...

Aan de voet lopen - Woefy's Puppy Cursus

aan de voet lopen

Voordelen:

Woefy

Woefy maakt jou een echte expert

Welkom bij op Woefy’s puppy cursus over het aan de voet lopen! Ben jij op zoek naar tips en advies over hoe je jouw puppy kunt leren om aan de voet te lopen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Het aanleren van deze vaardigheid is essentieel voor een gehoorzame en goed opgevoede hond.

In dit artikel delen we handige technieken en strategieën om jouw puppy te helpen begrijpen hoe hij netjes naast je moet lopen. Leer hoe je een sterke band opbouwt met je puppy en geniet van ontspannen wandelingen samen.

5/5 – (2 votes)

Moeilijksheidsgraad:
46%

 

Leuke hond

Vliegensvlugge navigatie

Aan de voet lopen

Wat is 'Aan de voet lopen'?

Aan de voet lopen is een basisoefening in hondentraining waarbij je hond leert om netjes naast je te lopen zonder te trekken aan de lijn. In deze positie loopt de hond aan je linker- of rechterzijde, parallel aan je been. Zijn schouder is daarbij ongeveer op gelijke hoogte met je knie. Deze oefening is vooral handig tijdens wandelingen en zorgt voor een prettige en veilige ervaring voor zowel de hond als de eigenaar. Het is een manier om controle te houden over je hond en om samen als een team te bewegen. “Aan de voet lopen” wordt vaak gebruikt in drukke omgevingen, op smalle paden, of tijdens het uitvoeren van bepaalde taken en activiteiten.

Aan de voet lopen

Stappenplan Puppytraining: Aan de voet lopen - Een consistente en geduldige aanpak

Een goed getrainde hond die “Aan de Voet” kan lopen, is een plezier om mee te wandelen. Hier is een stappenplan om je puppy dit belangrijke commando te leren. Het vergt geduld en consistentie, maar het resultaat is de moeite waard.

Stap 1: Voorbereiding
Zorg dat je voldoende lekkernijen of speeltjes bij je hebt als beloning. Kies een rustige plek uit om te beginnen met de training, zodat je puppy zo min mogelijk afgeleid is.

Stap 2: Aandacht krijgen
Voordat je begint, moet je de aandacht van je puppy hebben. Roep zijn naam en beloon hem als hij naar je kijkt.

Stap 3: Het commando introduceren
Gebruik een duidelijk en consistent commando zoals “Voet” of “Naast”. Zeg het commando terwijl je begint te lopen en lok je puppy naar de gewenste positie aan je zijde.

Stap 4: Belonen
Zodra je puppy in de juiste positie is, geef je hem direct een beloning en veel verbale lof.

Stap 5: Oefening
Herhaal het commando en de beloning meerdere keren. Zorg ervoor dat je puppy in de juiste positie blijft tijdens het lopen. Als hij uit positie raakt, stop dan en herhaal stap 3 en 4.

Stap 6: Afstand en tempo verhogen
Als je puppy het concept begrijpt en consistent aan je voet loopt, kun je de afstand en het tempo langzaam gaan verhogen.

Stap 7: Afleidingen introduceren
Zodra je puppy betrouwbaar “Aan de Voet” loopt, kun je beginnen met trainen in een meer afleidende omgeving. Gebruik dezelfde stappen maar zorg dat je extra alert bent op zijn gedrag.

Stap 8: Consistentie en dagelijkse oefening
Oefen dagelijks en blijf consistent in je commando’s en beloningen. Hoe meer je oefent, hoe sneller je puppy dit waardevolle commando zal begrijpen en toepassen.

Door deze stappen geduldig en consistent toe te passen, zal je puppy uiteindelijk leren om netjes “Aan de Voet” te lopen, wat jullie wandelingen veel aangenamer zal maken.

Aan de voet lopen

Wanneer is het juiste moment om je hond het commando "Aan de Voet" te leren?

Het juiste moment om je hond het commando “Aan de Voet” te leren, hangt af van verschillende factoren zoals de leeftijd, het temperament en het leervermogen van je hond.

Echter, het is meestal een goed idee om hiermee te beginnen zodra de basiscommando’s zoals “zit”, “blijf” en “kom” goed onder de knie zijn. Dit is vaak als de hond tussen de 4 tot 6 maanden oud is, maar kan ook later als de basisvaardigheden nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Het is belangrijk om eerst een goede basis van gehoorzaamheid en wederzijds vertrouwen op te bouwen voordat je naar meer geavanceerde commando’s overgaat zoals “Aan de Voet”.

Aan de voet lopen

Waar je op moet letten bij "Aan de Voet lopen"

Bij het aanleren van het commando “Aan de Voet” zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten

Consistentie: Zorg ervoor dat je altijd hetzelfde commando en dezelfde intonatie gebruikt. Dit helpt je hond om het commando sneller te herkennen en te begrijpen.

Beloning: Gebruik positieve bekrachtiging zoals lekkernijen of spel om je hond te belonen als hij het goed doet. Dit versterkt het gewenste gedrag.

Tempo en Afstand: Begin met korte afstanden en een rustig tempo. Bouw dit geleidelijk op naarmate je hond meer vertrouwd raakt met het commando.

Aandacht: Het is belangrijk dat je hond leert om aandacht te hebben voor jou, vooral in een omgeving met veel afleidingen.

Lichaamstaal: Naast het verbale commando kun je ook handgebaren gebruiken om je hond te helpen begrijpen wat je van hem verwacht.

Positie: Leer je hond om aan één kant van je te blijven, meestal is dit de linkerkant, maar het belangrijkste is dat je consistent bent.

Door op deze punten te letten, kun je het aanleren van “Aan de Voet” zo effectief en plezierig mogelijk maken voor zowel jou als je hond.

Aan de voet lopen

Het Schema voor Puppy Training: Traplopen en andere Obstakels

Snuffelhond
Dag van de Week Training Activiteit Duur van Training Tips en Trucs
Maandag Introductie van “Aan de Voet” commando 15 minuten Oefen in een rustige omgeving zonder afleidingen.
Dinsdag Oefenen van “Aan de Voet” met beloning 15 minuten Beloon je puppy elke keer als hij naast je loopt zonder te trekken.
Woensdag Herhaling en verlenging van de oefening 20 minuten Probeer langere stukken te lopen met je puppy aan de voet.
Donderdag Introduceer afleidingen 20 minuten Loop met je puppy in een omgeving met lichte afleidingen, zoals andere mensen of honden.
Vrijdag Oefen in een drukkere omgeving 30 minuten Ga naar een drukkere plek en blijf werken aan “Aan de Voet” lopen.
Zaterdag Herhaling en verbetering van gehoorzaamheid 30 minuten Werk aan het direct reageren van je puppy op het commando, zelfs in afleidende situaties.
Zondag Rustdag Geef je puppy een rustdag om te ontspannen en te spelen.

Bekijk alle puppy artikelen

Meer fantastische artikelen over puppy of honden training

Woefy