Leer alles over de Bergamasco!
Woefy beantwoordt je vragen
20-02 |
Ben jij benieuwd naar de vriendelijke en spectaculaire Bergamasco?
In dit artikel ontdek je alles over deze robuuste en rustieke herdershond.
Super handig voor (aankomende) baasjes en als je gewoon je horizon wilt verbreden.
Dus waar wacht je nog op? Veel lees plezier!
Het karakter van een Bergamasco
Vliegensvlugge navigatie:
Bergamasco
Woefy's razendsnelle vraag en antwoord
Hoe oud wordt een Bergamasco?
Een Bergamasco wordt gemiddeld tussen de 13 en 15 jaar oud.
De levensverwachting van een Bergamasco is afhankelijk van verschillende factoren, zoals voeding, gezondheid en omgeving.
Als je jouw hond goed verzorgt, kan hij of zij langer leven dan de gemiddelde levensverwachting.
Een goede voeding met veel vitamines en mineralen helpt bij het behoud van een gezonde conditie.
Ook regelmatige bezoekjes aan de dierenarts helpen bij het verlengen van de levensduur van je hond. Door te investeren in een goede omgeving voor je hond kun je ervoor zorgen dat hij of zij comfortabeler oud wordt.
Wat kost een Bergamasco?
De prijs van een Ierse Waterspaniel kan variëren. De aanschafprijs ligt rond de 1000 tot 2000 euro.
Zoals bij alle honden is het belangrijk om te onthouden dat de aanschafprijs slechts een klein deel is van de totale kosten. Zodra je een Bergamasco koopt moet je ook rekening houden met de kosten voor voedsel, verzorging, medische kosten en opleiding.
Als je serieus overweegt om een Bergamasco aan te schaffen, is het verstandig om na te denken over je financiële middelen en of je in staat bent om deze kosten op te brengen.
Als je van plan bent een pup te kopen zonder stamboom, kijk dan alsjeblieft goed uit en lees dit artikel goed.
Doordat je weet waar je op moet letten kun je voorkomen dat je je pup bij een broodfokker koopt.
De prijs van een pup zonder stamboom zijn enkele honderden euro’s.
Tip: Het is belangrijk om te onthouden dat honden niet alleen geld kosten om te kopen, maar ook om voor te zorgen. Zorg ervoor dat je de tijd en het geld hebt om goed voor een hond te zorgen voordat je er een koopt.
Hoelang moet ik met een Bergamasco wandelen?
Het is belangrijk om je Bergamasco voldoende te bewegen.
Een gouden regel is om 4 of 5 keer per dag naar buiten te gaan met je hond en ga minimaal 1 keer lekker lang wandelen.
Houd er rekening mee dat het ras rustig en geduldig is, dus geef hem de tijd die hij nodig heeft om zijn energie kwijt te raken.
Probeer afwisselend stukken met verschillende snelheden te lopen, zoals joggen of rennen in plaats van alleen maar langzaam wandelen. Zo blijft het interessant voor jou én de hond!
Welke kleuren Bergamasco zijn er?
De meest voorkomende kleur is licht grijs of zwart.
Het kan gebeuren dat de vacht van een Bergamasco verandert naarmate hij ouder wordt.
Kleur: lichtgrijs tot zwart
Waar kan je een Bergamasco kopen?
Er zijn verschillende manieren om een Bergamasco te kopen. Hieronder staan enkele opties:
Fokkers: Je kunt op zoek gaan naar een erkende fokker van Bergamasco. Zij kunnen je informeren over de ouderdieren, het ras en eventuele aandoeningen waar het ras gevoelig voor is.
Hondenbeurzen of shows: Hondenbeurzen of shows zijn een goede plek om verschillende rassen te ontmoeten en te zien of ze bij je passen. Hier kun je ook in contact komen met fokkers en kennismaken met hun honden.
Hondenopvang: Hondenopvangen zijn ook een goede plek om een Hollandse Herder te vinden. Veel honden die in opvang zitten, zijn op zoek naar een nieuwe thuis en het is een mooie manier om een hond te helpen en tegelijkertijd een nieuwe vriend te krijgen.
Online: Er zijn verschillende websites waar je een Bergamasco kunt vinden, bijvoorbeeld op de website van de rasvereniging. Hier vind je fokkers die puppies beschikbaar hebben en je kunt contact met hen opnemen.
