bad nodig.

wassen van je hond

Andere vragen:

Kammen is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je Bouvier Des Ardennes. Hier zijn de stappen die je moet volgen om jouw hond te kammen:

1. Kies de juiste borstel of kam voor jouw hond. Bouviers des Ardennes hebben een dikke, dubbele vacht en vereisen daarom speciale borstels of kammen met lange tanden om hun haren goed te verzorgen.

2. Begin met het kammen aan de basis van de nek en werk naar beneden toe in lange halve cirkels over het lichaam van je hond. Kam zo dicht mogelijk bij de huid, maar let op dat je niet te hard drukt omdat dit pijn kan doen aan je hond.

3. Verdeel de haren in verschillende secties en begin met elke sectie apart te kammen, waarbij je altijd begint bij de basis en naar boven werkt totdat alle knopen eruit zijn gehaald voordat je door gaat naar een andere sectie.

4. Als laatste stap controleer dan of er nog knopen over zijn die uitgekamd moet worden voordat hij weer terug kan gaan spelen!

Het wassen of douchen van een Bouvier Des Ardennes is een belangrijk onderdeel van het verzorgingsproces. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat jouw hond er schoon, gezond en glanzend uitziet:

1. Kies de juiste shampoo voor jouw hond. Bouviers des ardennes hebben meestal een dikke, ruwe vacht die veel verzorging nodig heeft. Kies daarom een shampoo met natuurlijke ingrediënten die speciaal bedoeld is voor deze rasgroep.

2. Verwarm water tot lauwwarm voordat je begint met wassen of douchen. Zorg dat de temperatuur comfortabel aanvoelt op je handpalm als je erin knijpt – niet te warm en niet te koud!

3. Maak je hond nat door hem af te spuiten met warm water uit de douchekop of emmer, beginnend bij zijn hoofd en werkend naar beneden naar zijn staart toe.

4 . Breng wat shampoo aan op de rug van je hond en masseer het in haar vacht om alle losse haren los te maken voordat je gaat borstelen of kammen om ze weg te halen.

5 . Spoel grondig af met warm water totdat alle resterende shampoo is verwijderd uit haar vacht; laat geen residu achter omdat dit kan leiden tot irritatie van de huid van jouw trouwe viervoeter!

6 . Droog je hond goed af door hem af te drogen met een handdoek of föhn (indien toegestaan). Vergeet niet om tussen elke pluk haren doorheenteborrelende luchtblazers in hun oren, neusgaten en andere gevoelige delen waarin water kan blijven hangenzodra hij droog genoeg is!

Ja, de oren van een Bouvier Des Ardennes kunnen extra aandacht nodig hebben om gezond te blijven.

Zoals bij alle honden, is het belangrijk om de oren van een Bouvier Des Ardennes regelmatig te inspecteren en eventueel te reinigen.

Als de oren van de hond vuil zijn, is het aan te raden om ze te reinigen met een vochtige doek of een oorreiniger speciaal voor honden.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de oren van je Bouvier Des Ardennes niet te vochtig worden, aangezien dit kan leiden tot oorontstekingen.

Als de oren van je Bouvier Des Ardennes rood of gezwollen zijn of als hij pijn lijkt te hebben bij het aanraken van zijn oren, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up. 

Ja, het is belangrijk om de tanden van een Bouvier Des Ardennes regelmatig te poetsen om ervoor te zorgen dat hij gezonde tanden en een gezonde mond heeft. 

Zoals bij alle honden is poetsen belangrijk. Als je dit verwaarloosd bij je Bouvier Des Ardennes kan het leiden tot tandplak, tandvleesontstekingen en andere mondproblemen

Om de tanden van je Bouvier Des Ardennes te poetsen, kan je een speciaal hondentandenborstel en hondentandpasta gebruiken.

Het is belangrijk om de tanden van de hond twee keer per week te poetsen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Als je niet zeker weet hoe je de tanden van je Bouvier Des Ardennes moet poetsen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele tanden reiniging te laten doen. 

Ja, het is belangrijk om de nagels van je Bouvier Des Ardennes af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.

Als de nagels van de hond te lang worden, kan dit leiden tot pijn en ongemak voor de hond en kan het ook leiden tot problemen met de voeten en de poten.

Om de nagels van je Bouvier Des Ardennes te knippen, kan je een speciale honden nagel knipper gebruiken of je kunt naar de dierenarts gaan voor een professionele nagel knip behandelingen.

Het is belangrijk om de nagels van de hond regelmatig te inspecteren en ze af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.