Als je in contact wilt komen met erkende fokker zou ik je willen adviseren om ten rade te gaan bij de officiële Bergamasco Vereniging. Hier kun je meer informatie krijgen over het ras, het fokken en de gezondheid van de honden.
Tip: Pas op met tweedehands websites. Deze worden vaak gebruikt door broodfokkers. Verderop in dit artikel laten we je zien waar deze aan kunt herkennen.
Kan een Bergamasco goed alleen zijn?
Het is zeker mogelijk om je Bergamasco alleen te laten, maar het is van groot belang om een aantal factoren in overweging te nemen voordat je deze beslissing maakt.
Bergamascos zijn sociale honden en hebben veel behoefte aan quality time met hun baasjes en eventuele andere huisdieren. Als je vaak voor een lange periode weg bent van huis, kan dit vervelend zijn voor je Bergamasco wanneer hij alleen achterblijft.
Het is belangrijk om te overwegen of je Bergamasco voldoende uitlaatmogelijkheden heeft en of er genoeg speelgoed en vermaak is om hem bezig te houden. Wanneer je besluit om je Bergamasco alleen te laten, is het aan te raden om hem geleidelijk te laten wennen aan langere periodes alleen thuis.
In sommige gevallen kan het nodig zijn om hulp in te schakelen van een hondensitter of een opvangservice om ervoor te zorgen dat je Bergamasco de juiste zorg en aandacht krijgt.
Kortom, het is mogelijk om je Bergamasco alleen te laten, maar het is essentieel om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt en vermaakt wordt. Vergeet niet dat je jouw Bergamasco nooit langer dan 6 uur alleen moet laten.
Heeft een Bergamasco veel verzorging nodig?
Een Bergamasco heeft veel verzorging nodig. Deze hondenras is een krachtige, intelligente en trouwe metgezel die veel aandacht en liefde nodig heeft. Ze zijn actief en energiek, dus ze hebben dagelijks uitgebreide wandelingen nodig om hun geest en lichaam in balans te houden. Ook moet je regelmatig tijd besteden aan training om de gehoorzaamheid van je hond te verbeteren.
Verder is het belangrijk dat je de vacht van je Bergamasco goed onderhoudt door hem regelmatig te borstelen, anders kan hij last krijgen van knopen of matten in zijn vacht. Als je alle bovenstaande tips opvolgt, dan ben jij ervan verzekerd dat jouw Bergamasco een gelukkige en gezonde pup wordt!
Wat zijn de kenmerken van een Bergamasco?
De Bergamasco is een bijzondere hond met een opvallende vacht. Hij is een middelgrote hond die bekend staat om zijn stevige bouw en evenredige proporties. Van opzij gezien heeft hij een vierkante vorm, waarbij de lengte van het lichaam gelijk is aan de schofthoogte. Dit betekent dat hij een compacte en gedrongen uitstraling heeft.
De Bergamasco staat wat hoger op de poten, met een schofthoogte van ongeveer 58-62 cm, en weegt tussen de 32 en 38 kg. De teven zijn iets kleiner en wegen gemiddeld 6 kilo minder dan de reuen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met zijn grootte bij het kiezen van een geschikte leefomgeving en het bepalen van zijn dagelijkse behoeften.
De vacht van de Bergamasco is ongetwijfeld zijn meest opvallende kenmerk. Het haar is lang en dicht, en bedekt elke centimeter van zijn lichaam. Vooral op het achterste deel van het lichaam vormt de vacht lange, samengeklitte lokken die een goede bescherming bieden tegen slecht weer. Het haar op het voorste deel van het lichaam is grof en vormt golvende krullen zoals die van een geit. Het haar op het hoofd is wat fijner en korter dan op de rest van het lichaam.
De kleur van de vacht kan variëren van zeer bleek tot matzwart, met sommige tinten van isabella of volle kleuren die zijn toegestaan. Omdat de vacht van de Bergamasco uit verschillende lagen bestaat, kan het lijken alsof de hond slecht verzorgd is. Niets is echter minder waar! De vacht is van nature mat en klit samen, en moet op een speciale manier worden verzorgd om hem er op zijn best uit te laten zien.
Bergamascos zijn over het algemeen gezonde honden met een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 13 jaar. Ze zijn bekend om hun rustige en zelfverzekerde karakter en zijn vaak heel aanhankelijk voor hun baasjes. Het zijn intelligente honden die graag willen leren en zijn vaak goed getrainde waakhonden.
Al met al is de Bergamasco een bijzondere hond met een unieke uitstraling en een liefdevol karakter. Zijn vacht is zeker zijn meest opvallende kenmerk, maar het is belangrijk om te onthouden dat er meer aan deze hond is dan alleen zijn uiterlijk!
Een Bergamasco is een unieke hond met veel karakter. Ze hebben een lange, dikke vacht die bestaat uit verschillende lagen. Deze vacht beschermt de hond tegen weersomstandigheden en maakt hem geschikt om buiten te leven. Daarnaast zijn ze intelligent en trouw aan hun baasjes. Ze zijn ook erg sociaal en graag in gezelschap van andere mensen of huisdieren. Verder hebben ze een goed gehoor, waardoor ze gemakkelijk opdrachten kunnen volgen. Als je op zoek bent naar een trouwe metgezel, dan is de Bergamasco de perfecte keuze! Meestal wegen de reutjes ze rond de 29 – 36 kg en zijn ze ongeveer 58-66 cm hoog.De teefjes wegen rond de 25 – 32 kg en zijn 53-61 cm hoog
Wanneer is een Bergamasco volwassen?
Honden zijn geweldige dieren. De Bergamasco pup is een bijzonder ras dat veel liefde en aandacht nodig heeft om goed te kunnen groeien. In de eerste maand van hun leven, wordt de pup geleidelijk wakker en begint hij met het verkennen van zijn omgeving. Je kunt al beginnen met het socialiseren door hem vertrouwd te maken met andere honden, mensen en geluiden. In de tweede maand begint de pup meer actief te worden en gaat hij spelletjes doen zoals rennen, springen en graven. Hij begint ook interesse te tonen in speeltjes zoals knuffels of balonnen. Ook kan je beginnen met basiscommando’s zoals ‘zit’ of ‘blijf’. De derde maand is echt een belangrijke fase voor je Bergamasco pup; hij ontwikkelt zich steeds meer tot volwassene hond! Zijn lichaam groeit sneller dan ooit, waardoor hij sterker wordt en beter kan lopen. Ook leert hij nieuwe dingen sneller op dan voorheen; hierdoor kan je hem meer commando’s leren zoals ‘af’, ‘los’ of ‘hier’. In de vierde maand is je Bergamasco pup bijna volwassen! Het grootste gedeelte van zijn lichaam is nu uitgegroeid naar volwassengrootte, waardoor hij minder energie verbruikt tijdens activiteiten zoals wandeltochten of spelletjes doet in de tuin. Ook hebben ze nu alle basiscommando’s geleerd die ze nodig hebben om goed opgevoed te worden als volwassene hond!
Bergamasco karakter
Waarom een Bergamasco?
De Bergamasco is een hond met een uniek karakter. Deze hond is intelligent, matig, geduldig, behendig en volgzaam. Ze zijn zeer waakzaam en blaffen bij het minste geluid of verdachte beweging, wat hen tot een uitstekende waakhond maakt. Ze hebben een uitstekend karakter voor hun werk als herdershond.
De Bergamasco is loyaal en zachtaardig en ontwikkelt een hechte band met zijn eigenaar. Ze zijn niet bang om het grote vee onder ogen te zien en worden zeer gewaardeerd als gezelschapshond of als reddingshond.
Bovendien houdt de Bergamasco ervan om buiten te zijn en is hij het gelukkigst wanneer hij kan rondrennen en zijn territorium kan bewaken. Ze zijn rustig, maar toegewijd, en hebben een zachte, vriendelijke persoonlijkheid.
Over het algemeen is de Bergamasco een zeer veelzijdige hond met een geweldig karakter dat perfect is voor mensen die op zoek zijn naar een loyale, toegewijde metgezel.
Is de Bergamasco een familiehond?
De Bergamasco is een geweldige familiehond. Ze zijn lief, trouw en intelligent. Ze hebben veel energie en houden van spelen met kinderen.
Ook zijn ze erg goed in het leren van trucjes en kun je er mee op pad gaan voor lange wandelingen of avonturen in de natuur. De Bergamasco is ook heel sociaal naar andere honden toe, waardoor hij een perfect gezelschapshond is voor iedere familie die op zoek is naar een trouwe viervoeter!