Als je niet zeker weet hoe je de nagels van je Bouvier Des Ardennes moet knippen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele nagel knip behandeling te laten doen. 

Hondje knows best

Bouvier Des Ardennes kopen

Waar moet ik aan denken als ik Bouvier Des Ardennes ga kopen?

Je gaat een Bouvier Des Ardennes kopen. Wat leuk! Natuurlijk kan je niet wachten totdat het moment daar is. Ondanks je enthousiasme moet je toch op een paar dingen letten. Je krijgt van Woefy enkele handige handvatten om een succesvolle aankoop te doen:
 
 1. Zoek een betrouwbare Bouvier Des Ardennes fokker of opvangcentrum: Het is belangrijk om te zoeken naar een betrouwbare fokker of opvangcentrum die gezonde en goed gefokte Bouvier Des Ardennes verkoopt. Neem de tijd om te onderzoeken verschillende opties en vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de honden, het fokbeleid en eventuele garanties of terugbetaalregelingen.

 2. Maak een budget: Denk na over hoeveel geld je wilt uitgeven aan je Bouvier Des Ardennes en hou rekening met kosten zoals voer, verzorging, opvoeding en eventuele medische kosten.

 3. Overweeg of de levensstijl van de Bouvier Des Ardennes bij je past: Denk na over hoe je Bouvier Des Ardennes zal passen bij je levensstijl. Houd rekening met zaken zoals hoeveel tijd je hebt om voor je hond te zorgen, hoeveel beweging hij nodig heeft en of je genoeg ruimte hebt in je huis of appartement.

 4. Vraag advies aan een dierenarts of een professioneel: Als je twijfelt over welke Bouvier Des Ardennes het beste bij je past, vraag dan advies aan een dierenarts of een professioneel die ervaring heeft met deze ras. Zij kunnen je helpen om een hond te kiezen die bij je past en je advies geven over hoe je voor je hond kunt zorgen.

Voldoe je aan alle eisen? En wil je jouw pup bij een fokker gaan kopen? Super!

Woefy helpt je in deze paragrafen om een onbetrouwbare fokker te herkennen.

Je weet na het lezen wanneer je een succesvolle aankoop kan doen en wanneer je het op een rennen moet zetten:

 

 

1. Let op de leefomgeving

Als eerste is het belangrijk om de leefomgeving goed te onderzoeken. De weerstand van de  Bouvier Des Ardennes puppy’s is nog niet optimaal, daarom is hygiëne erg belangrijk.

Je kunt je afvragen: 

 • Hoe ziet de omgeving eruit?
 • Zien de pups er goed en verzorgd uit?
 • En is de hygiëne in orde van zowel de pups als de andere honden die er rond lopen? 

 

Tip: Vraag de Bouvier Des Ardennes fokker of je ergens je handen kunt wassen. Doe hier een kleine inspectie.

 

 

2. De Bouvier Des Ardennes pups worden eerder uit het nest gehaald

De Bouvier Des Ardennes pup mag pas het nest verlaten na 8 a 9 weken.  Daarnaast is het erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

3. De moederhond is niet aanwezig

Het is erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de Bouvier Des Ardennes moeder niet aanwezig is kan dit een indicatie zijn voor een broodfokker. Let goed op!

Vraag open vragen en doe een onderzoek waarom de moeder niet aanwezig is. Vertrouw je het niet? Doe het dan niet. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken. 

 

 

4. De fokker geeft afwijkende instructies en vertoont ongepast gedrag

Luister goed naar de instructies van de Bouvier Des Ardennes fokker. Hieruit kun je goed opmaken of de fokker hart voor de zaak heeft. Analyseer wat hij of zij zegt en maak in combinatie met de boven genoemde punten een conclusie.

Bouvier Des Ardennes (2)

Bouvier Des Ardennes ziektes en kwaaltjes

Waar kan je aan zien of je Bouvier Des Ardennes ziek is?

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien of je  Bouvier Des Ardennes ziek is. Als je opmerkt dat je hond één of meer van de volgende dingen doet, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up:

 1. Veranderingen in eetlust: Als je  Bouvier Des Ardennes plotseling geen eetlust heeft of als hij meer of minder eet dan normaal, kan dit een teken zijn dat hij ziek is.

 2. Veranderingen in energieniveau: Als je  Bouvier Des Ardennes plotseling heel moe is of als hij veel meer energie heeft dan normaal, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.