Houden Bergamasco van bewegen & spelletjes?
Bergamasco’s houden van bewegen en spelletjes. Ze zijn actief, energiek en speels. Ze hebben veel energie om te rennen, springen en spelen met hun baasje of andere honden.
Bergamasco’s zijn ook intelligente dieren die graag leren door middel van training en activiteiten zoals gehoorzaamheidstraining, agility-training of andere sportactiviteiten. Bovendien geniet een Bergamasco van de tijd buitenshuis waar hij kan ravotten in de tuin of op het strand. Kortom, als je een actieve levensstijl wilt voor jouw hond dan is een Bergamasco de perfecte keuze!
Zijn Bergamascos aanhankelijk?
Honden zijn algemeen bekend om hun aanhankelijkheid. Bergamasco’s maken hier geen uitzondering op. Ze zijn erg loyaal en trouw aan hun baasjes, waardoor ze een geweldige metgezel vormen.
Ze hebben ook een sterke band met andere huisdieren in het huishouden, wat hen ideaal maakt voor gezinnen met meerdere dieren. Ook kunnen ze goed overweg met kinderen, waardoor ze de perfecte familiehond zijn!
Kan ik mijn Bergamasco alleen laten?
Het is zeker mogelijk om je Bergamasco alleen te laten, maar het is van groot belang om een aantal factoren in overweging te nemen voordat je deze beslissing maakt.
Bergamascos zijn sociale honden en hebben veel behoefte aan quality time met hun baasjes en eventuele andere huisdieren. Als je vaak voor een lange periode weg bent van huis, kan dit vervelend zijn voor je Bergamasco wanneer hij alleen achterblijft.
Het is belangrijk om te overwegen of je Bergamasco voldoende uitlaatmogelijkheden heeft en of er genoeg speelgoed en vermaak is om hem bezig te houden. Wanneer je besluit om je Bergamasco alleen te laten, is het aan te raden om hem geleidelijk te laten wennen aan langere periodes alleen thuis.
In sommige gevallen kan het nodig zijn om hulp in te schakelen van een hondensitter of een opvangservice om ervoor te zorgen dat je Bergamasco de juiste zorg en aandacht krijgt.
Kortom, het is mogelijk om je Bergamasco alleen te laten, maar het is essentieel om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt en vermaakt wordt. Vergeet niet dat je jouw Bergamasco nooit langer dan 6 uur alleen moet laten.
Bergamasco verzorging
Wat voor verzorging heeft een Bergamasco nodig?
Een Bergamasco is een hond met een lange, dikke vacht. Daarom moet je hem regelmatig borstelen om de klitten te voorkomen.
Ook is het belangrijk dat je zijn oren schoonmaakt en controleert op infecties. Verder moet je ervoor zorgen dat hij genoeg beweging krijgt, zoals wandelingen of spelletjes in de tuin. Als laatste is het belangrijk om hem goed te voeden met gezonde snacks en vers water.
Heeft de Bergamasco vacht verzorging nodig?
Wanneer het gaat om de vachtverzorging van een Bergamasco, kunnen beginners zich vaak overweldigd voelen. Er bestaan veel vragen en onzekerheden: mag een Bergamasco nooit geborsteld worden? Wat moet ik doen als er grote bosjes haar ontstaan? Deze vragen zijn begrijpelijk, maar in werkelijkheid is de vachtverzorging niet zo ingewikkeld als het lijkt.
De vacht van de Bergamasco heeft niet veel verzorging nodig, maar wel op de juiste momenten. Om het overzichtelijk te maken, kunnen we de verzorging onderverdelen in drie periodes die passen bij de leeftijd van de hond.
Vanaf de geboorte tot 10-12 maanden hebben Bergamascopups een zachte, korte vacht die af en toe geborsteld kan worden met een stalen tandborstel om vuil te verwijderen.
Tussen de 10e en 12e maand begint de vorming van de volwassen vacht. De puppyvacht vermengt zich met de ondervacht, wollige en geitenhaar, en vormt klonten die voorzichtig met de hand uit elkaar gehaald moeten worden. Het borstelen moet beperkt worden en alleen gebruikt worden om haren te stimuleren die anders rechthoekig zouden zijn met de kaarten. Als het vilten al begonnen is, kan een schaar gebruikt worden, maar dit moet tot een minimum beperkt worden.
Na de gewenningsperiode heeft de vacht weinig verzorging nodig. Het zadel moet regelmatig geborsteld worden om dode ondervachtharen te verwijderen en de kaarten in goede staat te houden. Het geheel kan ongeveer twee keer per maand geborsteld worden met een stalen tandborstel.
Bij Bergamascos overheerst het wollige haar op de achterzijde van de romp, over de flanken en op de achterste ledematen, terwijl het zadel en het bovenste deel van de nek alleen ondervacht en geitenhaar hebben. Dit betekent dat de kaarten op deze gebieden dikker en stugger zijn. Door regelmatig te borstelen en de vachten netjes te houden, kan de vacht van de Bergamasco in topconditie blijven.
Hoe vaak moet een Bergamasco in bad of onder de douche?
Voor Bergamascos is het raadzaam om ze niet vaker dan één of hoogstens twee keer per jaar een volledig bad te geven. Wanneer ze worden gewassen, moet er veel water worden gebruikt met slechts een minimale hoeveelheid wasmiddel. Indien nodig kan je de ledematen en rond de mond vaker wassen, omdat deze delen sneller vuil worden. Bij het wassen van deze delen is het belangrijk om opnieuw veel water en heel weinig zeep te gebruiken.
Het is verstandig om het gebruik van een haardroger te vermijden, tenzij het echt noodzakelijk is. Het gebruik van een haardroger kan de haren van de Bergamasco uitdrogen, wat nadelige gevolgen kan hebben. Het is beter om je hond op een zonnige dag met een beetje bries te wassen en hem op een natuurlijke manier te laten drogen. Als je toch een föhn moet gebruiken, voeg dan een flinke dosis cosmetische olie toe aan het laatste spoelwater om uitdroging van het haar te minimaliseren.
Uit het bovenstaande blijkt dat de vacht van de Bergamasco, ondanks zijn complexiteit en overvloed, niet veel aandacht nodig heeft in vergelijking met de vachten van veel andere rassen die voortdurend verzorging nodig hebben. De Bergamasco is een eenvoudige, ongecompliceerde hond die dicht bij de natuur staat. Dit zie je ook terug in zijn vacht, die zich spontaan vormt en ontwikkelt. Het enige wat we moeten doen, is de ontwikkeling ervan controleren en zo min mogelijk ingrijpen.
De vacht van de Bergamasco is in staat om voor zichzelf te zorgen en zonder hulp de eenvoudigste en meest natuurlijke oplossingen te vinden. Daarom moeten we de grootst mogelijke voorzichtigheid betrachten als er wel ingegrepen moet worden.
Andere vragen:
Hoe kam je een Bergamasco?
Als eigenaar van een Bergamasco is het belangrijk om te weten hoe je de vacht van je hond goed kunt onderhouden. Tijdens de adolescentieperiode van je Bergamasco, die begint rond tien maanden oud, zal de vacht wollig worden en beginnen met het vormen van kuddes. Om ervoor te zorgen dat deze kuddes gelijkmatig groeien, is het belangrijk om ze eens in de week of twee met de hand in kleinere strengen te scheiden. Probeer hierbij een breedte van 2-3 inch aan te houden voor elke kudde. Borstelen is niet nodig tijdens deze periode, en baden moet worden vermeden omdat het de oliën kan verwijderen die nodig zijn voor de vorming van de vlokken. Dit kan de vacht van je Bergamasco beschadigen zodra de vlokken zich volledig hebben gevormd.
Wanneer je Bergamasco 2,5-3 jaar oud is, zal de vacht normaal gesproken volledig gevlokt zijn. Het is dan belangrijk om de rug van je hond regelmatig te kammen met een kam met brede tanden, vooral in de lente wanneer de dikke winterondervacht uitvalt. De rest van de kuddes hoeven slechts periodiek te worden gekamd, zo’n één of twee keer per maand om te voorkomen dat ze in de war raken. Baden is alleen nodig als je Bergamasco erg vies wordt, en zelfs dan is het voldoende om de hond met een tuinslang af te spoelen.
Een gezonde en goed onderhouden vacht is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van je Bergamasco. Door regelmatig te kammen en te zorgen voor de juiste verzorging van de vacht, kun je ervoor zorgen dat je hond er op zijn best uitziet en zich ook goed voelt. Vergeet niet dat de vacht van je Bergamasco uniek is en dat het tijd kost om het goed te onderhouden. Door geduld te hebben en aandacht te besteden aan de vacht van je Bergamasco, kun je ervoor zorgen dat je hond er altijd op zijn best uitziet.