 3. Veranderingen in gedrag: Als je  Bouvier Des Ardennes plotseling anders gedraagt, zoals minder aanhankelijk zijn of meer tijd alleen willen doorbrengen, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.

 4. Fysieke tekenen: Als je  Bouvier Des Ardennes bijvoorbeeld braakt, diarree heeft, koorts heeft of andere fysieke tekenen van ziekte vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.

Dit zijn enkele tekenen waaraan je kunt zien of je Bouvier Des Ardennes ziek is.

Als je opmerkt dat je Bouvier Des Ardennes één of meer van deze tekenen vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up. 

Wat voor ziektes of kwaaltjes kan de Bouvier Des Ardennes krijgen?

De Bouvier Des Ardennes is een sterk en gezond ras. Toch kan het voorkomen dat deze hond kwaaltjes of ziektes oploopt. De meest voorkomende zijn allergische reacties, infecties van de luchtwegen, schildklierproblemen en artrose. Ook kan er sprake zijn van verhoogde bloeddruk, epilepsie en problemen met het maag-darmstelsel. 

Daarnaast is er een risico op genetische aandoeningen zoals dysplasie van de heupen of ellebogen. 

Om te voorkomen dat je hond last krijgt van bovenstaande kwaaltjes of ziektes is het belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles en vaccinaties. Verder moet je goed opletten op symptomen als verandering in gedrag, moeheid of diarree bijvoorbeeld. Als je hierop let dan ben je al een heel eind in het voorkomen van mogelijke gezondheidsproblemen bij jouw Bouvier Des Ardennes!

Andere vragen:

Er zijn een aantal manieren waarop je de meeste ziektes bij een Bouvier Des Ardennes kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips om te volgen:

 1. Een gezond dieet: Het is belangrijk om je  Bouvier Des Ardennes een gezond en gebalanceerd dieet te geven om ervoor te zorgen dat hij alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven. Kies voor hoogwaardig hondenvoer en vermijd het geven van snoepjes of ander voedsel dat niet geschikt is voor honden.

 2. Maak regelmatig afspraken bij de dierenarts: Het is belangrijk om regelmatig afspraken te maken bij de dierenarts voor check-ups en om eventuele problemen op te sporen voordat ze erger worden. Laat je hond ook regelmatig vaccineren om ervoor te zorgen dat hij beschermd is tegen bepaalde ziektes.

 3. Zorg voor voldoende beweging: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je  Bouvier Des Ardennes voldoende beweging krijgt om gezond te blijven. Plan dagelijkse wandelingen of speelperioden in om ervoor te zorgen dat hij voldoende uitlaat.

 4. Zorg voor hygiëne: Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je  Bouvier Des Ardennes voldoende hygiëne heeft door zijn vacht regelmatig te wassen en te borstelen, zijn tanden te poetsen en zijn nagels te knippen.

Dit zijn enkele manieren waarop je de meeste ziektes bij een Bouvier Des Ardennes kunt voorkomen. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond blijft.

Bouvier Des Ardennes karakter

Waar komt een Bouvier Des Ardennes vandaan?

De Bouvier Des Ardennes is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in de regio van de Ardennen, gelegen in het zuidoosten van België. Het ras is een van de oudste veedrijversrassen in Europa en is ontstaan in de Middeleeuwen.

De Bouvier Des Ardennes, net als de andere Bouvier-rassen, werd voornamelijk gefokt voor het hoeden en bewaken van vee. Het ras was populair bij boeren in de regio vanwege zijn betrouwbaarheid en vaardigheden als veedrijver. Bovendien stond de Bouvier Des Ardennes bekend om zijn intelligentie, vastberadenheid en kracht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het ras, net als de andere Bouvier-rassen, zwaar getroffen. Velen werden ingezet in het leger als medische honden, boodschappers of waakhonden, en velen sneuvelden in de strijd. Na de oorlog was het aantal Bouviers, inclusief de Bouvier Des Ardennes, drastisch gedaald.

In de jaren 1920 werd er echter een herstelprogramma gestart om het ras te redden. Fokkers gingen op zoek naar overgebleven exemplaren van de Bouvier Des Ardennes en begonnen te fokken met deze dieren om de populatie te vergroten. Uiteindelijk leidde deze inspanning tot de oprichting van een fokvereniging voor de Bouvier Des Ardennes in België.

Tegenwoordig is de Bouvier Des Ardennes nog steeds een zeldzaam ras, maar het is gelukkig niet uitgestorven. Het ras wordt nog steeds gewaardeerd om zijn vaardigheden als veedrijver en als gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke en loyale karakter.