Hoe was je een Bergamasco?
Het wassen van een Bergamasco is een delicate taak die op de juiste manier moet worden uitgevoerd om de kwaliteit van hun vacht te behouden. Het wordt aanbevolen om de hond alleen te wassen als ze erg vies zijn en een bad noodzakelijk is. Probeer het baden van je Bergamasco zo min mogelijk te doen, omdat het verwijderen van de natuurlijke oliën van de vacht de kwaliteit ervan kan aantasten. Het is ook belangrijk om te wachten tot ze volledig gevlokt zijn, meestal rond de leeftijd van 2,5-3 jaar, voordat je begint met wassen.
Als je de hond moet wassen, gebruik dan alleen een milde hondenshampoo die speciaal is ontworpen voor honden met lange vachten en vermijd shampoos die harde chemicaliën of parfums bevatten. Zorg er ook voor dat je de hond grondig uitspoelt en alle shampoo verwijdert om te voorkomen dat de kudde plakkerig wordt.
Nadat je de hond hebt gewassen, droog je ze met een handdoek en laat je ze op natuurlijke wijze drogen. Vermijd het gebruik van een föhn, omdat dit de kudde kan beschadigen en in de war kan brengen.
Tijdens het droogproces kun je de vacht van de Bergamasco kammen met een grove kam om te voorkomen dat de kuddes te strak worden en om de vacht zacht en pluizig te houden.
Als je Bergamasco zichzelf vuil maakt tijdens het spelen, is het vaak voldoende om de hond af te spoelen met een tuinslang en het vuil uit de vacht te spoelen. Dit voorkomt dat de natuurlijke oliën van de hond worden verwijderd en zorgt ervoor dat de vacht van je Bergamasco gezond en glanzend blijft.
Het wassen of douchen van een Bergamasco is niet moeilijk. Volg deze stappen om je hond schoon te krijgen:
1. Kies een geschikte locatie voor het bad. Een tuin, garage of buitendouche zijn allemaal goede opties. Zorg dat er warm water beschikbaar is en dat de ruimte veilig is voor je hond.
2. Breng je hond naar de locatie en laat hem wennen aan het water voordat je begint met wassen of douchen. Laat hem rondlopen in het water en speel met hem om hem op zijn gemak te stellen bij het proces van badderen/douchen.
3. Gebruik een milde shampoo die speciaal bedoeld is voor hondenharen, zoals Bergamasco-shampoo, om je huisdier schoon te maken tijdens het badproces. Masseer de shampoo in door lange bewegingen over zijn lichaam te maken terwijl hij ondergedompeld wordt in het water totdat hij geheel bedekt is met schuimige suds (schuim).
4 . Spoel vervolgens alle shampoo uit door langzaam warm water over zijn lichaam te laten stromen totdat al het schuim verdwenen is en er geen residu meer aanwezig is op zijn haren of velletje.
5 . Droog daarna je Bergamasco af met een handdoek of droogkapselmachine (indien beschikbaar) om eventuele resterende druppels weg te halen voordat hij losgelaten wordt uit de locatie waar hij gewassen/gedouchd werd
Hebben de oren van een Bergamasco extra aandacht nodig?
Ja, de oren van een Bergamasco kunnen extra aandacht nodig hebben om gezond te blijven.
Zoals bij alle honden, is het belangrijk om de oren van een Bergamasco regelmatig te inspecteren en eventueel te reinigen.
Als de oren van de hond vuil zijn, is het aan te raden om ze te reinigen met een vochtige doek of een oorreiniger speciaal voor honden.
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de oren van je Bergamasco niet te vochtig worden, aangezien dit kan leiden tot oorontstekingen.
Als de oren van je Bergamasco rood of gezwollen zijn of als hij pijn lijkt te hebben bij het aanraken van zijn oren, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up.
Moeten de tanden gepoetst worden van een Bergamasco?
Ja, het is belangrijk om de tanden van een Bergamasco regelmatig te poetsen om ervoor te zorgen dat hij gezonde tanden en een gezonde mond heeft.
Zoals bij alle honden is poetsen belangrijk. Als je dit verwaarloosd bij je Bergamasco kan het leiden tot tandplak, tandvleesontstekingen en andere mondproblemen
Om de tanden van je Bergamasco te poetsen, kan je een speciaal hondentandenborstel en hondentandpasta gebruiken.
Het is belangrijk om de tanden van de hond twee keer per week te poetsen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.
Als je niet zeker weet hoe je de tanden van je Bergamasco moet poetsen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele tanden reiniging te laten doen.
Moeten de nagels van mijn Bergamasco geknipt worden?
Ja, het is belangrijk om de nagels van je Bergamasco af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.
Als de nagels van de hond te lang worden, kan dit leiden tot pijn en ongemak voor de hond en kan het ook leiden tot problemen met de voeten en de poten.
Om de nagels van je Bergamasco te knippen, kan je een speciale honden nagel knipper gebruiken of je kunt naar de dierenarts gaan voor een professionele nagel knip behandelingen.
Het is belangrijk om de nagels van de hond regelmatig te inspecteren en ze af en toe te knippen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden.
Als je niet zeker weet hoe je de nagels van je Bergamasco moet knippen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor advies of om een professionele nagel knip behandeling te laten doen.
Bergamasco kopen
Waar moet ik aan denken als ik Bergamasco ga kopen?
Zoek een betrouwbare Bergamasco fokker of opvangcentrum: Het is belangrijk om te zoeken naar een betrouwbare fokker of opvangcentrum die gezonde en goed gefokte Bergamasco verkoopt. Neem de tijd om te onderzoeken verschillende opties en vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de honden, het fokbeleid en eventuele garanties of terugbetaalregelingen.
Maak een budget: Denk na over hoeveel geld je wilt uitgeven aan je Bergamasco en hou rekening met kosten zoals voer, verzorging, opvoeding en eventuele medische kosten.
Overweeg of de levensstijl van de Bergamasco bij je past: Denk na over hoe je Bergamasco zal passen bij je levensstijl. Houd rekening met zaken zoals hoeveel tijd je hebt om voor je hond te zorgen, hoeveel beweging hij nodig heeft en of je genoeg ruimte hebt in je huis of appartement.
Vraag advies aan een dierenarts of een professioneel: Als je twijfelt over welke Bergamasco het beste bij je past, vraag dan advies aan een dierenarts of een professioneel die ervaring heeft met deze ras. Zij kunnen je helpen om een hond te kiezen die bij je past en je advies geven over hoe je voor je hond kunt zorgen.
Voldoe je aan alle eisen? En wil je jouw pup bij een fokker gaan kopen? Super!
Woefy helpt je in deze paragrafen om een onbetrouwbare fokker te herkennen.
Je weet na het lezen wanneer je een succesvolle aankoop kan doen en wanneer je het op een rennen moet zetten:
1. Let op de leefomgeving
Als eerste is het belangrijk om de leefomgeving goed te onderzoeken. De weerstand van de Bergamasco puppy’s is nog niet optimaal, daarom is hygiëne erg belangrijk.
Je kunt je afvragen:
- Hoe ziet de omgeving eruit?
- Zien de pups er goed en verzorgd uit?
- En is de hygiëne in orde van zowel de pups als de andere honden die er rond lopen?
Tip: Vraag de Bergamasco fokker of je ergens je handen kunt wassen. Doe hier een kleine inspectie.
2. De Bergamasco pups worden eerder uit het nest gehaald
De Bergamasco pup mag pas het nest verlaten na 8 a 9 weken. Daarnaast is het erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken.
3. De moederhond is niet aanwezig
Het is erg belangrijk dat de pups de eerste 7 weken bij hun moeder zijn. Als de Bergamasco moeder niet aanwezig is kan dit een indicatie zijn voor een broodfokker. Let goed op!
Vraag open vragen en doe een onderzoek waarom de moeder niet aanwezig is. Vertrouw je het niet? Doe het dan niet. Als de fokker de pups eerder wilt geven is dit geen goed teken.
4. De fokker geeft afwijkende instructies en vertoont ongepast gedrag
Luister goed naar de instructies van de Bergamasco fokker. Hieruit kun je goed opmaken of de fokker hart voor de zaak heeft. Analyseer wat hij of zij zegt en maak in combinatie met de boven genoemde punten een conclusie.
Bergamasco ziektes en kwaaltjes
Waar kan je aan zien of je Bergamasco ziek is?
Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien of je Bergamasco ziek is. Als je opmerkt dat je hond één of meer van de volgende dingen doet, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up:
Veranderingen in eetlust: Als je Bergamasco plotseling geen eetlust heeft of als hij meer of minder eet dan normaal, kan dit een teken zijn dat hij ziek is.
Veranderingen in energieniveau: Als je Bergamasco plotseling heel moe is of als hij veel meer energie heeft dan normaal, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.
Veranderingen in gedrag: Als je Bergamasco plotseling anders gedraagt, zoals minder aanhankelijk zijn of meer tijd alleen willen doorbrengen, kan dit ook een teken zijn dat hij ziek is.
Fysieke tekenen: Als je Bergamasco bijvoorbeeld braakt, diarree heeft, koorts heeft of andere fysieke tekenen van ziekte vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.
Dit zijn enkele tekenen waaraan je kunt zien of je Bergamasco ziek is.
Als je opmerkt dat je Bergamasco één of meer van deze tekenen vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een check-up.
Wat voor ziektes of kwaaltjes kan de Bergamasco krijgen?
De Bergamasco is een sterk en gezond ras. Net als alle andere honden, kan deze ook ziektes of kwaaltjes krijgen.
De meest voorkomende zijn allergieën, oogproblemen, schildklieraandoeningen en heupdysplasie. Allergieën kunnen worden veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen of omgevingsallergenen zoals pollen. Oogproblemen zoals cataract en glaucoom komen vaker voor bij de Bergamasco dan bij andere rassen. Schildklieraandoeningen zoals hypothyreoïdie (verlaagde schildklierfunctie) zijn ook veelvoorkomend bij dit ras. Heupdysplasie is echter het meest voorkomende probleem dat de Bergamasco kan ontwikkelen; dit is echter goed te behandelen met medicatie en fysiotherapie.
Andere vragen:
Er zijn een aantal manieren waarop je de meeste ziektes bij een Bergamasco kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips om te volgen:
Een gezond dieet: Het is belangrijk om je Bergamasco een gezond en gebalanceerd dieet te geven om ervoor te zorgen dat hij alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven. Kies voor hoogwaardig hondenvoer en vermijd het geven van snoepjes of ander voedsel dat niet geschikt is voor honden.
Maak regelmatig afspraken bij de dierenarts: Het is belangrijk om regelmatig afspraken te maken bij de dierenarts voor check-ups en om eventuele problemen op te sporen voordat ze erger worden. Laat je hond ook regelmatig vaccineren om ervoor te zorgen dat hij beschermd is tegen bepaalde ziektes.
Zorg voor voldoende beweging: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je Bergamasco voldoende beweging krijgt om gezond te blijven. Plan dagelijkse wandelingen of speelperioden in om ervoor te zorgen dat hij voldoende uitlaat.
Zorg voor hygiëne: Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je Bergamasco voldoende hygiëne heeft door zijn vacht regelmatig te wassen en te borstelen, zijn tanden te poetsen en zijn nagels te knippen.
Dit zijn enkele manieren waarop je de meeste ziektes bij een Bergamasco kunt voorkomen. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond blijft.
Bergamasco karakter
Waar komt een Bergamasco vandaan?
De Pastore Bergamasco is een uniek en mysterieus hondenras waarvan de oorsprong nog steeds niet helemaal duidelijk is. Het ras vertoont overeenkomsten met andere Europese hondenrassen, waaronder de Berger Picard, Berner Sennenhond en Briard. Het ras werd voor het eerst tentoongesteld in Milaan in 1881 en in 1891 geregistreerd in het Italiaanse nationale stamboek voor honden.
In 1949 werd een rasvereniging opgericht en later in 1956 werd de Pastore Bergamasco erkend door de Ente Nazionale della Cinofilia Italiana en de Fédération Cynologique Internationale. Het aantal jaarlijkse registraties van dit ras in Italië schommelt tussen de 48 en 149, met een gemiddelde van 97 registraties per jaar tussen 2011 en 2019.
Als je een liefhebber bent van zeldzame en unieke hondenrassen, dan is de Pastore Bergamasco zeker de moeite waard om te ontdekken. Hun mysterieuze oorsprong en karakteristieke vacht maken ze tot een opvallende verschijning. Hoewel het ras niet heel bekend is, heeft het wel een toegewijde rasvereniging en is het erkend door belangrijke hondenorganisaties.